Ordonanţă preşedinţială.obligaţie de a face

Sentinţă civilă 5034 din 24.06.2004


Reclamanţii justifică aparenţa dreptului de proprietate asupra imobilului din str.D.B. nr.44, sector 2 pe care l-au dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare N00084/24.09.1996.

Fiind cumpărat în baza Legii nr.112/1995, apartamentul este grevat de interdicţia de înstrăinare prevăzută de art.9 din actul normativ astfel că nu putea fi vândut decât după luna septembrie 2006, condiţiile în care imobilul a devenit, prin vânzări succesive, proprietatea celui care a solicitat deconectarea locului de consum şi demontarea contorului, fiind supuse verificării instanţei de judecată în cadrul dosarului nr.7336/2004 al Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti.

Urgenţa măsurii ce se solicită a fi dispusă de instanţă şi prejudiciul ce se cauzează reclamanţilor prin debranşarea imobilului în care locuiesc de la reţeaua de energie electrică sunt evidente şi justifică folosirea căii procedurale a ordonanţei preşedinţiale şi, în consecinţă, în temeiul art.581 C.proc.civ., instanţa urmează să admită cererea şi să dispună obligarea pârâtei să furnizeze energie electrică pentru imobilul din Bucureşti, str.D.B. nr.44, sector 2, provizoriu, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a litigiului ce face obiectul dosarului nr.7336/2004 al Judecătoriei sectorului 2. (sentinţa civilă nr.5034/24.06.2004)

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti în data de 10.06.2004, reclamanţii R.Ghe. şi R.C.R. au chemat în judecată pe pârâta S.C. Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „ELECTRICA MUNTENIA SUD” S.A.,  solicitând instanţei ca prin hotărârea ce va pronunţa să dispună obligarea pârâtei să realimenteze cu energie electrică imobilul din str.D.B. nr.44, sector 2.

În motivarea cererii, formulată pe cale de ordonanţă preşedinţială, se arată că pârâta a sistat în mod abuziv furnizarea energiei electrice pentru imobilul proprietatea reclamanţilor, urmare a cererii formulate în acest sens de numiţiiG.C. şi G.C.G., cei doi prevalându-se de un act de vânzare-cumpărare ce nu constituie titlu de proprietate valabil şi care în prezent face obiectul unei acţiuni în constatarea nulităţii absolute aflată pe rolul Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti.

Se susţine că  prin măsura dispusă fără a solicita în prealabil acordul titularului de contract, pârâta şi-a încălcat obligaţiile legale şi i-a prejudiciat pe reclamanţii care nu au posibilitatea de a-şi alege alt furnizor de energie electrică.

Arată reclamanţii că în speţă sunt întrunite şi celelalte condiţiile impuse de art.581 C.proc.civ. pentru admisibilitatea cererii pe cale de ordonanţă preşedinţială, respectiv aparenţa de drept, întrucât sunt proprietarii imobilului  şi vremelnicia, întrucât se solicită luarea unei măsuri provizorii, până la stabilirea de către instanţa de judecată a adevăratului proprietar al imobilului.

În dovedirea acţiunii s-a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, la dosar fiind depuse, în copie certificată conform dispoziţiilor art.112 C.proc.civ.: contractul de vânzare-cumpărare nr.N00084 încheiat la data de 24.09.1996 cu S.C.Apolodor S.A., adresa nr.377/21.05.2004 a S.C.Apolodor S.A., contract de închiriere pentru suprafeţe locative cu destinaţia de locuinţă, chitanţe de plată a facturilor de energie electrică pe numele G.C.G., contract de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.2545/13.10.2003, încheierea nr.15878 a Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti, prin care s-a dispus intabularea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate asupra imobilului în favoarea numiţilor G.C. şi G.C.G. certificat de grefă privind existenţa pe rolul Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti a dosarului nr.7336/2004 având ca obiect constatarea nulităţii absolute a  mai multor contracte de vânzare – cumpărare succesive, ultimul dintre acestea fiind cel în baza căruia imobilul a fost vândut numiţilorG.C. şi G.C.G., actul de identitate al reclamantului, corespondenţa purtată cu pârâta.

Pârâta, prin întâmpinare, a solicitat respingerea acţiunii arătând că deconectarea locului de consum şi demontarea contorului s-au realizat ca urmare a solicitării titularului de contract, G.C.G.

Referitor la condiţiile în care s-a încheiat contractul de furnizare a energiei electrice cu acesta, pârâta arată că numitul G.C.G. a dovedit calitatea sa de proprietar al imobilului din str.D.B. nr.44 cu contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.2545/13.10.2003, unul dintre vânzătorii succesivi menţionaţi în act fiind reclamantul din prezenta cauză.

În dovedirea susţinerilor sale, pârâta a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, alăturat întâmpinării fiind depus la dosar contractul nr.1002.1093249-02 din 20.10.2003, încheiat cu G.C.G., contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.2545/13.10.2003, încheierea nr.15878 a Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti.

 Potrivit art.581 C.proc.civ., instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice, în cazuri grabnice, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

În speţă, reclamanţii justifică aparenţa dreptului de proprietate asupra imobilului din str.D.B. nr.44, sector 2 pe care l-au dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare N00084/24.09.1996.

Fiind cumpărat în baza Legii nr.112/1995, apartamentul este grevat de interdicţia de înstrăinare prevăzută de art.9 din actul normativ astfel că nu putea fi vândut decât după luna septembrie 2006, condiţiile în care imobilul a devenit, prin vânzări succesive, proprietatea celui care a solicitat deconectarea locului de consum şi demontarea contorului, fiind supuse verificării instanţei de judecată în cadrul dosarului nr.7336/2004 al Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti.

Urgenţa măsurii ce se solicită a fi dispusă de instanţă şi prejudiciul ce se cauzează reclamanţilor prin debranşarea imobilului în care locuiesc de la reţeaua de energie electrică sunt evidente şi justifică folosirea căii procedurale a ordonanţei preşedinţiale şi, în consecinţă, în temeiul art.581 C.proc.civ., instanţa urmează să admită cererea şi să dispună obligarea pârâtei să furnizeze energie electrică pentru imobilul din Bucureşti, str.D.B. nr.44, sector 2, provizoriu, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a litigiului ce face obiectul dosarului nr.7336/2004 al Judecătoriei sectorului 2 .