Dispoziţiile referitoare la procedura înaintea primei instanţe se aplică în toate locurile în care judecătorii sunt chemaţi să-şi îndeplinească funcţiunile lor conform art. 124 Cod procedură civilă.

Decizie 281 din 21.05.2008


Dispoziţiile referitoare la procedura înaintea primei instanţe se aplică în toate locurile în care judecătorii sunt chemaţi să-şi îndeplinească funcţiunile lor conform art. 124 Cod procedură civilă.

Accesul la un forum judiciar trebuie să fie real şi nu numai formal. în această idee, orice acţiune sau hotărâre judecătorească prin care o anumită procedură se califică în mod artificial, ca fiind parcursă într-o manieră transparentă, este contrară art 6 alin. 1 din CEDO jurisprudenţei C.J.C.E . (Delcourt c/a Belgia).

Este nelegală radierea din registrul comerţului

a unei societăţi comerciale fără îndeplinirea

procedurii de citare prin înmânarea citaţiei funcţionarului însărciant cu primirea corespondentei.

Secţia comercială – Decizia  nr. 281/21 mai 2008

Judecătorul delegat la ORC de pe lângă Tribunalul Alba a admis cererea reclamantului ONRC Bucureşti şi a dispus înregistrarea în registrul comerţului a menţiunii de radiere a societăţii P. I. SRL motivând că Directorul ORC a înaintat cererea de radiere a societăţii, că procedura de citare este îndeplinită şi că, bazat pe cele menţionate în cerere şi în extrasul anexat, sunt îndeplinite cerinţele art. 237 alin.8 şi 9 din Legea nr.31/1990. (încheierea judecătorului delegat nr. 1487/14 martie 2008)

Curtea de Apel a admis recursul AVAS Bucureşti raportându-se la criticile recurentei dar şi a cercetării pricinii sub toate aspectele în baza art.304 indice 1 cod procedură civilă, sprijinindu-şi soluţia pe următoarele motive:

În temeiul art. 124 Cod procedură civilă, dispoziţiile referitoare la procedura înaintea primei instanţe se aplică în toate locurile în care judecătorii sunt chemaţi să-şi îndeplinească funcţiunile lor.

Prin urmare, elementele componente ale unei bune administrări a justiţiei îl constituie accesul la o procedură care prezintă toate atributele unei forme de control, iar accesul la un forum judiciar trebuie să fie real şi nu numai formal. In această idee, orice acţiune sau hotărâre judecătorească prin care o anumită procedură se califică în mod artificial ca fiind parcursă într-o manieră transparentă este contrară art. 6 alin. 1 din CEDO.

Sub acest aspect în cazul Delcourt c/a Belgia, Curtea a statuat că într-o societate democratică, în sensul convenţiei, dreptul la o bună administrate a justiţiei ocupă un loc atât de important încât o interpretare restrictivă a art 6 alin. 1 nu ar corespunde scopului şi obiectului acestei dispoziţii.

În speţă, judecătorul delegat a dispus măsura gravă a radierii unei societăţi comerciale în baza unor înscrisuri depuse în copie la dosar, fără să facă minime verificări referitoare la validitatea încheierii invocate de funcţionarul de la ORC.

Într-un alt profil, conform art. 85 Cod procedură civilă, citarea părţilor în proces reprezintă garanţia respectării accesului efectiv la justiţie, şi a transparenţei actului de judecată. De aceea, nerespectarea acestei obligaţii reflectă încălcarea unui drept fundamental ocrotit de art.6 din CEDO. în planul dreptului naţional, sancţiunea este nulitatea hotărârii date de judecător fără citarea părţilor conform legii.

Imparţialitatea judecăţii rezultă din verificarea susţinerilor ambelor părţi ale procesului într-o deplină transparenţă, şi nu din preluarea susţinerilor numai a uneia din părţi ca reflectând adevărul absolut, într-o manieră ocultă, fără citarea şi ascultarea celelalte părţi în proces.

În speţă, judecătorul nu s-a preocupat pentru o judecată imparţială, şi cu îndeplinirea procedurii de comunicare a cererii de chemare în judecată, şi a procedurii de citare în proces a societăţii pârâte, în modalitatea impusă expres de lege, impunându-se casarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre o nouă judecată în cadrul căreia, să se dea efect dispoziţiilor art.85, 92 indice 1 Cod procedură civilă întrucât au aptitudinea de a asigura respectarea drepturilor fundamentale înscrise în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, de care se poate prevla şi societate comercială, după cum s-a cristalizat jurisprudenţa CEDO.