Despăgubiri morale. Servitute – sentinţa civilă nr. 1721/10.11.2008 a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc
Prin acţiunea civilă înregistrată la instanţă, reclamanţii MI şi MD au chemat în judecată pe pârâta S.C. „M” pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie obligată aceasta să remedieze în natură prejudiciul cauzat prin poluarea pânzei freatice cu produse petroliere, constând în realizarea aducţiunii de apă potabilă care să-i asigure consumul zilnic necesar în gospodărie; obligarea acesteia la asigurarea unei servituţi legale pentru conductele ce asigură alimentarea cu apă a gospodăriei pentru a avea siguranţa permanentă a reparării prejudiciului creat prin fapta delictuală culpabilă; obligarea societăţii pârâte la plata de daune materiale în cuantum de 8800 lei, reprezentând contravaloarea puţurilor afectate de poluarea cu produse petroliere a pânzei freatice, a instalaţiilor sanitare deteriorate; obligarea pârâtei la plata de daune morale în cuantum de 30.000 lei reprezentând despăgubiri morale pentru disconfort psihic cauzat de lipsa unui minim confort de igienă; aplicarea unei amenzi cominatorii în favoarea statului de 50 lei/zi de întârziere până la executarea obligaţiei de reparare în natură a prejudiciului cauzat.
Reclamanţii au arătat că deţin în intravilanul localităţii P. o proprietate care a fost alimentată cu apă potabilă din pânza freatică locală prin interceptarea acesteia. S-a precizat că în puţul din curte au apărut substanţe cu miros de produse petroliere, pe suprafaţa apei apărând o peliculă groasă de substanţe uleioase cu miros de motorină, motiv pentru care nu au mai putut folosi apa din fântână pentru consum şi odată cu poluarea pânzei freatice şi implicit a fântânei, instalaţiile sanitare, maşina de spălat şi hidroforul au fost afectate de apa încărcată cu substanţe petroliere, instalaţii care au fost deteriorate şi trebuie înlocuite în totalitate, de asemenea i s-a creat disconfort psihic şi igieno sanitar, fiind nevoiţi să apeleze la vecini pentru necesarul de apă atât în gospodărie, cât şi pentru animale.
Pârâta a depus la dosar întâmpinare prin care a arătat că solicită respingerea acţiunii formulate de reclamanţi, ca nefondată, întrucât nu s-a dovedit o legătură de cauzalitate între poluarea produsă şi societatea lor, deoarece în urma inspecţiei Gărzii de Mediu Suceava, nu s-a constatat că ar fi direct responsabili de infiltrarea produselor petroliere în fântâna reclamanţilor.
Prin sentinţa civilă nr. 1721/10.11.2008 a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc s-a admis în parte acţiunea, obligând pârâta să remedieze în natură prejudiciul cauzat prin poluarea pânzei freatice cu produse petroliere, respectiv să realizeze o aducţiune de apă potabilă pentru a asigura consumul zilnic necesar reclamanţilor în gospodărie, a stabilit în favoarea reclamanţilor o servitute legală pentru alimentarea şi transportul prin conducte a apei potabile şi o obligă pe pârâtă la respectarea acesteia; a obligat pârâta să plătească reclamanţilor suma de 5000 lei reprezentând daune morale reţinînd faptul că, lipsa de alimentare cu apă potabilă curentă a unei gospodării - ceea ce împiedică utilizarea unei băi, folosirea unei maşini de spălat automate, etc. - creează o stare de disconfort igienico sanitar şi psihic de natură a justifica acordarea unor asemenea daune; a respins capătul de cerere privind obligarea pârâtei la plata daunelor materiale, ca nefondat întrucât reclamanţii nu au făcut dovada că maşina de spălat şi instalaţiile sanitare au fost deteriorate şi trebuie înlocuite şi a respins capătul de cerere privind plata unei amenzii cominatorii, ca prematur formulat întrucât este posibil ca pârâta să-şi execute de bună voie obligaţia şi doar în caz contrar se poate apela la disp. art. 580 indice 3 cod proc. civilă, dispoziţii care sunt aplicabile în faza de executare silită.
Instanţa a reţinut că prin nota de constatare din 26 martie 2008, Garda Naţională de Mediu confirmă sesizările reclamanţilor, în sensul că pe suprafaţa apei din fântână este o peliculă de produs petrolier cu miros specific, iar pe platforma punctului de lucru al S.C. „M” s-a constatat o stare necorespunzătoare de salubritate şi o gestionare necorespunzătoare a produselor petroliere, menţionându-se că în zonă nu sunt alte obiective potenţial poluatoare ale solului şi stratului freatic.
Din nota de constatare a Gărzii Naţionale de Mediu şi analizele efectuate de Autoritatea de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, a rezultat cu certitudine că apa din fântâna reclamanţilor este poluată cu produse petroliere.
Întucât pârâta a contestat că poluarea produsă s-ar datora activităţii societăţii lor în cauză s-a admis o expertiză de specialitate, însă în evidenţa Ministerului Justiţiei – Biroul Central de Expertize Juridice, nu s-au regăsit experţi autorizaţi în specialitatea hidrogeologie sau hidrologie, motiv pentru care potrivit art. 201 alin. 3 cod proc. civilă, s-a solicitat punctul de vedere al unui specialist în domeniu.
Potrivit punctului de vedere exprimat de către profesorul universitar doctor Constantin Rusu, acesta a precizat că în urma deplasării efectuate la locuinţa reclamanţilor, a constatat că apa din fântână era poluată cu produse petroliere, aspect care era şi vizibil, iar poluarea este de natură antropică, cauzată de obiectivul din apropiere, motivat atât de faptul că în apropiere nu a observat alte surse de poluare cu astfel de produse, iar pe de altă parte apele au o singură direcţie de curgere, sensul apei freatice circulând gravitaţional în funcţie de topografia locului, iar pe acea direcţie de curgere, obiectivul industrial era sursa de poluare cu produse petroliere.
De asemenea, acesta a menţionat că, dată fiind adâncimea apei freatice de 1,5 – 1,7 m şi alcătuirea depozitelor superficiale, se permite o trecere rapidă inclusiv a solventului lichid, care intră repede în pânza freatică, iar poluarea cu produse petroliere este una din cele mai grave situaţii de poluare a apelor şi necesită costuri foarte mari pentru remediere şi termene îndelungate.
În consecinţă, a rezultat că poluarea pânzei freatice cu produse petroliere s-a datorat faptei culpabile a pârâtei.
Curtea de Apel București
Daune morale. Criterii de determinare a cuantumului acestora. Persoane îndreptatite la obtinerea daunelor materiale si morale.
Curtea de Apel Timișoara
Legea nr. 10/2001. Imobil preluat abuziv. Imposibilitate de restituire în natură. Compensare cu alte bunuri. Condiţii
Judecătoria Bârlad
Faptul ca inculpatul nu realizeaza venituri, desi este apt de munca, nu este un motiv de neobligare la plata despagubirilor periodice catre victima care a ramas cu infirmitate in urma agresiunii exercitate de inculpat asupra acesteia
Curtea de Apel Iași
Legea nr. 10/2001. Măsuri reparatorii. Autoritate de lucru judecat. Despăgubiri băneşti
Judecătoria Brezoi
Acordarea de compensatii proprietarilor de terenuri incluse in arii nationale protejate. Prematuritate.