Recurs. Parte vătămată care nu a folosit apelul. Inadmisibilitate.

Decizie 234 din 10.06.2009


Prin sentinta penala nr. 3321 din 23.12.2008 Judecatoria Botosani l-a condamnat pe inculpatul NG la pedeapsa de 8 luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de ucidere din culpa prev. de art. 178 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 74, 76 Cod penal.

I s-au interzis inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b Cod penal.

În temeiul art. 81, 82 Cod penal si art. 71 alin. 5 Cod penal s-a dispus  suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a celor accesorii pe o durata de 2 ani si 8 luni. S-a atras atentia asupra disp. art. 83 Cod penal.

Inculpatul a fost obligat sa plateasca partii civile RV suma de 3500 lei cu titlu de daune materiale si suma de 5000 lei daune morale.

Inculpatul a fost obligat sa plateasca partii civile Spitalul Judetean de Urgenta „Mavromati” Botosani suma de 103,05 lei, iar partii civile Spitalul Clinic de Urgenta „profesor Nicolae Oblu” Iasi suma de 349,30 lei cu titlu de cheltuieli de spitalizare a victimei RM.

Asiguratorul S.C. Asigurarea Româneasca – Asirom S.A. a fost obligat sa plateasca în locul inculpatului sumele mai sus mentionate catre cele 3 parti  civile.

Pentru a hotarî astfel, instanta de fond a retinut ca în seara de 24.03.2005, în jurul orei 21,30, inculpatul, care conducea autoturismul dacia 1310 pe D.E. 58, în dreptul localitatii Manastirea Doamnei din judetul Botosani, l-a acrosat pe pietonul RM aflat în stare avansata de ebrietate si care circula pe partea carosabila, aproape de acostament. Inculpatul a virat brusc stânga în scopul ocolirii victimei, însa impactul s-a produs, autoturismul rulând în acest fel înca 53 m. Ca urmare a leziunilor suferite, victima a decedat la data de 27.03.2005.

Sub aspectul laturii civile, s-a retinut ca partea civila a  cheltuit cu înmormântarea victimei si praznicele organizate conform traditiei crestine, suma de 7000 lei. Instanta a apreciat ca partii civile i s-a cauzat si un prejudiciu moral prin pierderea copilului sau si a obligat inculpatul si la plata despagubirilor morale.

În temeiul art. 49, 50 din Legea nr. 136/1995 instanta a obligat asiguratorul  sa plateasca în locul inculpatului daunele materiale în favoarea partilor civile.

Împotriva acestei hotarâri  judecatoresti  au declarat apel inculpatul si asiguratorul S.C. Asigurarea Româneasca – Asirom S.A. – Sucursala Suceava.

Prin decizia penala nr. 91A din 15.04.2009 Tribunalul Botosani a respins ca nefondate ambele apeluri si a obligat apelantii la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs partea civila RV, fara sa-l motiveze.

Instanta de recurs, din oficiu, la termenul din 10.06.2009 a invocat  exceptia inadmisibilitatii recursului.

Potrivit art. 3851 alin. 4 Cod procedura penala, persoanele prevazute în art. 362 din acelasi cod pot declara recurs împotriva deciziei pronuntate în apel, chiar daca nu au folosit apelul, daca  prin decizia pronuntata în apel a fost modificata solutia din sentinta si numai cu privire la aceasta modificare. Prin urmare, recursul declarat de partea civila care nu a folosit apelul, împotriva deciziei prin care instanta de apel a respins recursurile inculpatului si ale asiguratorului si prin urmare nu a fost modificata solutia din sentinta, este inadmisibil.