Aplicarea contractului colectiv de ramură societăţilor nesemnatare
Potrivit dispoziţiilor art. art.11 alin.1 lit.d din Legea 130/1996 şi ale art. 241 alin.1) lit.b) din Codul muncii, “Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel”, precum şi dispoziţiile art.238 din Codul muncii, potrivit cărora “Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior”. Iată deci că, un contract colectiv pe ramură nu se va aplica numai semnatarilor săi, ci tuturor celor din ramura respectivă, salariaţi şi angajatori, indiferent dacă sunt membri de sindicat şi indiferent dacă patronii sau afiliat sau nu la o organizaţie patronală.
Cum intimata pârâtă face parte, conform activităţii desfăşurate, din ramura chimie- petrochimie este ţinută la aplicarea dispoziţiilor contractului la nivel de ramură.
Curtea de Apel Iaşi, decizia nr. 882 din 22 octombrie 2010
Curtea de Apel Iași
Nelegalitatea deciziei de modificare a contractului individual de muncă, emisă de angajator. Atât timp cât este încălcat acordul inițial de voință al părților cu privire la locul și felul muncii, iar angajatorul modifică ulterior aceste elemente esențiale
Tribunalul Gorj
Contestaţie decizie de concediere
Curtea de Apel Târgu Mureș
Aspecte legate de legalitate acordării indemnizaţiei de hrană şi sumelor de reprezentare pentru salariaţii Primăriei, în baza unui contract colectiv de muncă, înregistrat la D.M.S.S.F. Judeţean
Curtea de Apel Craiova
Schimbul de posturi personal didactic nu este valabil fără Hotărârea Comisiei de Mobilitate.
Curtea de Apel București
Litigiu de muncă. Încetarea detaşării la împlinirea termenului pentru care a fost dispusă. Suspendarea de drept a contractului individual de muncă, ca urmare a incapacităţii temporare de muncă a salariatului nu poate avea ca efect prelungirea detaşării.