Rezoluţiune contract de vânzare cumpărare. Neplata preţului vânzării conform tranşelor stabilite prin contract.

Sentinţă civilă 96/S din 03.04.2012


Rezolutiune contract de vanzare cumparare. Neplata pretului vanzarii conform transelor stabilite prin contract.

Constata ca prin cererea adresata acestei instante, reclamantul P. O. a chemat in judecata pe parata SC F. I. I. SRL solicitand a se constata rezolutiunea de plin drept a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 2366/1.07.2008 prin executarea pactului comisoriu de gradul IV si repunerea partilor in situatia anterioara incheierii contractului de vanzare cumparare in sensul radierii dreptului de proprietate al paratei asupra imobilului teren arabil in suprafata de 10.000 mp inscris in CF - Prejmer la A+1, cu nr. cadastral 1805, cu obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.

In motivarea cererii de chemare in judecata, reclamantul a sustinut ca prin contractul incheiat cu parata, autentificat sub nr. 2366/2008, a vandut acesteia imobilul teren agricol arabil de 10.000 mp inscris in CF - Prejmer la A+1, cu nr. cadastral -, la pretul de 800.000 lei.

Plata pretului urma sa se efectueze prin virament, in trei transe de 90.000 lei pana la 2.07.2008, 90.000 lei pana la 30.07.2008 si diferenta de 620.000 lei pana la 15.09.2008.

S-a convenit inscrierea in cartea funciara a privilegiului vanzatorului pentru plata diferentei de pret.

In favoarea vanzatorului s-a stipulat un pact comisoriu de gradul IV  in sensul ca neplata pretului la termenele stipulate are drept consecinta rezolutiunea de plin drept a contractului fara punere in intarziere, fara comunicare prealabila si fara a fi necesar alt titlu sau comunicare prealabila.

Partile au mai convenit ca neplata integrala a pretului la termenele stabilite atrage in sarcina cumparatoarei  daune interese reprezentand intregul avans ce se va achita de catre cumparatoare.

Dupa incheierea contractului, cumparatoarea a achitat suma de 180.000 lei, primele doua transe din pret, iar cea de a treia, de 620.000 lei nu a mai fost achitata.

Reclamantul a notificat cumparatoarea, in conformitate cu prevederile art. 1367 cod civil, in vederea achitarii diferentei de pret, insa aceasta nu a dat curs obligatiei contractuale.

In drept au fost invocate prevederile art. 1020 – 1021 cod civil, art. 1361, 1365 cod civil art. 112 si 274 cod procedura civila.

Parata nu a formulat intampinare si nu s-a prezentat la nici un termen de judecata.

Reclamantul a depus la dosar nota privind furnizarea de informatii emisa de Oficiul Registrului Comertului care atesta ca sediul paratei este la adresa indicata in cererea de chemare in judecata si in contractul de vanzare cumparare a carei rezolutiune se cere a se constata.

Actiunea  a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 6055,5 lei, stabilita ca urmare a admiterii cererii de ajutor public judiciar, si timbru judiciar de 5 lei.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri si a fost incuviintata proba cu interogatoriul paratei, insa aceasta nu a raspuns la intrebarile formulate.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Intre partile prezentului litigiu s-a incheiat la data de 1.07.2008 contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 2366/2008, prin care reclamantul, in calitate de vanzator a vandut paratului, in calitate de cumparator, imobilul teren de 10.000 mp inscris in CF - Prejmer la A+1, cu nr. cadastral 1805, pentru pretul de 800.000 lei.

Conform clauzelor contractuale, plata pretului urma sa se efectueze in trei transe, la 2.07.2008 suma de 90.000 lei; la 30.07.2008 suma de 90.000 lei si la 15.09.2008 suma de 620.000 lei.

Parata a achitat primele doua transe, diferenta de pret de 620.000 lei nu a mai fost achitata.

Partile au convenit ca neplata pretului  la termenele stabilite are drept consecinta rezolutiunea de plin drept a contractului de vanzare cumparare, fara punere in intarziere, fara comunicare prealabila, cu dreptul vanzatorului de a stabili situatia anterioara de carte funciara pentru neplata pretului.

S-a mai convenit de catre parti, la incheierea contractului, ca neplata integrala a pretului la termenul stabilit atrage in sarcina cumparatoarei daune interese reprezentand intregul avans ce se va achita de catre cumparatoare pana la data intervenirii pactului comisoriu.

Reclamantul a urmarit executarea contractului, notificand in acest sens parata, insa parata nu a dat curs acestei notificari.

Rezolutiunea poate opera in conditiile prevazute de pactele comisorii numai in situatia in care exista o neexecutare culpabila ce provine de la una dintre parti.

Cel mai energic pact comisoriu rezida in clauza potrivit careia neexecutarea culpabila a contractului conduce la desfiintarea acestuia, fara punere in intarziere a debitorului si fara nici o alta formalitate.

Reclamantul si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul de vanzare cumparare, transferand dreptul de proprietate pe care il detinea aspra terenului in favoarea cumparatorului.

Cumparatorul nu si-a indeplinit obligatia asumata, aceea de plata integrala a pretului la termenul stabilit.

Singurul in drept a aprecia daca este cazul sa aplice rezolutiunea este creditorul care si-a executat obligatiile.

In consecinta, instanta retine ca a operat rezolutiunea contractului de vanzare cumparare in baza pactului comisoriu inserat in contract.

Desi pactul comisoriu inserat in contract duce la rezolutiunea contractului de plin drept, aceasta nu impiedica pe reclamant sa ceara instantei sa constate ca a intervenit rezolutiunea.

Ca o consecinta a rezolutiunii, se impune revenirea la situatia de carte funciara anterioara incheierii contractului, respectiv radierea dreptului de proprietate al paratei din cartea funciara deoarece actul prin care parata a dobandit acest drept si care a stat la baza inscrierii sale a fost desfiintat.

In consecinta, fata de considerentele de fapt si de drept expuse, instanta va admite actiunea, va constata rezolutiunea de plin drept a contractului si va dispune revenirea la situatia anterioara incheierii contractului prin radierea din cartea funciara a dreptului paratei.

In conformitate cu prevederile art. 274 cod procedura civila,parata va fi obligata sa plateasca reclamantului suma de 8060,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecata taxa judiciara de timbru, timbru judiciar si onorariu de avocat.

Domenii speta