Recurs. Despagubiri. Penalitati

Decizie 102 din 15.02.2011


Recurs. Despagubiri. Penalitati

Decizia nr. 102/R/ din 15 februarie  2011

Curtea de Apel Oradea

Sectia penala si pentru cauze cu minori

La stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie sa se tina seama de împrejurarile concrete ale cauzei în ansamblu, de suferinta efectiva suportata de catre victima, numarul ridicat al zilelor de îngrijiri medicale fiind un factor relevant.

Prin sentinta penala nr. 575/04.06.2010 pronuntata de Judecatoria Satu Mare pronuntata în dosar nr.11969/296/2009, în baza art.184 alin.2 si 4 ind.1 Cod penal, a fost condamnat inculpatul V.H.A., pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare.

În baza art. 89 alin.1 din OUG nr. 195/2002 R, a fost condamnat inculpatul V.H.A.,  pentru savârsirea infractiunii de parasirea locului accidentului fara încuviintarea organelor de politie la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare.

În baza art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 R, a fost condamnat acelasi inculpat, V.H.A., pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana având în sânge o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l  alcool pur în sânge, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare.

În baza art.33 lit. a Cod penal si art. 34 lit. b Cod penal, s-a dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare. 

În baza art. 81 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a pedepsei pe durata prevazuta de art. 82 Cod penal, stabilindu-se 4 ani, termen de încercare.

În baza art. 359 Cod procedura penala, i s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal, a caror nerespectare  are ca urmare revocarea suspendarii.

În baza art. 71 Cod penal, i s-au interzis inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza II si b  Cod penal iar pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, în baza art. 71 alin. 5 Cod penal, s-a dispus suspendarea executarii acestora.

În baza art. 88 Cod penal, s-a dedus din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii de 24 h si a arestului preventiv din data de 26.11.2009 pâna în data de 23.12.2010.

În baza art. 14,346 Cod procedura penala s-a constatat faptul ca partea civila Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare,  nu mai are nicio pretentie fata de inculpat cheltuielile de spitalizare fiind achitate. A fost obligat inculpatul V.H.A., sa plateasca alaturi de asiguratorul SC Alianz Tiriac Asigurari SA Sucursala Satu Mare,  partii civile M.D.M., prin mandatar P.G., suma de 80.000 lei, reprezentând daune morale; suma de 2193,90 lei, reprezentând contravaloarea aparatului auditiv HIT PRO POWER; suma de 225 lei contravaloarea medicamentelor; suma de 150 lei lunar venit nerealizat din data de 25.112009 la zi si respinge restul pretentiilor.

În baza art. 193 alin. 2 Cod procedura penala a fost obligat inculpatul sa plateasca partii civile M.D.M. suma de 40 lei taxe notariale si suma de 500 lei onorariu avocat.

În baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala, a fost obligat inculpatul sa plateasca suma de 1200 lei, cheltuieli judiciare catre stat.

Pentru a pronunta aceasta hotarâre instanta de fond a retinut ca în seara zilei de 25.11.2009, ora 22,30, inculpatul, fiind în stare de ebrietate, a condus autoturismul marca VW, cu nr. de înmatriculare SM-93-RTC, pe B-dul. Octavian Goga din mun. Satu Mare, iar la trecerea de pietoni din intersectia cu str. C.S. Anderco, semnalizata cu indicatoare si marcaj, a accidentat-o pe numita M.D.M., de 43 ani, din mun. Satu Mare, care s-a angajat în traversarea strazii pe marcajul pietonal, dupa care si-a continuat deplasarea.

Inculpatul a fost depistat ulterior de organele de politie,  în jurul orelor 23,15 pe str. Brasov în autoturismul implicat în accident, ocazie cu care a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o concentratie de 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În declaratia data de catre inculpat în fata instantei, filele 59, 60 la dosar, acesta a relatat faptul ca a consumat 4 beri într-un bar dupa care s-a certat la telefon cu prietena sa, astfel ca, a luat masina cu intentia de a se deplasa la locuinta acesteia pentru a lamuri lucrurile. Când a ajuns la trecerea de pietoni din fata magazinului Bila a vazut faptul ca s-au angajat în traversare dinspre dreapta spre stânga mai multi pietoni astfel ca a încetinit dar nu a observat-o pe partea vatamata care s-a angajat în traversare dinspre stânga. A lovit-o pe aceasta dar s-a speriat tare si chiar daca a auzit ca-l claxonau alti soferi a plecat de la locul accidentului si s-a oprit cu masina în parcarea bisericii ortodoxe din cartierul Soarelui. În cele din urma a fost gasit de catre politie în parcare masina fiind plina de noroi inculpatul care era în masina dormea si a fost testat cu paratul etilotest iar apoi dus la spital pentru recoltare de probe biologice.

Aspectele relatate rezulta si din declaratia partii vatamate M.D.M., precum si ale martorilor F.O. si D.Z., prezenti la testarea cu paratul etilotest au constat ca acesta se afla în stare de ebrietate.

Partea vatamata a fost ridicata de jos de catre martori, fiindu-i împrastiate pe trecerea de pietoni lucrurile, iar aparatul auditiv i-a cazut din ureche distrugându-se, motiv pentru care a solicitat ca inculpatul sa-i cumpere un alt aparat auditiv.

Ulterior a fost condus la Spitalul Judetean Satu Mare în vederea recoltarii probelor biologice pentru stabilirea concentratiei de alcool în sânge. Conform buletinului de analiza toxicologica la ora 00.00 inculpatul avea o alcoolemie de 2,05 gr. %o alcool pur în sânge si 1,90 gr. %o alcool pur în sânge la cea de a doua proba.

Partea vatamata a suferit leziuni care au necesitat 70-75 de zile de îngrijiri medicale.

Având în vedere starea de fapt retinuta si modalitatea de savârsire a faptelor, instanta de fond a constatat ca, în speta, sunt întrunite elementele constitutive ale infractiunilor de vatamare corporala din culpa prev. si ped. de art.184 alin.2 si 4 indice 1 Cod penal, parasirea locului accidentului fara încuviintarea organelor de politie prev. si ped. de art. 89 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 si conducere a unui autoturism de catre o persoana care are în sânge o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 gr/l alcool pur în sânge prev. si ped. de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Din punct de vedere subiectiv, instanta a retinut ca faptele inculpatului au fost savârsite din culpa. Desi este savârsita din culpa, fapta prin care s-a adus atingere integritatii corporale se încadreaza într-o varianta agravanta prev. de aliniatul 4/1 al art. 184 Cod penal, fiind savârsita de inculpat în stare de ebrietate, asa cum rezulta din buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie nr.851/328/26.11.2009, fila 55, din dosarul de urmarire penala.

La individualizarea pedepsei ce s-a aplicat inculpatului, instanta de fond a avut în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 72 Cod penal, dispozitiile generale ale Codului penal - partea generala, limitele de pedeapsa fixate în partea speciala, de gradul de pericol social al faptei savârsite, de persoana inculpatului.

Analizând modalitatea în care a fost savârsita fapta, s-a retinut ca aceasta prezinta pericol social.

Cu privire la persoana inculpatului, conform fisei de cazier, s-a retinut ca acesta nu a mai suferit condamnari, fiind la primul contact cu legea penala, ca a recunoscut savârsirea faptelor, aspecte care totusi nu vor fi retinute ca circumstante atenuante datorita pozitiei pe care inculpatul a înteles sa o adopte dupa savârsirea faptei considerând ca raportat la gravitatea faptelor savârsite, respectiv conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasirea locului accidentului, o pedeapsa sub minimul prevazut de lege nu este îndestulatoare. 

Fata de cele mai sus instanta în baza art.184 alin.2 si 4 ind.1 Cod penal, l-a condamnat pe inculpatul V.H.A., pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, la pedeapsa de 2 ani închisoare. S-a avut în vedere la individualizare si interesul manifestat de catre inculpat fata de partea vatamata dupa producerea accidentului.

În baza art. 89 alin. 1 din OUG  nr. 195/2002 R, instanta de fond l-a condamnat pe inculpat pentru savârsirea infractiunii de parasirea locului accidentului fara încuviintarea organelor de politie la pedeapsa de 2 ani închisoare, fara a-i pasa în acel moment de consecintele faptei sale. 

În baza art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 R, a fost condamnat inculpatul V.H.A., pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana având în sânge o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l  alcool pur în sânge, la pedeapsa de 2 ani închisoare. 

În baza art. 33 lit. a Cod penal si art. 34 lit. b Cod penal s-a dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa de 2 ani închisoare, fiind savârsite faptele în concurs.

În baza art. 81 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata prevazuta de art. 82 Cod penal, stabilind 4 ani, termen de încercare, considerând faptul ca aceasta modalitate de executare este îndestulatoare pentru împlinirea scopului preventiv educativ al pedepsei.

În baza art. 359 Cod procedura penala i s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal, a caror nerespectare  are ca urmare revocarea suspendarii.

În baza art. 71 Cod penal i s-au interzis inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza II si b  Cod penal, iar pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, în baza art. 71 alin. 5 Cod penal s-a dispus si suspendarea executarii acestora.

În baza art. 88 Cod penal, s-a dedus din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii de 24 h si a arestului preventiv din data de 26.11.2009 si pâna în data de 23-12-2010.

În baza art. 14, 346 Cod procedura penala, s-a constatat faptul ca partea civila Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare, nu mai are nicio pretentie fata de inculpat cheltuielile de spitalizare fiind achitate, asa cum s-a dovedit cu chitanta nr.4418/02.02.2010, fila 80 la dosar.

A fost obligat inculpatul V.H.A., sa plateasca alaturi de asiguratorul SC Alianz Tiriac Asigurari SA Sucursala Satu Mare, partii civile M.D.M., prin mandatar P.G., suma de 80.000 lei, reprezentând daune morale pentru suferintele pricinuite prin accidentul produs de catre acesta; suma de 2193,90 lei, reprezentând contravaloarea aparatului auditiv HIT PRO POWER, acesta fiind un aparat corespondent aparatului auditiv VIKING pe care-l avea partea civila la momentul producerii accidentului, acesta conform adresei de la fila 131 din dosar; suma de 225 lei contravaloarea medicamentelor, conform bonurilor de la fila 45 din dosar; suma de 150 lei lunar venit nerealizat din data de 25.112009 la zi, având în vedere adeverinta nr.39/11.01.2010, fila 56 din dosar si respinge restul pretentiilor nefiind dovedite.

În baza art. 193 alin. 2 Cod procedura penala a fost obligat inculpatul sa plateasca partii civile M.D.M. suma de 40 lei taxe notariale si suma de 500 lei onorariu avocat, conform delegatiei depuse la dosar.

Prin decizia penala nr. 191/Ap din 7 octombrie 2010 a Tribunalului Satu Mare s-au admis apelurile formulate de catre inculpatul V.H.A., si asiguratorul SC Alianz Tiriac Asigurari SA - Sucursala Satu Mare, împotriva sentintei penale nr. 575/04.06.2010 pronuntata de Judecatoria Satu Mare  în dosar nr. 11969/296/2009, pe care a desfiintat-o în parte pe latura civila, iar în rejudecarea cauzei s-a redus cuantumul daunelor morale acordate de catre prima instanta, in favoarea pârtii civile M.D.M., prin mandatar P.G. de la suma de 80.000 lei la suma de 50.000 lei, fiind mentinute toate celelalte dispozitii ale sentintei penale atacate.

Tribunalul verificând modul de solutionare a cauzei sub aspectul laturii civile, a constatat ca prima instanta a retinut în mod corect ca în speta exista conditiile necesare pentru antrenarea raspunderii civile delictuale, existând raportul de cauzalitate între fapta ilicita si prejudiciul atât material cât si moral cauzat.

S-a aratat ca, prin coroborarea probelor administrate în cauza pe latura civila cu înscrisurile doveditoare existente la dosar se confirma faptul ca prima instanta a facut o apreciere corecta asupra întinderii prejudiciului material cauzat ca urmare a actiunii infractionale.

În privinta daunelor morale, tribunalul a constatat însa ca, instanta de fond a facut o apreciere netemeinica a cuantumului acestora, în speta impunându-se reducerea despagubirilor civile acordate cu titlu de daune morale de la suma de 80.000 lei la suma de 50.000 lei, instanta de control judiciar apreciind ca aceasta din urma suma este în masura sa asigure o reparatie echitabila în raport cu ansamblul elementelor evaluative specifice cauzei.

În aprecierea echitatii reparatiei, tribunalul a avut în vedere consecintele grave produse asupra integritatii corporale si sanatatii victimei, numarul de zile de îngrijiri medicale necesare vindecarii (70-75 zile de îngrijiri medicale), vârsta victimei, interventiile medicale la care a fost supusa victima, disconfortul fizic si psihic creat de necesitatea efectuarii tratamentelor si interventiilor medicale în vederea refacerii sanatatii, consecintele produse la nivel emotional si psiho-comportamental, precum si împrejurarea ca urmare evenimentului rutier victima nu a suferit vreo invaliditate permanenta fizica sau psihica, apreciindu-se astfel ca suma de 50.000 lei  stabilita cu titlu de daune morale este în masura sa aline, cel putin din aceasta perspectiva, suferintele cauzate.

Prin urmare, s-a apreciat ca acordarea de daune morale într-un cuantum diminuat, corespunde cerintelor unei juste despagubiri, în sensul dispozitiilor art. 346 Cod de procedura penala raportat la art. 998 si 999 Cod civil, astfel ca în baza art. 379 pct. 2 lit. a Cod de procedura penala rap. la art. 382 alin. 2 Cod de procedura penala, tribunalul a admis apelurile declarate în cauza si a desfiintat  în parte sentinta doar sub aspectul laturii civile, iar în rejudecarea cauzei, a redus cuantumul daunelor morale acordate de catre prima instanta, în favoarea partii civile M.D.M., de la suma de 80.000 lei la suma de 50.000 lei, conform dispozitivului prezentei hotarâri. 

Împotriva acestei decizii, în termen legal, a declarat recurs partea civila, solicitând casarea acesteia si mentinerea, ca temeinica si legala, a hotarârii instantei de fond, prin care s-a dispus obligarea inculpatului intimat la plata sumei de 80.000 lei, cu titlul de daune morale, apreciindu-se ca aceasta suma este rezonabila, în raport de gravitatea leziunilor suferite de partea civila recurenta, de numarul mare de zile de îngrijiri medicale, urmate de un numar mare de zile de convalescenta si recuperare, precum si trauma psihica cauzata de accident , precum si procedurile medicale ulterioare.

S-a mai invocat faptul ca în aprecierea cuantumului daunelor morale trebuie avute în vedere, în primul rând, efectele savârsirii infractiunii asupra persoanei victimei si a suferinta acesteia, iar nu persoana inculpatului si posibilitatile de plata ale acestuia.

Examinând decizia prin prisma motivelor invocate, cât si din oficiu, potrivit dispozitiilor art. 385/6 si art. 385/14 Cod procedura penala, sub aspectul tuturor motivelor de casare prevazute de art. 385/9 Cod procedura penala, curtea a constatat  ca aceasta este netemeinica si nelegala, iar recursul declarat de parte civila este fondat .

Astfel, prima instanta, confirmata de cea de apel, a retinut starea de fapt si a stabilit vinovatia inculpatului pe baza unei juste aprecieri a probelor administrate, dând faptelor comise de catre acesta încadrarea juridica corespunzatoare, individualizând corect pedepsele ce i-au fost aplicate, pedeapsa rezultanta corespunzând, sub aspectul naturii si duratei sale, gravitatii faptelor, pericolului social pe care îl prezinta persoana inculpatului intimat, precum si aptitudinii acestuia de a se îndrepta sub influenta sanctiunii penale.

De asemenea, în ceea ce priveste despagubirile materiale la plata carora a fost obligat inculpatul intimat în favoarea partii civile recurente, acestea au fost corect stabilite.

În ceea ce priveste daunele morale, curtea a retinut  ca, daca în cazul prejudiciului material, acesta, aducând atingere patrimoniului partii vatamate prin infractiune, este susceptibil de a fi evaluat direct în bani, prejudiciul moral este un prejudiciu subiectiv, neputând aduce atingere patrimoniului si nepretându-se, în general, la o evaluare în bani. Acesta rezulta, în principiu, dintr-o atingere adusa unui drept extrapatrimonial, de pilda, onoarei, dreptului la nume, la imagine sau viata privata, ori, ca în cazul de fata, dintr-o atingere adusa integritatii corporale (durere fizica sau psihica).

De asemenea, s-a retinut  ca prejudiciile nepatrimoniale, desi nu sunt susceptibile de o reparatie propriu-zisa, aceasta are drept menire usurarea suferintei persoanei prejudiciate prin infractiunea, precum si crearea unei anumite satisfactii, care sa contrabalanseze efectul vatamarii. În cazul infractiunilor contra persoanei, aceasta evaluare, pentru a nu fi una pur subiectiva ori pentru a nu tinde catre o îmbogatire fara just temei, trebuie sa aiba în vedere suferintele fizice si morale susceptibil în mod rezonabil a fi fost cauzate prin fapta inculpatului intimat si toate consecintele acesteia, astfel cum sunt relevate de actele medicale ori de alte probe administrate.

Curtea, achiesând la punctul de vedere al instantei de fond, a apreciat  ca suma de 80.000 lei, acordata cu titlul de daune morale este în masura sa contrabalanseze efectul vatamarii suferite de catre partea civila recurenta în urma comiterii de catre inculpatul intimat a infractiunilor retinute în sarcina sa, tocmai în raport de  vârsta victimei, interventiile medicale la care a fost supusa, disconfortul fizic si psihic creat de necesitatea efectuarii tratamentelor si interventiilor medicale în vederea refacerii sanatatii, precum si consecintele produse la nivel emotional si psiho-comportamentalin.

Curtea a apreciat  ca instanta de fond, examinând toate actele medicale si celelalte probe administrate în cauza a evaluat în mod corect daunele morale, la stabilirea acestei sume tinând seama de numarul mare de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea partii civile, de peste doua luni si jumatate, de convalescenta si recuperarea ulterioara, precum si de traumele fizice si psihice pe care le-au presupus toate tratamentele si procedurile urmate.

Astfel fiind, în baza art. 385/15 pct. 2 lit. a Cod procedura penala, curtea a admis recursul declarat de catre partea civila, a casat  decizia instantei de apel si a mentinut  ca temeinica si legala sentinta primei instante.