PENAL.Furt calificat

Sentinţă penală 3 din 29.06.2011


cadrul 

Pe rol fiind  judecarea procesului  penal privind pe inculpata  , trimisă  în judecată prin rechizitoriul  Parchetului de pe lângă pentru comiterea infracţiunii de furt calificat contra patrimoniului, prev. de art. 208 – 209 al.1 lit e cod penal cu aplicarea  art 99  şi următoarele  cod penal.

La apelul nominal  făcut în şedinţă  separată a  răspuns inculpata personal şi asistată  din oficiu de avocat , reprezentantul legal , lipsind  partea vatamata

Procedura este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care referă oral  obiectul pricinii, stadiul în care se află  judecata, modul  de îndeplinire a procedurii de citare si măsurile  dispuse de instanţă, după care:

S-a identificat inculpatul, s-a redat pe scurt actul de sesizare al instantei dupa care presedintele completului de judecata explica inculpatului in ce consta prev. art 70 al.2 cod pr. penală, respectiv  invinuirea ce i se aduce si totodata il instiinteaza cu privire la dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se  atentia ca tot ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa, precum si cu privire la dreptul de a pune intrebari partilor vatamate, martorilor si de a da explicatii in tot cursul cercetarii judecatoresti.

Instanta in baza art. 3201 al. 3 Cod procedura penala intreaba pe inculpată daca solicita ca judecata sa aibă loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.

Inculpatul declara personal ca recunoaste savarsirea faptelor si doreste ca judecata sa aibă loc in baza probelor pe care le recunoaste si insuseste, instanta procedand la ascultarea sa, raspunsurile fiind consemnate si declaratia  atasata la dosar.

Reprezentantul Parchetului apreciază cauza în stare de judecată şi solicită cuvântul pe fond.

Avocat apreciază în stare de judecată şi solicită cuvântul pe fond.

Instanţa  în temeiul art 339 c.p.p. constată terminata  cercetarea  judecatorească şi în conformitate cu dispoziţiile art 340 c.p.p. acordă cuvântul  la dezbateri

Reprezentantul Parchetului arată că înculpata  a fost  trimisă în judecată pentru comiterea  infracţiunii de furt calificat contra patrimoniului, prev. de art. 208 – 209 al.1 lit e cod penal cu aplicarea  art 99  şi următoarele  cod penal, constând în aceea că  la data de  18.10.2010 în jurul orelor 14,30 fiind împreună  cu verişoara  sa pe uliţele  comunei  a observat că în momentul în care partea vătămată a coborât din autoturism i-a căzut  un portmoneu  din care a luat suma de 1470 lei , plecând către casă. Fiind depistată inculpata a restituit banii  părţii vătămate.  Din actele aflate la dosar , apreciază că inculpata se face  vinovată de săvârşirea infracţiunii de furt, aceasta fiind la prima încălcare a legii penale.  La data comiterii faptei inculpata avea vârsta de 16 ani  şi a vând  în vedere prejudiciul modic  , acesta fiind recuperat,  poziţia sinceră a inculpatei,  solicită condamnarea în baza  textelor de lege mentionate mai sus, cu aplicarea art 320 indice  1 cod pr.penala, cu aplicarea art 99 şi următoarele cod penal şi art 81  şi art 110 cod  penal.  Solicită a se atrage atenţia conf. atu 359 cod penal. Obligarea inculpatei la cheltuieli judiciare către stat.

Avocat  ,  arată că inculpata a recunoscut fapta , este dovedită, solicită aplicarea  art 320 ind. 1 cod pr. penală, cu aplicarea art  74 lit b şi c cod penal  şi art  76 lit c cod penal. şi art 103 pct 1 cod penal. In subsidiar  aplicarea art 110 cu art 99 şi următoarele cod penal, având în vedere  că prejudiciul a fost recuperat.  Solicită obligarea inculpatei la cheltuieli judiciare către stat.

Inculpata recunoaşte , regreta fapta , lasă la aprecierea instanţei pedeapsa ce i se va aplica.

J U D E C A T A

Asupra actiunii penale de fata.

Prin rechizitoriul Parchetului e pe langa a fost pusa in miscare actiunea penala si trimiterea in juecata a inculpatei minore domiciliată în comuna pentru comiterea infracţiunii de furt calificat contra patrimoniului, prevazuta de art. 208 – 209 al.1 lit e cod penal cu aplicarea  art 99  şi următoarele  Cod penal.

In rechizitoriu se arata ca la data de 18.10.2010 partea vatamata din municipiul la domiciliul mamei sale din com. 

Mai inainte a mers la un cunoscut caruia ii vanduse o cantitate de grau si a primit ca pret suma de 1470 lei pe care i-a pus in portmoneu apoi portmoneul l-a pus intr-un buzunar interior de la geaca cu care era imbracat.

De aici a plecata spre casa mamei sale, a oprit  masina in ulita si a coborat pentru a merge in curtea casei mamei sale, timp in care s-a intalnit cu care l-au intrebat ce mai face.

Partea vatamata nu le-a dat atentia si a intrat in curte insa, dupa cateva minute a revenit la masina si atunci a observat portmoneul cazut in dreptul portierei spate dreapta a autoturismului iar cand l-a ridicat si s-a uitat in el a observat ca banii ii disparusera.

In acel moment, o vecina, care era in apropiere i-a spus ca cele doua tinere de etnie rroma i-au „controlat” masina, precizand ca langa portiera a vazut-o pe inculpata 

Partea vatamata a sesizat imediat organele de politie care s-au deplasat impreuna la domiciliul inculpatei, aceasta initial nu a recunoscut insa, ulterior a recunoscut ca a sustras banii din portofelul partii vatamate pe care i-a scos si i-a predat acesteia recuperandu-i prejudiciul.

In fata instantei de judecata inculpata minora a recunoscut comiterea faptei, a precizat ca se bazeaza pe probele administrate de  , nu solicita alte probe noi si doreste ca instanta sa faca aplicarea art. 3201 Cod procedura penala.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

La data de 18.10.2010 inculpata minora a sustras din portofelul partii vatamate suma de 1470 lei pe care i-a restituit in fata organelor de politie in aceeasi zi.

Inculpata minora in ziua respectiva era insotita de si trecand pe ulita prin fata casei mamei partii vatamate, unbde era parcata masina acesteia din urma si vazand jos langa portiera un portofel l-a deschis si a sustras banii in suma de 1740 lei.

Fapta este dovedita si recunoscuta de inculpata minora motiv pentru care instanta in baza art. 208-209 al.1 lit e Cod penal. cu art 99 şi urmatoarele Cod penal cu aplicarea art. 74-76 c.p. şi cu aplicarea art 3201 Cod procedura penala va dispune  condamnarea acesteia  la 4 luni  închisoare.

In baza art 81 Cod penal cu art 110 Cod penal se va  dispune suspendarea  condiţionata a executarii  pedepsei pe o durată  de 10 luni.

Se vor aplica dispozitiile art. 71-64 lit a teza a II şi lit b Cod penal.

Se vor aplica dispozitiile art  71 al.5 Cod penal. 

Se va atrage atenţia conf. art 359 Cod procedura penala.

La individializarea pedepsei precum si in aplicarea art. 81 si 110 Cod penal insnta are in vedere pericolul social al faptei comise si persoana inculpatei, varsta acesteia, situatia materiala precara in care se afla precum si faptul ca se afla la prima incalcare a legii penala.

Se va constata prejudiciul  acoperit în totalitate  către partea vătămată.

Se va obliga inculpata la  600 lei cheltuieli  judiciare către stat  din care 300 lei onorariu apărător  oficiu la urmarirea penala  avocat şi 200 lei în faza de judecata pentru avocat , sume avansate  din fondul  M.J.

Pentru aceste motive

In numele legii

Hotaraste

In baza art. 208-209 al.1 lit e Cod penal. cu art 99 şi urmatoarele Cod penal cu aplicarea art. 74-76 c.p. şi cu aplicarea art 3201 Cod procedura penala condamna inculpata minora  , fara pregatire scolara, fara ocupatie, fara antecedente penala, domiciliata in com.  ,  la 4 luni  închisoare.

In baza art 81 Cod penal cu art 110 Cod penal dispune suspendarea  condiţionata a executarii  pedepsei pe o durată  de 10 luni.

Aplica dispozitiile art. 71-64 lit a teza a II şi lit b Cod penal.

Aplica dispozitiile art  71 al.5 Cod penal. 

Atrage atenţia conf. art 359 Cod procedura penala. 

Constata prejudiciul  acoperit în totalitate  către partea vătămată.

Obliga inculpata la  600 lei cheltuieli  judiciare către stat  din care 300 lei onorariu apărător  oficiu la urmarirea penala  avocat şi 200 lei în faza de judecata pentru avocat , sume avansate  din fondul  M.J.

Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare si comunicare.

Pronunatata in sedinta publica azi 

17.06.2011

3