Actiune în pretentii,

Sentinţă civilă 1886 din 06.11.2008


Judecatoria Novaci

Judetul Gorj.

Actiune în pretentii,

Sentinta 1886/ din 06.11.2008 .

Reclamanta P.E., a chemat în judecata pe pârâtul B.C., solicitând instantei ca prin sentinta ce se va pronunta,acesta sa fie obligat sa-i achite contravaloarea fânului cosit de pe terenul sau, în anul 2006, în cuantum de 500 lei.

În motivarea actiunii,  reclamanta a aratat ca, în fapt, este proprietara terenului de pe care s-a cosit fânul.

În dovedirea actiunii formulate, reclamanta a înteles sa se foloseasca de proba cu martori si interogatoriul pârâtului.

Prin s.c. nr. 1780 din 19.10.2007, a fost admisa actiunea reclamantei.

Împotriva acesteia, a fost declarat recurs de catre pârât.

Prin decizia civila nr. 740 din 14.03.2008, Tribunalul Gorj a admis recursul declarat, a casat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare aceleiasi instante.

Pentru a se pronunta  astfel, instanta de recurs a retinut faptul ca, instanta de fond a admis actiunea reclamantei, fara a administra probe suficiente, desi se impunea efectuarea unei expertize în vederea individualizarii terenului proprietatea reclamantei.

Cu ocazia rejudecarii cauzei, s-a dat indicatia ca, partile sa fie citate si sa se puna în discutia acestora, necesitatea efectuarii unei expertize, în vederea identificarii terenului  proprietatea reclamantei, conform actelor de proprietate prezentate de aceasta, precum si administrarea de noi  probatorii.

În urma probelor administrate, actiunea reclamantei a fost respinsa, motivat de faptul ca, nu s-a facut dovada certa a pretentiilor solicitate.

Desi reclamantei i s-a pus în vedere ca, în cauza se impune efectuarea unei expertize asa cum s-a dat îndrumarea  si prin decizia Tribunalului Gorj, care sa determine contravaloarea prejudiciului suferit, aceasta a aratat ca nu este de acord cu acest mijloc de proba.

În atare situatie,litigiul dedus judecatii nu se poate rezolva numai pe baza afirmatiilor partilor.

Ele trebuie sa-si dovedeasca ceea ce afirma, iar judecatorul îsi va forma convingerea si va pronunta hotarârea, pe baza probelor ce s-au administrat.

Sarcina probei revine, potrivit art. 1169 C.civ. celui ce face o propunere (afirmatie) înaintea judecatii, deoarece trebuie sa o dovedeasca.

Întrucât procesul civil este pornit de catre reclamant prin introducerea cererii de chemare în judecata, este firesc ca el sa-si dovedeasca pretentiile.

( rezumat Elena Dafinescu)