Rezolutiune contract de intretinere

Sentinţă civilă 8428 din 30.09.2008


Rezolutiune contract de intretinere-s.c. 8428/30.09.2008

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe reclamantul M. A. a chemat în judecată pe pârâtul P. V., solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se anuleze contractul de întreţinere cu clauză de habitaţie viageră autentificat la BNP..., prin care a înstrăinat imobilul situat în comuna ...judeţul Ilfov, compus din teren şi construcţii .

În motivarea acţiunii reclamantul a aratat că înstrăinarea imobilului s-a făcut  către pârât cu obligarea acestuia de a-i asigura întreţinerea în natură, respectiv procurarea de hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistenţă medicală la cerere şi spitalizare în caz de necesitate, ajutor, menaj şi asigurarea unor condiţii pentru un trai decent  şi respectarea obiceiurilor tradiţionale după decesul său.

Reclamantul a sustinut că pârâtul nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contract, intrucat s-a comportat în mod necorespunzător, în sensul că nu l-a vizitat de mai bine de o lună, afişând dezinteres total faţă de obligaţiile ce-i reveneau potrivit contractului.

În drept au fost invocate dispoziţiile art.1020 şi 1021 C.civ.

Cererea a fost legal timbrata.

Pârâtul a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca neintemeiata.

În motivare  pârâtul a aratat că relaţia sa cu reclamantul durează din primăvara-vara anului trecut, când reclamantul a fost de acord să-i vândă proprietatea sa din comuna....

Datorita faptului că actele de proprietate nu îndeplineau  condiţiile legale necesare întocmirii actelor de înstrăinare a proprietăţii, a intreprins toate demersurile ce erau necesare în acest sens, astfel ca în decursul anului 2007-începutul anului 2008 a reuşit să clarifice situaţia juridică a imobilului  şi să încheie contractul de întreţinere nr..., pe costurile sale.

Astfel, a aratat paratul,  in vara anului 2007 reclamantul mergea de 4-5 ori în locuinţa mamei sale pentru a face baie, a fi hrănit, a bea si i se spălau rufele.

În drept au fost invocate disp. art.115 şi urm. C.pr.civ.

Părţile au solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri,  interogatorii reciproce si proba testimoniala,  probe ce au fost incuviintate de instanta ca fiind utile, pertinente si concludente solutionarii cauzei.

Analizând actele si lucrările dosarului instanţa retine următoarele:

În fapt, prin contractul de intretinere cu clauza de habitatie viagera autentificat sub nr...la BNP..., reclamantul a transmis paratului dreptul de proprietate asupra imobilului situat in jud. Ilfov, compus din teren si constructie, rezervadu-si dreptul de abitatie viagera, in schimbul obligatiei paratului de a-i presta intretinere pe tot timpul vietii, iar la deces sa il inmormanteze. Intretinerea urma sa constea in punerea la dispozitie, la nevoie, a alimentelor, medicamentelor, asigurarea asistentei medicale la cerere si spitalizare.

Reclamantul a solicitat prin prezenta actiune rezolutiunea contractului,  sustinand ca paratul nu si-a indeplinit obligatia de intretinere asumata.

În drept, instanta retine ca, potrivit art. 1020 C.civ., conditia rezolutorie este subinteleasa...in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau.  Intrucat contractul de întreţinere este unul sinalagmatic, pentru neexecutarea obligaţiei de întreţinere, stabilită prin contract, beneficiarul întreţinerii poate să ceară rezoluţiunea în temeiul art. 1020 Cod civil.

Având in vedere ca rezoluţiunea, ca sancţiune civilă, este o formă specifică de răspundere contractuală, pentru a opera desfiinţarea contractului în acest mod, este necesară întrunirea cumulativă a trei condiţii: să existe o neexecutare chiar si parţială, dar substantiala a obligatiei debitorului, neexecutarea sa se datoreze culpei debitorului si debitorul sa fie pus in intarziere. In ceea ce priveste ultima conditie, datorita naturii specifice a obligatiei de intretinere, respectiv, caracterul alimentar al prestatiei, termenele de executare au un caracter esential, astfel ca debitorul este de drept in intarziere.

Examinând materialul probator administrat în cauză, instanta constată că pârâtul şi-a indeplinit obligaţia de întreţinere care ii incumbă în virtutea contractului de intreţinere, asigurându-i reclamantului cele necesare.

Astfel, din răspunsul dat de către reclamant in cadrul interogatoriului coroborat cu depoziţiile martorilor, rezultă că debitorul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contract faţă de reclamant, vizitându-l si asigurându-i hrana saptamanal.Martorii au mai declarat ca si mama paratului s-a implicat in ingrijirea reclamantului. In acest sens instanta retine ca desi obligatia de intretinere are un caracter personal netransmisibil, acesta nu exclude posibilitatea executarii de catre o alta persoana in numele celei obligate si pentru ea, din proprie initativa.

Martorii audiati in cauza  la cererea reclamantului au declarat ca acesta nu s-a plans niciodata ca ar avea nevoie de ingrijiri medicale.

Instanta nu va retine înscrisurile depuse la dosar de către reclamant (bilet de iesire din spital,  decont de plata),  deoarece acestea sunt din anul 2006, iar contractul a carui rezolutiune se solicita este incheiat in anul  2008.

Pe cale de consecinţă, instanţa constată că nu sunt îndeplinite in cazul de faţă condiţiile art. 1020 din C.civ., intrucat nu s-a dovedit o neexecutare substantiala a obligatiei de catre debitorul parat, astfel ca urmează să respingă acţiunea ca neintemeiată.