Cerere de valoare redusă

Sentinţă civilă 2189 din 06.07.2015


INSTANŢA,

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul instanței la data de ..sub numărul.., reclamanta  S.C. ES.A. a solicitat instanței de judecată, în contradictoriu cu pârâtul FT, pronunțarea unei hotărâri prin care să se dispună obligarea acestuia la plata sumei de .. lei reprezentând debit restant în valoare de …lei şi majorări de întârziere legale în valoare de …lei, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că în data de ..părţile au încheiat Convenţia de facturare individuală a consumurilor de energie termică nr…., având ca obiect facturarea cotei-părţi din consumurile totale de energie termică. Reclamanta susţine că pârâtul nu a achitat contravaloarea serviciilor furnizate în perioada februarie 2013 – ianuarie 2015, înregistrând un debit restant în valoare totală de …lei, la care se adaugă majorări de întârziere legale în valoare de ..lei.

În drept, reclamanta a invocat dispoziţiile art. 1025 și urm. C.proc.civ.

Sub aspect probatoriu, reclamanta a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri şi interogatoriul pârâtului.

Cererea a fost legal timbrată cu suma de 50 lei (fila 6).

În dovedirea cererii, au fost depuse la dosar, în fotocopie: Convenţia de facturare individuală a consumurilor de energie termică nr. ..din data de.., facturile fiscale restante, foaia de calcul a majorărilor de întârziere, contractul de furnizare a energiei termice nr. ..(filele 7-21).

Pârâtul, legal citat, nu a formulat întâmpinare în cauză.

La termenul de judecată din data de 18.06.2015, instanţa, în baza art. 255-258 şi art. 351 C.proc.civ., a încuviinţat pentru reclamantă administrarea probei cu înscrisuri şi interogatoriul pârâtului, apreciindu-le ca fiind admisibile şi de natură să conducă la soluţionarea cauzei.

Analizând probele administrate în cauză, instanța reține următoarele:

În raport de valoarea obiectului cererii principale, instanţa reţine în cauză aplicabilitatea dispozițiilor art. 1025 și urm. C.proc.civ. privind procedura în cazul cererilor de valoare redusă.

În fapt, la data de …între reclamanta S.C. ES.A., în calitate de furnizor şi pârâtul FT, în calitate de consumator a fost încheiată Convenţia de facturare individuală a consumurilor de energie termică nr…, având ca obiect facturarea cotei-părţi din consumurile totale de energie termică înregistrate de contoarele de energie termică pentru încălzire şi apă caldă de consum, montate la branşamentul condominiului, reglementarea raporturilor dintre furnizor şi consumatorul individual privind condiţiile de consum şi plata contravalorii acestor consumuri, pe baza facturii emise de furnizor.

Pentru serviciile furnizate, reclamanta a emis în favoarea pârâtului facturile fiscale depuse la dosar (filele 10-16), scadente şi neachitate în totalitate, cuantumul total al debitului restant fiind, potrivit foii de calcul anexate, de ..lei la care se adaugă majorări de întârziere legale în valoare de ..lei (fila 21).

Potrivit art. 4 din convenţia părţilor, furnizorul are dreptul să factureze şi să încaseze lunar, la tarifele în vigoare,  cantităţile furnizate, determinate potrivit prevederilor contractului de furnizare a energiei termice. Sub aspectul facturării serviciilor furnizate, conform art. 11 din convenţie, factura se consideră achitată de către consumator la data la care consumatorul face dovada că a trimis sau a dat banii furnizorului.

În cazul neachitării facturilor la termen, art. 4 lit. b) din convenţia părţilor îi conferă furnizorului dreptul de a aplica penalităţi egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare.

În raport de cele anterior expuse şi având în vedere poziția procesuală a pârâtului care, deşi legal citat cu menţiunea “Personal la interogatoriu”, nu a formulat întâmpinare şi nu s-a prezentat la niciun termen de judecată pentru a contesta existența/cuantumul debitului restant, ori pentru a dovedi achitarea acestuia, instanţa va face în cauză aplicarea dispoziţiilor art. 1030 alin. (2) C.proc.civ., potrivit cărora în cazul în care nu se primeşte niciun răspuns de la partea interesată în termenul stabilit la art. 1029 alin. (4), (6) sau (8), instanţa se va pronunţa cu privire la cererea principală sau la cererea reconvenţională în raport cu actele aflate la dosar. 

Pe cale de consecinţă, dând eficienţă prevederilor art. 358 C.proc.civ. coroborate cu dispoziţiile art. 1270 C.civ., potrivit cărora contractul valabil încheiat are putere de lege între părțile contractante şi întrucât din înscrisurile depuse la dosar nu reiese că pârâtul şi-a executat obligaţia contractuală de a achita, în termenul convenit, facturile fiscale emise de reclamantă în schimbul serviciilor furnizate, instanţa, în temeiul art. 1030 alin. (1) C.proc.civ., va dispune admiterea acţiunii şi obligarea pârâtului la plata sumei de …lei către reclamantă, reprezentând debit restant în valoare de ..lei şi majorări de întârziere legale în valoare de ..lei.

Totodată, instanţa va dispune, în temeiul art. 1031 alin. (1) C.proc.civ., obligarea pârâtei la plata sumei de 50 lei către reclamantă, cu titlu de cheltuieli de judecată (taxa judiciară de timbru).