Prin acţiunea civilă introdusă la această Judecătorie la data de 22 ianuarie 2009 reclamantul Sz.Zs. a chemat în judecată pe pârâtul A.G. solicitând instanţei ca prin sentinţa ce va pronunţa să dispună:
-obligarea pârâtului A.G., la plata sumei de 20.000 (douăzecimii) lei pe seama lui conform contractului de locaţiune din data de 02 martie 2008.
-obligarea pârâtului la predarea celor 100 capete de oi care au fost lăsate în custodia sa.
-înfiinţarea unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile ale debitorului A.G., domiciliat în com.V.B., sat. ______, 507247, nr.874, jud.B., posesor al C.I. seria BV nr.194993 în baza art.594 Cod procedură civilă.
În motivele acţiunii reclamantul arată că la data de 2 martie 2008 a încheiat un contract de închiriere cu pârâtul privind darea în folosinţă pe seama pârâtului a unui teren în suprafaţă de 223 ha pentru păşunatul animalelor din comuna U. sat.P.. S-au înţeles că pârâtul va plăti cu titlu de chirie pentru folosinţa terenului suma de 20.000 lei/an, ca avansul acestui contract este de 10.000 reprezentând garanţie pentru îndeplinirea obligaţiilor contractuale şi că această sumă reprezintă de fapt contravaloarea a 100 capete de oi pe care le-a lăsat cu titlu de custodie la pârât, pârâtul având obligaţia să-i predea eşalonat după 100 capete de oi 50 kg.caş.
Pârâtul nu şi-a respectat obligaţiile contractuale nici după notificare trimisă prin executor judecătoresc, iar în momentul de faţă a părăsit terenul închiriat fără să plătească datoriile.
În dovedirea acţiunii reclamantul a depus contract de locaţiune şi notificarea trimisă.
Din actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:
Prin contractul de locaţiune nr.53/N/2008 părţile contractante J.Zs. în calitate de locator şi A.G. în calitate de locatar s-au înţeles cu privire la darea în folosinţă a terenurilor situate în loc.P. sat.U. în supraf.de cca.223 ha, pentru păşunatul oilor.
Părţile au convenit că preţul chiriei pentru un an este de 20.000 lei, din care 10.000 Ron reprezintă garanţie pentru obligaţii contractuale.
La cap.V pct.5.3. părţile au stabilit de comun acord ca avansul respectiv garanţia de la pct.5.2. să reprezinte 100 buc. oi care rămân în custodia locatarului. Totodată el s-a obligat să predea eşalonat locatorului 50 kg caş după exigenţele acestuia. (f.3-5).
Martorii ascultaţi în cauză relevă faptul că după încheierea contractului pârâtul a preluat efectiv în folosinţă terenul şi l-a folosit până la terminarea sezonului de păşunat 15 noiembrie 2008 când trebuia să efectueze şi plata, aceasta fiind înţelegerea dintre părţi, însă el în luna noiembrie 2008 a părăsit stâna din localitatea P. împreună cu turma nerespectând obligaţiile contractuale asumate.
La data de 30 septembrie 2008 reclamantul l-a notificat pe pârât prin executorul judecătoresc B.M. din O.S., acesta fiind pus în întârziere (f.6).
Pârâtul nu a depus întâmpinare şi nu s-a prezentat la interogator, fiindu-i aplicabile prevederile art.225 Cod procedură civilă.
Având în vedere cele de mai sus instanţa văzând şi prevederile art.969 şi urm.Cod civil, art.1429 Cod civil constată că acţiunea reclamantului este legală şi întemeiată urmând să fie admisă.
Judecătoria Alexandria
PRETENTII
Tribunalul Gorj
Drepturi salariale
Curtea de Apel Brașov
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informaţiilor de interes public ce au făcut obiectul unui eveniment public, neconsemnate în vreun registru al unităţii administrativ teritoriale.
Curtea de Apel Suceava
Refuzul justificat de plată a indemniza?iei de concediu medical
Judecătoria Oradea
obligaţie de a face