Suspendare provizorie a executarii silite . Art. 403 alin. 4 Cod proc. civila
Relevanta motivelor invocate de debitoare în sustinerea cererii de suspendare provizorie a executarii silite . Imposibilitatea de a readuce în discutie fondul raportului juridic de drept substantial
Prin încheierea de sedinta din data de 20 august 2008 Judecatoria Roman a respins ca neîntemeiata cererea de suspendare provizorie a executarii silite ce formeaza obiectul dosarului de executare nr. 153/2008 al Biroului executorului judecatoresc Postelnicu Spiridon din Camera Executorilor Judecatoresti de pe lânga Curtea de Apel Bacau , formulata de contestatoarea – debitoare urmarita S.C. ArcelorMittal Tubular Products Roman S.A. , privind executarea silita prin poprire pornita de creditorii urmaritori F.I. , F.S. , B.R.D. si C.C , în contradictoriu cu tertul poprit Banca Transilvania S.A. – Agentia Roman .
Pentru a dispune astfel instanta a retinut ca prin Ordonanta nr. 1467 din 29 aprilie 2008 a Judecatoriei Roman , emisa în dosarul nr. 1132/291/2008 , debitoarea a fost somata sa achite creditorilor suma de 88.041,59 RON , reprezentând daune contractuale si 1.320,62 RON reprezentând dobânzi . Împotriva ordonantei s-a formulat de catre debitoare cerere în anulare ( dosar nr. 2546/291/2008 ) , respinsa prin sentinta civila nr. 2271 din 1 iunie 2008 a Judecatoriei Roman . În consecinta , Ordonanta nr. 1467/2008 reprezinta un titlu executoriu opozabil debitoarei .
Ordonanta s-a emis în considerarea raporturilor contractuale stabilite între parti prin contractul de cesiune nr. 1 din 23 mai 2001 , având ca obiect cesionarea de catre un numar de 17 inventatori a dreptului la depunerea cererii de brevet de inventie , la acordarea si eliberarea brevetului de inventie si la invocarea prioritatii conventionale . Aceste drepturi se refereau la o inventie realizata de cele 17 persoane , angajati ai debitoarei , respectiv „ Procedeu si Instalatie automata de calire a tevilor ” .
În considerarea caracterului executoriu al Ordonantei , creditorii s-au adresat Biroului executorului judecatoresc Postelnicu Spiridon din Camera Executorilor Judecatoresti de pe lânga Curtea de Apel Bacau , care a format dosarul de executare silita nr. 153/2008 . La data de 17 iulie 2008 executorul judecatoresc procedeaza la înfiintarea popririi asupra contului pe care debitoarea îl detine la tertul poprit Banca Transilvania – Agentia Roman si comunica masura unitatii bancare în vederea efectuarii platii sumei totale de 102.802,21 RON , reprezentând debit , dobânzi , cheltuieli de judecata , onorariu si cheltuieli de executare silita .
La data de 5 august 2008 debitoarea formuleaza contestatie la executare împotriva executarii silite ce formeaza obiectul dosarului de executare sus-mentionat , în cadrul careia formuleaza si cerere accesorie pentru suspendarea executarii silite pâna la solutionarea contestatiei . Din considerentele expuse de debitoare în respectiva contestatie , rezulta ca aceasta se întemeiaza pe aceleasi motive de fapt ca si cererea pendinte .
Asupra argumentelor expuse de debitoare în prezenta cerere instanta a retinut urmatoarele :
Debitoarea critica , în primul rând , caracterul veritabil al inventiei a carei exploatare i-a fost cesionata , legalitatea contractului de cesiune si a emiterii brevetului de inventie . Este evident ca aceste asertiuni exced cadrului procesual de fata , reprezinta aparari de fond în ceea ce priveste premisele emiterii titlului executoriu si nu se refera la legalitatea procedurii de executare silita demarate împotriva sa . În atari conditii , aceste aparari vor fi înlaturate , nefiind în masura sa justifice o masura extrema precum suspendarea provizorie a executarii silite .
Referitor la pretinsa încalcare a dispozitiilor procedurale referitoare la comunicarea Ordonantei , instanta retine ca aceste aparari nu sunt întemeiate . Însasi debitoarea a învederat ca a promovat în termen cerere în anulare împotriva Ordonantei, demers care nu ar fi putut fi realizat decât în conditiile comunicarii acesteia . Debitoarea nu a invocat aceste argumente cu ocazia dezbaterilor pe fondul cauzei în cererea în anulare , iar aceasta din urma a fost respinsa ca neîntemeiata . În atari conditii , titlul executoriu fiind legal comunicat , creditorii puteau purcede la executarea silita dupa expirarea termenului de gratie stabilit prin Ordonanta . Acest termen curge de la data comunicarii Ordonantei si nu se proroga pâna la solutionarea cererii în anulare , cu atât mai putin nepunându-se problema ca termenul sa curga de la data respingerii cererii în anulare .
În ceea ce priveste nerespectarea dispozitiilor art. 454 Cod proc. civila , simpla invocare a acesteia ca si viciu al executarii silite ( fara a se aduce vreo dovada în acest sens ) nu înlatura caracterul executoriu al titlului opus de creditori si nu justifica suspendarea provizorie a executarii silite . Debitoarea nu a atasat cererii de suspendare provizorie a executarii silite copii conforme ale actelor de executare si ale dovezilor de comunicare a acestora , din care sa rezulte cu certitudine daca , într-adevar , i s-a comunicat adresa de înfiintare a popririi sau celelalte acte de executare silita .
Aflându-se în posesia unui titlu executoriu care impune debitoarei lor plata unei sume de bani , creditorii au un bun în sensul în care a fost interpretat art. 1 din Protocolul aditional nr. 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului . Suspendarea provizorie a executarii silite a acestui bun reprezinta , în esenta , o ingerinta în exercitarea dreptului de proprietate al creditorilor , asa încât , pentru a fi acceptata , ingerinta trebuie sa fie prevazuta de lege , sa fie necesara într-o societate democratica si sa fie proportionala cu scopul urmarit . Procedura suspendarii provizorii a executarii este , într-adevar , prevazuta de lege , urmareste un scop legitim ( prevenirea producerii debitoarei a unui prejudiciu injust ) , dar , în cazul de speta , fata de considerentele invocate în motivarea cererii , nu reprezinta o masura necesara sau proportionala . Nimic din motivele invocate de debitoare nu justifica adoptarea acestei masuri si nici nu este de natura sa înlature caracterul legal al procedurii de executare silita .
Drept urmare , cererea debitoarei a fost respinsa ca neîntemeiata .
Judecătoria Onești
Suspendare provizorie
Curtea de Apel Constanța
Suspendarea executării actului administrativ până la pronuntarea instantei de fond.
Curtea de Apel București
Suspendarea executarii actului administrativ. Îndeplinirea conditiilor legale prevazute de dispozitiile art. 14 alin. 1 din si Decizia ANAF nr. 373/05.11.2008.
Curtea de Apel Iași
Recalcularea restului rămas neexecutat din pedeapsa din a cărei executare fusese dispusă anterior liberarea condiţionată ca urmare a aplicării art. 55 ind. 1 din Legea nr. 254/2013
Judecătoria Lipova
Cerere de suspendare a executării silite; dubii asupra sumei obiect al executării silite.