Nulitate absolută. Neefectuarea referatelor de evaluare în cauzele cu infractori minori. Consecinţe.

Decizie 105 din 22.10.2008


Nulitate absolută. Neefectuarea referatelor de evaluare în cauzele cu infractori minori. Consecinţe.

Dispoziţiile relative la întocmirea referatelor de evaluare în cauzele cu infractori minori sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii absolute iar neîntocmirea  acestor referate duce la pronunţarea unor hotărâri nelegale, iar consecinţa este casarea hotărârilor nelegale.

Secţia pentru cauze cu minori şi de familie – Decizia penală nr. 105/22 octombrie 2008

Prin sentinţa penală nr. 1567/2007, Judecătoria Deva a condamnat pe inculpaţii minori L.V.I., O.P.S. şi B.C.M. la:

- câte 6 luni închisoare pentru infracţiunea de furt calificat prev. şi ped. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,g,i Cod penal cu aplic. art.99 şi urm. Cod penal, art.74,76 lit.d Cod penal

A privat pe inculpaţii minori de exerciţiul drepturilor prev. de art.64 lit.a,b,c Cod penal în cond. art.71 Cod penal

A obligat în solidar pe inculpaţii minori cu părţile responsabile civilmente M.R.R., L.V., O.P.S., O.O., B.V., B.C. să plătească părţii civile SC N&G C. SRL D., prin administrator S.N., suma de 650 lei cu titlu de despăgubiri civile.

A obligat în solidar pe inculpaţii minori cu părţile responsabile civilmente M.R.R., L.V., O.P.S., O.O., B.V., B.C. să plătească în favoarea statului suma de câte 400 lei cheltuieli judiciare, din care a stabilit în sarcina MJ şi în favoarea Biroului de Avocaţi Deva plata sumei de câte 150 lei reprezentând onorariu pentru apărătorul din oficiu (pentru inculpaţii L.V.I. şi O. P.S.).

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut următoarele:

Inculpaţii minori locuiesc în B. şi se cunosc de mai multă vreme, motiv pentru care s-au împrietenit şi au săvârşit nenumărate infracţiuni de furt pe raza judeţului H. pentru care au fost trimişi deja în judecată, iar altele sunt în curs de soluţionare.

Astfel, în noaptea de 20/21.06.2006, inculpaţii minori L.V.I., O.P.S. şi B.C.M. s-au deplasat de la Brad la D. cu un taxi. S-au oprit pe str. M. la magazinul aparţinând de SC „N & G C. SRL D.. După ce au întrerupt curentul, inculpaţii minori au pătruns prin forţarea uşii în interiorul magazinului, de unde au sustras ţigări în val. de 650 lei.

Bunurile luate le-au valorificat, iar banii au fost împărţiţi cu numitul S.M.C. (pentru care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală), care cunoştea proveninţa bunurilor.

Inculpaţii minori au recunoscut fapta, pe care au regretat-o.

Partea vătămată SC N & G C.  SRL D. s-a constituit parte civilă cu suma de 650 lei, întrucât prejudiciul n-a fost recuperat. Inculpaţii minori au fost de acord cu recuperarea prejudiciului.

Împotriva acestei sentinţe au declarat apel în termen inculpaţii minori L.V.I., O.P.S., B.C.M. şi partea responsabilă  civilmente M.R.R.

Prin decizia penală nr. 155/A/15.05.2008 pronunţată de Tribunalul Hunedoara – Secţia penală au fost admise ca fondate apelurile declarate de inculpaţii B.C.M., O.P.S. şi L.V.I., a fost desfiinţată parţial sentinţa atacată şi în consecinţă: a fost înlăturată pedeapsa accesorie prev. de art. 64 lit. c Cod penal în cond. Art. 71 Cod penal  de la pedepsele aplicate celor trei inculpaţi; au fost aplicate prev. art. 81, 82 şi 110 Cod penal cu privire la inculpatul B.C.M. şi s-a dispus suspendarea condiţionată a pedepsei aplicate inculpatului B. pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni; s-au pus în vedere inculpatului prev. art. 83 Cod penal, iar în baza art. 71 al. 5 Cod penal  s-a dispus ca pe durata suspendării executării pedepsei să fie suspendate şi pedepsele accesorii aplicate inculpatului. Au fost menţinute în rest dispoziţiile hotărârii atacate.

A fost respins ca nefondat apelul declarat de partea responsabilă civilmente M.R.R., iar aceasta a fost obligată la plata sumei de 20 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel în favoarea statului.

Onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii O.P.S. şi L.V.I. în sumă de 200 lei s-a suportat din fondurile Ministerului de Justiţie.

În motivarea acestei decizii Tribunalul a reţinut următoarele:

Instanţa de fond a reţinut corect situaţia de fapt, iar încadrarea juridică a faptelor inculpaţilor este legală şi corespunde probelor administrate.

Astfel, din declaraţiile martorilor audiaţi, coroborate cu recunoaşterea inculpaţilor, a rezultat cu certitudine că inculpaţii minori în noaptea de 20/21 iunie 2006, s-au deplasat de la B. la D. cu un taxi, s-au oprit la magazinul aparţinând SC N&G C. SRL D., iar după ce au întrerupt curentul electric, au pătruns prin forţarea uşii în interiorul magazinului de unde au sustras ţigări în val. de 650 lei.

Bunurile sustrase au fost valorificate. Inculpaţii minori au fost de acord cu recuperarea prejudiciului. Probele au fost complet administrate şi corect interpretate de instanţa de fond. Inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptelor.

Pedepsele aplicate inculpaţilor, (minimul special prevăzut de lege), au fost bine individualizate, ele reflectând  corect gradul de pericol social al faptelor şi făptuitorilor şi nu se impune reducerea lor astfel cum solicită prin motivele de apel inculpatul O.P.S.

La stabilirea pedepselor, instanţa a respectat dispoziţiile art. 72 Cod penal, ţinând seama de pericolul social concret al infracţiunilor şi de persoana inculpaţilor, care au recunoscut faptele, de urmarea produsă, respectiv valoarea redusă a prejudiciului, iar prin cuantumul lor există garanţia realizării dispoziţiilor art. 52 Cod penal.

Cererea inculpatului L.V.I. cu privire la latura civilă a cauzei nu este întemeiată, prejudiciul fiind corect stabilit de instanţa de fond, inculpaţii fiind de acord cu recuperarea acestuia.

Apelul părţii responsabile civilmente M.R.R. se priveşte ca neîntemeiat atât în ceea ce priveşte latura penală, cât şi latura civilă a cauzei.

Apelurile inculpaţilor B.C.M., O.P.S. şi L.V.I. sunt fondate  în ceea ce priveşte aplicarea pedepsei accesorii prev. de art. 64 lit. c Cod penal. Având în vedere această Decizia nr. LXXIV (74) a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi raportat la circumstanţele cauzei, tribunalul a constatat că aplicarea pedepsei accesorii sub aspectul interdicţiei prevăzute de art. 64 lit. c Cod penal nu se justifică.

Împotriva acestei decizii au declarat recurs în termen, nemotivat, inculpaţii L.V.I. şi O.P.S.

În dezbaterea cauzei, instanţa din oficiu a pus în discuţia părţilor excepţia nulităţii referitoare la lipsa referatelor de evaluare pentru inculpaţii minori.

Curtea de Apel, faţă de excepţia ridicată din oficiu, constată că potrivit disp. art. 192 al. 2 Cod procedură penală dispoziţiile relative la efectuarea referatului de evaluare în cauzele cu infractori minori sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii, iar potrivit art. 197 al.3 Cod procedură penală această nulitate nu poate fi înlăturată în nici un mod, poate fi invocată în orice stare a procesului şi se ia în considerare chiar din oficiu.

Conform art. 482 Cod procedură penală, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 224 din L. 356/2006 în cauzele cu infractori minori există obligativitatea întocmirii referatului de evaluare a inculpaţilor minori, iar potrivit disp. art. II din OUG nr. 60/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Penală această obligativitate există de la data de 1.04.2007.

Examinând dosarul cauzei se observă că dosarul a intrat pe rolul Judecătoriei Deva la data de 5.07.2007 iar sentinţa penală a fost pronunţată la data de 17.12.2007, fără ca instanţa de fond să dispună întocmirea referatelor de evaluare pentru fiecare inculpat minor şi nici Tribunalul Hunedoara, judecând cauza în apel, nu a dispus întocmirea acestor referate.

Întrucât dispoziţiile relative la întocmirea referatelor de evaluare sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii absolute şi în considerarea faptului că lipsa acestor referate a dus la pronunţarea unor hotărâri nelegale în cauză privind atât  inculpaţii recurenţi cât şi inculpatul intimat, în cauză se impune casarea atât a decizie atacate cât şi a sentinţei penale nr. 1567/17.12.2007 a Judecătoriei Deva şi trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond – Judecătoria Deva.

Faţă de cele expuse, în temeiul art. 385/15 pct. 2 lit. c Cod procedură penală  s-au admis recursurile inculpaţilor L.V.I. şi O.P.S.

Domenii speta