Fara titlu

Sentinţă penală 853 din 03.11.2008


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA ONEŞTI

DOSAR NR. 6801/270/2007

Înreg. 13.12.2007 180, 181 Cod penal

ÎNCHEIERE

Şedinţa publică din data de 03.11.2008

COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN:

PREŞEDINTE – SIMINA PURICE

GREFIER – ENACHE GABRIEL

Ministerul Public  reprezentat de: Procuror Vicenţiu Crăciunel Antohi

 Pe rol se află judecarea cauzei penale pusă în mişcare prin rechizitoriul nr. 1496/P/2007al  Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti, împotriva inculpatului B. N., pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 181 Cod penal, şi împotriva inculpaţilor M. V., M. C. şi  M. D. D.,  pentru săvârşirea infracţiunii art. 180 Cod penal.

 La apelul nominal făcut în şedinţă publică se prezintă inculpatul – parte vătămată B. N., personal  şi asistat de avocat D. Cl.,  inculpaţii,  M.V., M.D.D.,  partea civilă M.M. personal şi asistaţi de avocat M. D.,  lipsind  celelalte  părţi.

 Procedura  legal îndeplinită.

 S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei depunerea unei declaraţii de neconstituire ca parte civilă a Serviciului de Ambulanţă Bacău, după care;

 Instanţa, faţă de concluziile raportului de expertiză al Institutului de Medicină Legală Iaşi, pune in discuţie schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de vătămare corporală prevăzută de art. 181 al. 1 Cod penal  reţinută în sarcina inculpatului B. N. in infracţiunea prevăzută de art. 180 al. 2 Cod pen.

 Procurorul şi avocat D. C. au fost de acord cu schimbarea încadrării juridice a faptei.

Avocat D. M., faţă de numărul zilelor de îngrijiri medicale necesare vindecării leziunilor post-traumatice arată că se impune schimbarea încadrării juridice.

Instanţa pune in vedere inculpatului,  faţă de discutarea schimbării încadrării juridice a faptei reţinute in sarcina sa, că are dreptul de a solicita lăsarea cauzei mai la urmă sau amânarea acesteia pentru pregătirea de noi apărări.

Inculpatul, personal arată că nu solicită nici lăsarea cauzei la sfârşitul şedinţei şi nici amânarea..

Procurorul şi apărătorii părţilor au precizat că nu au alte cereri.

Nemaifiind cereri noi de formulat şi probe de administrat instanţa declară terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul pentru dezbateri.

Reprezentantul Parchetului, prezentând situaţia de fapt reţinută prin actul de sesizare, a apreciat că din întregul material probator administrat in cauză a fost dovedită săvârşirea faptelor şi vinovăţia inculpatului B. N., motiv pentru care in baza art. 180 alin. 2 Cod penal, prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de vătămare corporală prevăzută de art. 181 al. 1 Cod penal dar şi a inculpaţilor M. V., M.C. şi  M. D. D.,  pentru săvârşirea infracţiunii art. 180 Cod penal cu aplicarea art. 73 lit. b şi art. 75 lit. a Cod penal a solicitat condamnarea acestora la pedeapsa amenzii penale cu aplicarea dispoziţiilor art. 631 Cod penal.

 Pe latură civilă  inculpatul B. N. va fi obligat la despăgubiri civile către M.M. in măsura in care acestea au fost dovedite şi către Spitalul Municipal Oneşti iar ceilalţi 3 inculpaţi vor fi obligaţi la despăgubiri civile către B. N.. Toţi cei patru inculpaţi vor fi obligaţi la cheltuieli judiciare către stat.

 Avocat D.C. pentru B.N. in calitate de inculpat apreciază că probele din dosar sunt fabricate la urmărirea penală, declaraţiile tuturor martorilor conţinând o frază identică cum că au văzut că M.M. era lovită cu pumnii şi picioarele. Certificatul medico-legal emis părţii vătămate rămâne sub semnul întrebării având in vedere că prin expertiza medico-legală numărul zilelor de îngrijiri medicale necesare vindecări leziunilor a fost redus.

 Faţă de probele administrate solicită achitarea inculpatului in temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. c Cod procedură penală şi respingerea pretenţiilor civile formulate de M.M..

 In calitatea acestuia de parte vătămată inculpaţii au recunoscut la urmărirea penală săvârşirea faptelor in schimb la cercetarea judecătorească au arătat că Botezatu s-ar fi lovit singur de gard. Urmează a fi avut in vedere şi certificatul medico-legal şi declaraţiile inculpaţilor de la urmărirea penală motiv pentru care solicită condamnarea acestora, instanţa fiind cea care va individualiza pedeapsa.

 Pe latură civilă solicită obligarea inculpaţilor la despăgubiri civile şi cheltuieli de judecată, reprezentând onorariul de apărător. Solicită şi acordarea daunelor morale in funcţie de vinovăţia inculpaţilor.

 Avocat M. D.  arată că fapta lui B. N. a fost dovedită cu declaraţia părţii vătămate, cu depoziţiile celor 8 martori audiaţi in cauză, cu certificatul medico-legal şi expertiza efectuată, motiv pentru care solicită condamnarea acestuia şi obligarea la despăgubiri civile care au fost dovedite cu martori şi înscrisuri.

 În ceea ce îi priveşte pe inculpaţii M. V., M. C. şi  M. D. D. a solicitat in baza art. 11 pct. 2 lit. a cu referire la art. 10 lit. e Cod procedură penală achitarea acestora, întrucât există o cauză care înlătură caracterul penal al faptei respectiv starea de necesitate prevăzută de art. 45 Cod penal. Cei trei au văzut cu M. M. (soţie şi mama) este lovită de către B.N. şi au intervenit pentru al opri. Sunt  întrunite condiţiile prev. de art. 45 Cod penal in sensul că exista pericol asupra integrităţii corporale a lui M.M., pericol ce nu putea fi înlăturat decât prin săvârşirea faptei. Cu atât mai mult cu cât inculpatul lovea o femeie. Astfel că se impune achitarea celor 3 inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi respingerea pretenţiilor civile formulate de B.N.. Acesta va fi obligat la cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat.

 Avocat D. C. arată că de fapt M.M. şi-a chemat membrii familiei după incident pentru a aplica o corecţie lui Botezatu astfel că nu sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de art. 45 Cod penal.

 B. N. in calitate de parte vătămată a lăsat la aprecierea instanţei soluţionarea cauzei. Având ultimul cuvânt, in calitate de inculpat arată că nu este vinovat de săvârşirea vreunei fapte penale.

 M. V., M.C. şi  M. D. D., pe rând, având ultimul cuvânt arată că sunt nevinovaţi, au intervenit pentru a-şi salva soţia, respectiv mama.

I N S T A N Ţ A

Având nevoie de timp pentru a delibera

D I S P U N E :

În baza art. 306  Cod procedură penală amână pronunţarea la data de 05.11.2008.

Pronunţată in şedinţă publică, azi  03.11.2008.

PREŞEDINTE,  GREFIER,

R O M A N I A

JUDECĂTORIA ONEŞTI

JUDEŢUL BACĂU

Dosar nr. 6801/270/2007

Din 13.12.2007 lovire

SENTINŢA PENALĂ NR. 853

Şedinţa publică din data de 05.11.2008

COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN:

Preşedinte – SIMINA PURICE

Grefier – GABRIEL ENACHE

Ministerul Public reprezentat de procuror – VICENŢIU ANTOHI

 Pe rol  pronunţarea soluţiei  cauzei penale pusă în mişcare prin rechizitoriul nr. 1496/P/2007al  Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti, împotriva inculpatului B. N., pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 181 Cod penal, şi împotriva inculpaţilor M. V., M. C. şi  M. D. D.,  pentru săvârşirea infracţiunii art. 180 Cod penal.

Prezenţa părţilor şi susţinerile acestora au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 03.11.2008, care face parte integrantă din prezenta hotărâre şi când, având nevoie de timp pentru a delibera, instanţa a amânat pronunţarea la data de 05.11.2008.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de faţă constată că prin rechizitoriul  nr.1496/P/2007 din data de  11.12.2007 al Parchetului de pe lângă Judecătoria  Oneşti s-a dispus punerea  în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea  în judecată a inculpaţilor: B. N. pentru comiterea  infracţiunii  de vătămare corporală prevăzută  de art.181 al.1 Cod penal, M.V., M.C. şi M. D.-D. toţi pentru  săvârşirea  infracţiunii de lovire prevăzută de art. 180 al. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 73 lit.b Cod penal şi art. 75 lit. a Cod penal.

Prin actul de sesizare a instanţei se reţine că în  ziua de  10.06.2007 inculpatul B. N., a lovit pe partea  vătămată M.M., producându-i leziuni corporale vindecabile în 28-30 zile de îngrijiri  medicale. În aceeaşi zi,  sub imperiul  unei puternice tulburări determinate de  B. N. care i-a lovit pe M. M., M. I., coinculpaţii  M. V., M. C. şi M. D. – D. l-au agresat, la rândul lor,  pe  B. N. cauzându-i leziuni corporale vindecabile în 14-15 zile de îngrijiri  medicale.

Din analiza  probatoriilor  administrate în cauză instanţa reţine  următoarea  situaţie de fapt:

La data de  14.06.2007 numita  M. M. din comuna Dofteana, sat Ştefan –Vodă a solicitat Poliţiei comunei Dofteana să efectueze cercetări faţă de  B. N. care în ziua de  10.06.2007 i-a  aplicat  mai multe  lovituri.

În ziua  de 25.06.2007 B. N. din aceeaşi  localitate  a sesizat la rândul său, Poliţia comunei Dofteana, solicitând  a fi cercetaţi M.  I.,  M. V., M. M., M.C., M.D.-D., B. N., B. M., B. I. care l-au agresat  fizic în ziua de 10.06.2007.

Din cercetările efectuate  a rezultat că în ziua de 10.06.2007, în jurul  orei 2000, pe fondul  unei discuţii în contradictoriu, inculpatul  B. N. a lovit-o cu capul în zona feţei pe  parte vătămată M. M., apoi  cu pumnii şi picioarele peste  corp.

Auzind  strigătele  de ajutor ale M. M. din locuinţa  acesteia au ieşit soţul  M.V.  şi fii M. I., M. C. şi M. D.-D..

Mihai Ionuţ a ajuns primul  lângă partea vătămată. În timp ce încerca  să o ridice de la pământ băiatul  a fost  lovit cu o  piatră în zona capului de către  inculpatul B. N., aflat  în stare  de ebrietate.

În aceste împrejurări s-au  apropiat şi M. V., M. C., M. D.-D., care au încercat  să-l tempereze  pe B. N..

Acesta a aruncat, însă, cu pietre  în direcţia lui M.V., M.C. şi M.D.D. care au reacţionat lovindu-l pe B.N. cu pumnii şi picioarele.

Urmare a loviturilor aplicate de inculpatul B. N. partea vătămată M. M., s-a prezentat la Cabinetul Medico-Legal Oneşti şi a obţinut  certificatul  nr.292/A1/11.06.2007, aflat la fila  15 dosar urmărire penală.

Din conţinutul acestui înscris rezultă că M. M. a suferit  contuzie umăr bilateral cu disjuncţie gr. I acromio-claviculară  stângă; hematom al buzei superioare;  sindrom migrenoid cu elemente  vertiginoase post traumatism cranio-cerebral;  fracturi liniare ale coastelor 8 şi 9.

Medicul legist  a concluzionat  că leziunile  sus menţionate  pot  data din 10.06.2007, au putut  fi produse prin lovire cu corpuri  şi mijloace  contondente, necesitând  pentru  vindecare 28-30 zile de îngrijiri  medicale.

Raportul de expertiză întocmit de Serviciul  de Medicină Legală Bacău în data de  16.10.2007 a confirmat  concluziile  actului  medico-legal sus – invocat – fila 66 dosar urmărire penală.

La rândul  său, inculpatul - parte vătămată B. N. a necesitat  îngrijiri  medicale  în secţia chirurgie a Spitalului  Municipal Oneşti în intervalul 10-18.06.2007.

Certificatul  nr.299/E/19.06.2007 eliberat  de Cabinetul  de Medicină Legală Moineşti reţine că  la data examinării  B.N. prezenta  echimoze, excoriaţii, hemoragie subconjunctivală,  fractură nazală şi fractura a 2 coaste, leziuni ce au necesitat spre vindecare 14-15 zile de îngrijire  medicale -a se  vedea fila 9 dosar urmărire penală.

Inculpatul B. N. a negat  în mod  constant  agresarea  fizică a părţii vătămate M.M.  - filele 12,13,75, dosar urmărire penală şi fila 61 dosar cercetare judecătorească.

Fapta acestui inculpat  este, însă,  probată cu declaraţiile  martorilor  B. V., I. I., I. E., B. I., B. N., B. M., B. I.( filele 35-53 dosar urmărire  penală şi filele 67,68,69,89,103,104 dosar instanţă).

Martorii sus menţionaţi au declarat  că inculpatul  Botezatu  Nicuşor i-a aplicat  lui Mihai Milica lovituri cu capul, pumnii şi picioarele, trântind-o la pământ.

În etapa  cercetării  judecătoreşti, la cererea inculpatului  B. N. s-a  dispus efectuarea  unei expertize medico-legale traumatologice de către Institutul  de Medicină Legală Iaşi. Raportul  întocmit  de comisia  de specialitate a confirmat leziunile  de violenţă constatate de Cabinetul  de Medicină Legală Oneşti şi de Serviciul  de Medicină Legală Bacău, mai puţin contuzia  umărului  stâng cu disjuncţie acromio - claviculară  stângă gradul I.

S-a concluzionat că  periartrita  scapulo-humerală, este o afecţiune patologică de natură inflamatorie, neavând  legătură de cauzalitate  cu incidentul din  10.06.2007.

Celelalte leziuni de violenţă  constatate  la partea  vătămată M. M. s-au putut produce prin loviri  active cu mijloace contondente ( pumni, picioare) urmate posibil de cădere  şi au necesitat  14-15 zile  de îngrijiri  medicale – filele 159,160 dosar instanţă.

Starea de fapt, fiind dovedită cu proba testimonială coroborată cu proba ştiinţifică sus –menţionată  instanţa reţine  că în ziua  de 10.06.2007, pe fondul  unei discuţii contradictorii  inculpatul B. N. i-a aplicat  părţii vătămate mai multe lovituri în zona capului şi a corpului, cauzându-i leziuni corporale  vindecabile  în 14-15 zile  de îngrijiri.

Fapta inculpatului  B. N. întruneşte elementele  constitutive  ale infracţiunii  de lovire  prevăzută de art. 180 al.2 Cod penal, aceasta  fiind corecta încadrare juridică a faptei  pentru care se va dispune  condamnarea  inculpatului.

La individualizarea judiciară a pedepsei, în baza  art.72 Cod penal instanţa  va avea în vedere: gradul  de pericol  social al faptei concretizat  în atingerea  adusă  sănătăţii  părţii vătămate  M. M.; împrejurările concrete în care  a fost  comisă fapta, mai exact  pe fondul  reproşurilor  adresate de partea vătămată în ziua de 10.06.2007 B.  N. aflat în stare de ebrietate o loveşte pe femeie cu capul  în zona feţei  apoi îi aplică  lovituri cu pumnii  şi picioarele până o doboară la pământ.

Instanţa va ţine seama şi de  atitudinea  inculpatului  B. N. care a negat  cu vehemenţă comiterea  faptei dar paradoxal, a contestat  numărul  de zile de îngrijiri  medicale  acordate, iniţial, victimei de medici legişti.

Lipsa antecedentelor penale  îndreptăţeşte instanţa să creadă că pentru îndreptarea  inculpatului B. N. este suficientă aplicarea  amenzii penale.

I se va  atrage acestuia atenţia asupra  dispoziţiilor  art. 631 Cod penal.

Inculpaţii  M.V., M.C. şi M.D.-D. au susţinut pe toată durata procesului  penal că nu l-au lovit pe  B. N. şi că, prin urmare, acesta a suferit leziunile constatate de  medicul legist , prin lovire  pasivă, adică fie că l-au  împins şi în cădere partea vătămată  s-ar fi lovit  de un gard,  fie că B. N. s-ar fi  lovit  singur, înadins,  de o poartă –  a se vedea declaraţiile  celor  3 inculpaţi aflate la filele  24, 25,29, 30,33, 34,71,72,74 dosar urmărire  penală şi filele 63-65 dosar cercetare  judecătorească.

Certificatul  medico-legal  nr.299/E/19.06.2007 atestă, însă,  că leziunile corporale suferite  de B.  N. în data de 10.06.2007 s-au produs  prin lovire cu obiecte  contondente. Mecanismul  de producere  a leziunilor l-a constituit,  aşadar, lovirea activă ceea ce exclude ipoteza lovirii  pasive, adică a rănirii  datorate căderii.

Ipoteza  lovirii  active este susţinută şi de martorii  B.  V., V.E., B. L. - filele  54-60 dosar urmărire penală şi filele  70,71 dosar instanţă.

Cele 3 martore au descris scena în cursul  căreia  B. N. a fost lovit cu pumnii şi picioarele de M. V. şi de fii săi, M.C., M. D.- D..

Aceşti inculpaţi au invocat, în apărarea lor, săvârşirea  faptei  în stare de necesitate care ar înlătura caracterul penal  al faptei prin lipsa  vinovăţiei ca trăsătură  esenţială  a infracţiunii prevăzută  de art.17 Cod penal.

În cauză nu sunt întrunite, însă cumulativ condiţiile  prevăzute  de art. 45 Cod penal.

La momentul agresării fizice a părţii vătămate B. N. nu  mai putea  fi vorba despre un pericol iminent  întrucât prin activitatea infracţională a inculpatului B. se adusese, deja, atingere sănătăţii lui M. M. dar şi sănătăţii lui M. I.care, încercând  să-şi ajute  mama fusese  şi el lovit de  acelaşi inculpat.

Instanţa  urmează  a înlătura, aşadar,  susţinerile inculpaţilor cu privire la  incidenţa  prevederilor art.45 Cod penal ca fiind  simple apărări de circumstanţă.

Fapta inculpaţilor M. V., M. C. şi M. D.-D. de a lovi pe B. N. cu pumnii şi  picioarele, cauzându-i leziuni corporale vindecabile  în 14-15 zile de îngrijiri  medicale. Faptă săvârşită cu vinovăţie întruneşte elementele constitutive  ale infracţiunii de lovire prevăzută  de art. 180 al.2 Cod penal pentru  care se va dispune condamnarea  fiecăruia dintre inculpaţi.

La individualizarea  judiciară a pedepselor  aplicate fiecăruia dintre inculpaţi,  în baza art.72 Cod penal instanţa  va avea în vedere: gradul de pericol social al faptei concretizat  în atingerea adusă sănătăţii  părţii vătămate  B. N., atitudine  deosebit de agresivă a victimei înseşi, aflată în stare de ebrietate  şi având  asupra ei  un cuţit;  lipsa  antecedentelor  penale  ale  inculpaţilor  dar şi atitudinea nesinceră a celor  3 inculpaţi care  au negat  permanent  lovirea  lui B. N..

Instanţa va ţine seama şi de împrejurările care  atenuează  răspunderea penală a inculpaţilor  M.V., M. C. şi M.D.-D..

Astfel, urmează  a se avea în vedere, că aceştia au săvârşit fapta sub imperiul  unei stări de puternică  tulburare  pricinuită de agresarea  de către  B. N. a lui M.M. şi a fiului  acesteia, M. I..

Inculpaţii M.V., M.C. şi M. D. – D. au comis,  aşadar, infracţiunea  prevăzută  de  art.180 al.2 Cod penal sub imperiul  unei puternice emoţii determinată  de o provocare din partea  lui  B. N.  produsă  prin violenţă motiv, pentru care  acestora  li se va reţine  circumstanţa  atenuantă prevăzută  de art. 73 lit.b Cod penal.

Cei trei  inculpaţi au acţionat  împreună astfel, că  acestora, li se va  aplica  şi circumstanţa agravantă prevăzută de art.75 lit. a Cod penal.

Circumstanţele reale şi cele  personale ale inculpaţilor, astfel cum  au fost ele mai - sus  reţinute şi tinereţea lui M.C., M. D.-D. creează instanţei  convingerea că pentru reinserţia  socială a acestora  este suficientă aplicarea  pedepsei amenzii orientată  la minimul special prevăzut  de art. 63 al.3 Cod penal.

Faţă de încrederea instanţei în posibilitatea de îndreptare  a celor trei inculpaţi fără executarea  efectivă a pedepsei amenzii în baza  art.81 Cod penal se va dispune  suspendarea  condiţionată  a executării  pe durata  termenului de încercare de 1 an stabilit conform art.82 al.1 Cod penal.

Li se va atrage atenţia  inculpaţilor  M. V., M. C., M. D.-D. asupra  dispoziţiilor  art.83 Cod penal.

Sub aspectul  laturii  civile a procesului penal instanţa  reţine  următoarele:

La termenul de judecată  din data de  21.03.2008 partea  vătămată M. M. a solicitat  obligarea  inculpatului  B. N. la plata despăgubirilor  civile, după cum urmează: 10.000 lei  daune  morale pentru suferinţa fizică pricinuită prin agresare ei şi 1.100 lei cu titlu de daune materiale, incluzând cheltuielile  medicale şi cheltuielile  ocazionate  de plata  unei terţe persoane  pentru efectuarea  muncilor  agricole  şi gospodăreşti în perioada  incapacităţii sale de a  munci - fila 60 dosar  instanţă.

Instanţa  reţine că  în cauză sunt întrunite, cumulativ, condiţiile  răspunderii  civile  delictuale  a inculpatului  B. N. pentru fapta proprie ce  a cauzat prejudicii parţii civile M.M..

Aceasta din urmă a dovedit  cu martorul  M. C. (fila 105 dosar instanţă) că în perioada  ce a urmat  incidentului  din 10.06.2007 s-a aflat  în imposibilitatea  de  a se ocupa  de muncile  agricole  şi gospodăreşti, acestea  fiind prestate  de o femeie  contra sumei de  30 lei/zi.

Întinderea  prejudiciului  material invocat de M. M. urmează, însă, a fi stabilită de  instanţă proporţional  cu numărul  de zile de îngrijiri medicale necesar vindecării  leziunilor, astfel cum a fost el stabilit  prin expertiza I.M.L. Iaşi – filele 158-160 dosar.

Cu înscrisurile aflate  la filele 72-76 dosar cercetare judecătorească M.M. a probat  şi cheltuielile medicale  în sumă  de 139,69 lei respectiv consultaţii medicale, radiografii la care se vor adăuga şi celelalte cheltuieli  din perioada  incapacităţi de a munci, adică 30 lei x 15 zile =450 lei.

Aşa fiind  şi în baza art.14, 346 Cod procedură penală, art.998 Cod civil va fi  obligat inculpatul B.N. să-i achite  lui M.M. daune  materiale în sumă totală  de 589,69 lei.

Instanţa  reţine că faţă  de suferinţa  fizică pricinuită de inculpatul B.N.este îndreptăţită partea vătămată M. M. să solicite şi daune morale.

La stabilirea  cuantumului  acestora se va avea în vedere criteriul  echităţii  care în  termenii  Convenţiei  Europene a Drepturilor Omului  se traduce  prin necesitatea  ca partea  vătămată să primească o satisfacţie echitabilă pentru prejudiciul  moral suferit.

Cuantumul  despăgubirilor trebuie  astfel stabilit  încât  acestea să aibă efecte  compensatorii, adică sumele de bani acordate să nu constituie nici amenzii excesive pentru autorul daunelor şi nici a veniturilor nejustificate pentru victimă.

Faţă de considerentele mai sus  reţinute  instanţa  va obliga  pe inculpatul B. N. să achite părţii civile  M. M. daune morale în cuantum de 2000 lei, apreciind  că, această sumă reprezintă o justă şi integrală dezdăunare a părţii vătămate.

La rândul  său, partea  vătămată B. N. a solicitat  obligarea inculpaţilor M.V., M. C. şi M. D.-D. la plata sumei de  300 lei daune materiale, reprezentând  diferenţa  între veniturile salariale  şi indemnizaţia  de concediu  medical în perioada  incapacităţii de muncă precum şi daune materiale  in suma de 700 lei pentru plata muncilor agricole şi 500 lei cheltuieli ocazionate  de spitalizare  – fila 62 dosar instanţă.

Cu înscrisurile  aflate  la filele  24-26 dosar instanţă B.  N. a dovedit  că s-a aflat  în incapacitate de muncă timp de 9 zile pe durata  internării  în spital  plus alte 12 zile ulterior  externării.

Ca urmare  a acestei  situaţii  veniturile  lui salariale  au fost diminuate  cu suma de 101 lei astfel cum  rezultă  din adresa nr. 37/18.10.2008 a angajatorului S.C. Han S.R.L. Dofteana  - fila  167  dosar instanţă.

În cauză  sunt întrunite, cumulativ,  condiţiile răspunderii  civile  delictuale  a fiecăruia dintre  inculpaţi pentru  fapta  culpabilă proprie.

Leziunile  corporale  suferite  de B. N. sunt imputabile  inculpaţilor  M. V., M. C. şi M. D.-D. astfel că aceştia  sunt  ţinuţi solidar să repare  paguba  pricinuită  părţii vătămate.

Pe cale de consecinţă şi în baza art.14, 346 Cod procedură  penală, art.998 Cod civil şi art.1003 Cod civil, vor  fi obligaţi  inculpaţii  în solidar  să achite  părţii  civile  B. N. daune  materiale  în sumă de 101 lei.

Acesta din urmă a solicitat  obligarea inculpaţilor şi la câte 2000 lei cu titlu  de repartiţie  materială pentru prejudiciul  moral  pricinuit  prin atingerea  adusă sănătăţii sale.

Cererea lui B. N. este, însă,  nejustificată, partea  vătămată fiind aceea care  prin deosebita sa agresivitate a generat  incidentul  din 10.06.2007.

Pe cale de consecinţă instanţa  va respinge  cererea  părţii vătămate  B.N. cu privire  la acordarea  daunelor  morale.

Instanţa va respinge, de asemenea, cererea aceleiaşi părţi civile privind acordarea  daunelor materiale în sumă de 1.200 lei ( 700 +500 lei) acestea nefiind dovedite.

În schimb, vor  fi ţinuţi inculpaţii M.C., M.V. şi M. D.-D. să achite, în solidar,  Spitalului Municipal Oneşti despăgubiri civile  în sumă de 931,66 lei, reprezentând cheltuieli  ocazionate  de  îngrijirile  medicale  acordate  victimei  B. N. în intervalul  10.06-18.06.2007.

Instanţa  urmează  a constata că Serviciul  de Ambulanţă Bacău nu s-a  constituit  parte civilă în procesul  penal,  astfel cum a comunicat  prin adresele  aflate  la filele 116, 171 dosar cercetare judecătorească.

Fiind în culpă procesuală vor fi  obligaţi  inculpaţii M.V., M. C., M.D.-D. şi B. N. ca în baza  art.191 al.2 Cod procedură penală să suporte  cheltuielile  judiciare, avansate de stat în prezenta  cauză.

La  stabilirea  cuantumului acestor cheltuieli se va ţine seama, pentru fiecare  inculpat, de măsura în care  a provocat  cheltuielile  judiciare cu menţiunea că în cazul lui  B. N. aceste cheltuieli  vor include şi  contravaloarea  expertizei medico-legale efectuate de Serviciul de Medicină Legală  Bacău pentru partea civilă M.M..

În baza  art.193 al.1 Cod procedură penală şi respectiv, art. 193 al.4 Cod procedură penală vor fi  obligaţi  B. N. şi respectiv M. V., M. C., M. D.-D.  la plata cheltuielilor  de judecată către  M.M. şi respectiv către B. N..

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T Ă R Ă Ş T E:

În baza art. 180 al. 2 Cod pen. pentru săvârşirea infracţiunii de lovire în dauna părţii vătămate B. L., prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de vătămare corporală prevăzută de art. 181 al. 1 Cod penal, condamnă inculpatul B. N., …(date de stare civilă) la pedeapsa de 1500 (una mie cinci sute) lei amendă penală.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 631 Cod penal în sensul că dacă se va sustrage cu rea-credinţă de la executarea amenzii instanţa va putea înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii.

În baza art. 180 al. 2 Cod pen. cu aplicarea art. 73 lit. b Cod penal şi art. 75 lit. a Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovire în dauna părţii vătămate B. N., condamnă inculpaţii: M. V., …(date de stare civilă); M. C., …(date de stare civilă) şi M. D.-D., …(date de stare civilă) la câte 500 (cinci sute) lei amendă penală.

În baza art. 81 Cod penal suspendă condiţionat executarea pedepsei amenzii aplicate fiecăruia dintre inculpaţii M.V., M. C. şi M. D.-D. pe durata termenului de încercare de 1 (un) an.

Atrage atenţia celor 3 inculpaţi asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal referitoare la revocarea suspendării condiţionate în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni.

În baza art. 14, 346 Cod pr. pen., art. 998 Cod civil obligă inculpatul B. N. să despăgubească partea civilă M. M. cu următoarele sume: 2000 lei daune morale şi 589,69 lei c u titlu de daune materiale.

În baza art. 14, 346 Cod pr. pen., art. 998 Cod civil şi art. 1003 Cod civil obligă, în solidar, inculpaţii M. V., M.C., M. D.-D. să achite părţii civile B.N. suma de 101 lei cu titlu de daune materiale reprezentând diferenţă venituri salariale..

Respinge cererea părţii civile B. N. privind acordarea daunelor morale şi a daunelor materiale în sumă de 1200 lei.

Obligă, în solidar, inculpaţii M. V., M. C., M. D.-D. să achite Spitalului Municipal Oneşti despăgubiri civile în sumă de 931,66 lei, reprezentând cheltuieli ocazionate de îngrijirile medicale acordate lui B. N..

Constată că Serviciul de Ambulanţă Bacău nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În baza art. 191 al. 2 Cod pr. pen. obligă inculpaţii la cheltuieli judiciare către stat după cum urmează: M. V., M. C., M.D.-D. la câte 200 lei, iar B. N. la 226 lei sumă ce include contravaloarea expertizei efectuate de S.M.L. BACĂU, respectiv 26 lei care urmează a fi virată în contul RO92TREZ0615041XXX000436 deschis la Trezoreria Bacău pentru Spitalul Judeţean Bacău.

În baza art. 193 al. 1 Cod pr. pen. obligă inculpatul B. N. să achite părţii civile M. M. suma de 1039 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat şi taxă certificat medico-legal.

În baza art. 193 al. 4 Cod pr. pen. obligă inculpaţii M. V., M. C., M.D.-D. să achite părţii civile B. N. cheltuieli de judecată în sumă de câte 346,33 lei reprezentând onorariu avocat şi taxă certificat medico-legal.

Cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru B. N., M. M., M. V., M.C., M. D.-D. şi de la comunicare pentru celelalte părţi.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 05.11.2008.

PREŞEDINTE GREFIER

SIMINA PURICE ENACHE GABRIEL

Red.S.P.20.11.2008

Tehnor.M.L.21.11.2008

Exemp.4

1