Succesiune.

Sentinţă civilă 514 din 30.03.2009


Prin acţiunea civilă introdusă la această Judecătorie la data de 13 noiembrie 2008 reclamanta  T.E. a chemat în judecată pe pârâţii T.I. şi T.J. jun. solicitând instanţei ca prin sentinţa ce va pronunţa:

- să stabilească, că soţii T.J. sen. şi T.E., proprietarii tabulari asupra apartamentului de bloc situat în O.S., intr._____nr.2, ap.5, înscris în CF nr.1523/V/S S., cu cota de 20/456 parte din terenul clădirii şi părţi indivize comune ale clădirii, sub B+13-14, au avut o contribuţie egală de câte 1/2-1/2 parte la dobândirea imobilului;

- să sisteze comunitatea devălmaşă a soţilor şi să dispună intabularea în cartea funciară a cotelor de câte 1/2-1/2 parte a imobilului situat în O.S., intr._____nr.2, ap.5, înscris în CF nr.1523/V/S S., cu cota de 20/456 parte din terenul clădirii şi părţi indivize comune ale clădirii, sub B+13-14, pe numele reclamantei şi al soţului ei defunct, cu titlu de cumpărare;

- să dezbată succesiunea defunctului T.J. sen. decedat la 08.05.2001, cu ultimul domiciliu în O.S.;

- să stabilească că masa succesorală a defunctului se compune din cota de 1/2 parte din apartamentul de bloc situat în O.S., intr._____nr.2, ap.5, înscris în CF nr.1523/V/S S., cu cota de 20/456 parte din terenul clădirii şi părţi indivize comune ale clădirii, sub B+13-14;

- să stabilească, că moştenitorii defunctului sunt:

T.E., în cota de 1/4 parte, în calitate de soţie supravieţuitoare;

T.I. născut la 17.10.1957, fiu şi T.J. jr., născut la 23.11.1951, fiu, care împreună moştenesc cota de 3/4 din lăsământ;

- să dispună ieşirea din indiviziune asupra apartamentului din litigiu, în urma căruia să dispună atribuirea în natură a apartamentului pe seama reclamantei, fiind de acord să plătească sulta cuvenită pârâţilor;

- să fie intabulată în cartea funciară cota de 1/2 parte a imobilului situat în O.S., intr._____nr.2, ap.5, înscris în CF nr.1523/V/S S., cu cota de 20/456 parte din terenul clădirii şi părţi indivize comune ale clădirii, sub B+13-14, pe numele reclamantei, cu titlu de moştenire şi partaj;

- obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.

În motivele acţiunii reclamanta  arată că este soţia supravieţuitoare a defunctului T.J. sen., decedat la 8 mai 2001, cu ultimul domiciliu în municipiul O.S.. De la data decesului ea locuieşte singură în apartament care constituie obiectul procesului.

Pârâţii T.I. şi T.J. jr. sunt copiii rezultaţi din căsătoria cu defunctul, însă nu au posibilitatea să o îngrijească, motiv pentru care trebuie să găsească o soluţie pentru îngrijirea ei de zi cu zi, în condiţii decente.

Solicită ca apartamentul să fie atribuit în natură pe seama ei, determinarea valorii de circulaţie pe baza unei expertize tehnice , fiind de acord cu plata sultei pe seama pârâţilor.

Prin întâmpinarea depusă pârâtul T.J. în principiu nu s-a opus admiterii acţiunii privind dezbaterea moştenirii şi sistarea indiviziunii, având obiecţiuni numai în ce priveşte motivele invocate, susţinând că el şi până în prezent a îngrijit-o pe reclamantă, pârâtul T.I. fiind de acord cu admiterea acţiunii.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

Reclamanta T.E. este soţia supravieţuitoare a defunctului T.J. sen., decedat la 8 mai 2001, cu ultimul domiciliu în municipiul O.S.. Pârâţii T.I. şi T.J. jr. sunt copiii rezultaţi din căsătoria soţilor T., conform certificatelor de moştenitor depuse la dosar.

În timpul căsătoriei soţii T.E. şi T.J. sen. au dobândit prin contribuţie egală  apartamentul situat în O.S., intr._____nr.2, ap.5, dreptul lor de proprietate fiind înscris în CF nr.1523/V/S S. la poz.A+1 sub nr.top.295/1/1/2/V/S apartament nr.V compus din 2 camere, bucătărie, baie, cămară, antreu, debara SAS, balcon, împreună cu cota de 20/456 din terenul clădirii sub A.13-14 şi 47/1030 parte din părţile indivize comune ale clădirii de sub B.13-14 (f6).

În urma decesului proprietarului devălmaş T.J. sen., se impune sistarea stării de indiviziune devălmaşă între soţi, fiecăruia revenindu-i cota de câte 1/2 parte, apartamentul fiind dobândit prin contribuţie egală.

Astfel în masa succesorală a defunctului T.J. sen., intră cota de 1/2 parte din apartamentul în litigiu iar moştenitorii lui sunt reclamanta T.E. şi pârâţii T.I. şi T.J. jr. în calitate de copii, cota lor fiind de 2/8 parte pentru reclamantă şi câte 3/8 parte pentru pârâţi (din cota de 1/2 parte a defunctului).

Cu privire la compunerea masei succesorale şi cotele ce le revin, părţile au avut obiecţiuni.

Potrivit raportului de expertiză întocmit de ing. B.L., valoarea de circulaţie a apartamentului în litigiu este de 140.900 lei – expertiza fiind ordonată şi efectuată la cererea părţilor.

Raportat la cotele de proprietate ale părţilor de 10/16 parte pentru reclamantă şi câte 3/16 parte pentru pârâţi rezultate din sistarea indiviziunii şi dezbaterii succesiunii defunctului T.J. sen. din valoarea apartamentului le revine suma de câte 26409 lei pentru pârâţi şi suma de 88062 lei pentru reclamantă.

În ceea ce priveşte sistarea stării de indiviziune instanţa va ţine cont de faptul că reclamanta a solicitat atribuirea în natură, ea are o cotă mai mare, de la decesul soţului ea foloseşte apartamentul şi a fost de acord cu plata sultei pe seama pârâţilor.

Având în vedere cele de mai sus instanţa văzând şi prevederile art.1 din Legea 319/1944, art.669 şi următoarele Cod civil, art.30 al.1, 3 Codul familiei, art.673 indice 1 şi următoarele Cod procedură civilă va admite acţiunea reclamantei ca legală şi întemeiată.