Încetare măsură plasament

Sentinţă civilă 37 din 15.01.2016


Titlu Încetare măsură plasament

Tip speta sentinţă civilă

Nr. 37

Data 15 ianuarie 2016

Domeniu asociat Minori

Continut speta Încetarea măsurii plasamentului. Sistarea alocaţiei lunare de plasament; reintegrarea în familia naturală a părinţilor; redarea exerciţiului drepturilor şi obligaţiilor părinteşti către părinţi.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Vâlcea, la data de 05 octombrie 2015, sub nr. 3460/90/2015, petenta Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, ,  a chemat în judecată pe numiţii  Ş V,  D D-E şi asistentul maternal profesionist al DGASPC Vâlcea, numita T V solicitând ca, prin  hotărârea  ce  se va  pronunţa, să se  dispună  pentru copilul Ş I, născut la data de …2014 în mun. Rm Vâlcea,  încetarea măsurii de plasament de la asistent maternal profesionist din cadrul DGASPC Vâlcea - T V, atestată cu Atestat nr. 50/12.06.2015, emis de CPC Vâlcea, cu sistarea alocaţiei lunare de plasament; reintegrarea în familia naturală a părinţilor; redarea exerciţiului drepturilor şi obligaţiilor părinteşti către părinţi.

În motivarea cererii, petenta, a arătat că, copilul provine din relaţia de concubinaj a părinţilor săi şi figurează în sistemul de protecţie încă de la naştere, fiind părăsit în maternitate de către mama sa. Aşadar, prin Dispoziţia nr. 92/12.08.2014, pentru copil s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţa la Serviciul de tip rezidenţial pentru recuperarea copilului cu dizabilităţi Rm. Vâlcea din cadrul DGASPC Vâlcea, întrucât acesta prezenta probleme de sănătate.

Urmare a reevaluării măsurii de protecţie specială conform prevederilor Legii nr. 272/2004, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin Sentinţa civilă nr. 1276/MIF/l 7.10.2014, pronunţată de Tribunalul Vâlcea, a fost înlocuită măsura plasamentului în regim de urgenţă pentru copil de la Serviciul de tip rezidenţial pentru recuperarea copilului cu dizabilităţi Rm. Vâlcea din cadrul DGASPC Vâlcea cu măsura de plasament la asistent maternal profesionist din cadrul DGASPC Vâlcea, numita T V, cu acordarea alocaţiei lunare de plasament şi cu delegarea exerciţiului drepturilor şi obligaţiilor părinteşti în favoarea Directorului Executiv al DGASPC Vâlcea. Motivul a constat în faptul că părinţii prezentau în continuare dezinteres faţă de situaţia fiicei lor, iar starea de sănătate se îmbunătăţise, motiv pentru care copilul a fost plasat la un asistent maternal profesionist compatibil cu nevoile sale.

Se mai precizează faptul că, iniţial, copilul a purtat numele mamei, acela de "D…", iar ulterior, acesta a fost recunoscut de către tată, motiv pentru care, în data de 24.11.2014, pentru copil s-a emis un nou certificat dc naştere.

Prin Sentinţa civilă nr. 304/06.03.2015, pronunţată de Tribunalul Vâlcea, a fost menţinută măsura plasamentului copilului la asistent maternal profesionist al DGASPC Vâlcea, numita T V, cu acordarea alocaţiei lunare de plasament şi delegarea exerciţiului drepturilor şi obligaţiilor părinteşti în favoarea directorului executiv al DGASPC Vâlcea, pe toată durata măsurii de protecţie specială. Motivul a constat în faptul că situaţia juridică a copilului s-a schimbat, acesta fiind recunoscut în actele de stare civilă de către numitul Ş V, însă împrejurările care au stat la baza instituirii măsurii de protecţie specială nu s-au modificat.

Prin cererea nr. 40206/10.07.2015, înregistrată la sediul instituţiei noastre, părinţii copilului solicită încetarea măsurii de plasament şi reintegrarea în familia acestora, întrucât doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia, de asemenea mai au în întreţinere trei copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani.

Cu privire la situaţia actuală a părinţilor, aceştia locuiesc la domiciliul numitului Mangon Ion, situat în corn. Budeşti, jud. Vâlcea. Cei doi se gospodăresc separat faţă de susnumitul, îi plătesc acestuia lunar o chirie, la care se adaugă şi cheltuielilie de întreţinere. Prin declaraţia acestuia, înregistrată sub nr. 42484/24.07.2015, reiese faptul că este de acord ca numiţii Ştirbu Vladimir şi Dimofte Diana să locuiască în continuare la domiciliul său, împreună cu copiii acestora.

Cei doi întreţin o relaţie de concubinaj de aproximativ nouă ani de zile, din această relaţie rezultând patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani, dintre care trei se află în grija părinţilor.

Din momentul instituirii măsurii de protecţie specială la DGASPC Vâlcea, copilul a fost vizitat îh nenumărate rânduri de către părinţi, la sediul instituţiei noastre, aşa cum reiese din actele pe care le anexăm la prezenta cerere. De altfel, după prima întâlnire cu copilul, numitul Ş V a realizat demersurile necesare recunoaşterii paternităţii de către acesta.

Cu privire la starea de sănătate a copilului,  a arătat că Ştirbu Ioana a fost diagnosticată cu nev melanocitar gigant-plan, conform adeverinţei medicale întocmită de către medicul de familie. Ulterior, starea de sănătate a acestuia s-a îmbunătăţit.

Având în vedere că, în urma reevaluării măsurii de protecţie specială, împrejurările care au stat la baza instituirii măsurii de protecţie specială s-au modificat, interesul superior al copilului de a creşte şi a se dezvolta în cadrul familiei naturale, de asemenea cererea părinţilor, petenta solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată şi să se dispună pentru copilul Ş I, încetarea măsurii de plasament de la asistent maternal profesionist al DGASPC Vâlcea, numita T V, cu sistarea alocaţiei lunare de plasament şi reintegrarea în familia naturală a părinţilor.

Cu privire la exercitarea drepturilor şi obligaţiilor părinteşti, solicită să se dispună redarea acestora către părinţi.

În drept, acţiunea a fost întemeiată pe  dispoziţiile art. 2, art. 6, art. 35 alin. 1, art. 54, art. 58 alin.3 şi 4, 72 alin. 1 şi 2, art. 73 alin.3 şi 4 şi art. 133-140 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările ulterioare.

 Examinând actele depuse la dosar, tribunalul apreciază  întemeiată cererea formulată de Direcţia  Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea urmând a  o admite pentru următoarele considerente:

 Starea de fapt expusă de către DGASPC Vâlcea, în cererea adresată instanţei, corespunde întocmai situaţiei rezultate din probele aflate la dosar.

 Prin Dispoziţia nr. 92/12.08.2014, pentru copil s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţa la Serviciul de tip rezidenţial pentru recuperarea copilului cu dizabilităţi Rm. Vâlcea din cadrul DGASPC Vâlcea, întrucât acesta prezenta probleme de sănătate.

Prin Sentinţa civilă nr. 1276/MIF/l 7.10.2014, pronunţată de Tribunalul Vâlcea, a fost înlocuită măsura plasamentului în regim de urgenţă pentru copil de la Serviciul de tip rezidenţial pentru recuperarea copilului cu dizabilităţi Rm. Vâlcea din cadrul DGASPC Vâlcea cu măsura de plasament la asistent maternal profesionist din cadrul DGASPC Vâlcea, numita T V, cu acordarea alocaţiei lunare de plasament şi cu delegarea exerciţiului drepturilor şi obligaţiilor părinteşti în favoarea Directorului Executiv al DGASPC Vâlcea. Motivul a constat în faptul că părinţii prezentau în continuare dezinteres faţă de situaţia fiicei lor, iar starea de sănătate se îmbunătăţise, motiv pentru care copilul a fost plasat la un asistent maternal profesionist compatibil cu nevoile sale.

Se mai constă faptul că, iniţial, copilul a purtat numele mamei, acela de "D..", iar ulterior, acesta a fost recunoscut de către tată, motiv pentru care, în data de 24.11.2014, pentru copil s-a emis un nou certificat dc naştere.

Prin Sentinţa civilă nr. 304/06.03.2015, pronunţată de Tribunalul Vâlcea, a fost menţinută măsura plasamentului copilului la asistent maternal profesionist al DGASPC Vâlcea, numita T V, cu acordarea alocaţiei lunare de plasament şi delegarea exerciţiului drepturilor şi obligaţiilor părinteşti în favoarea directorului executiv al DGASPC Vâlcea, pe toată durata măsurii de protecţie specială.

Prin cererea nr. 40206/10.07.2015, înregistrată la sediul D.G.A.S.P.C, părinţii copilului solicită încetarea măsurii de plasament şi reintegrarea în familia acestora, întrucât doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia, de asemenea mai au în întreţinere trei copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani.

Cu privire la situaţia actuală a părinţilor, se constată că aceştia locuiesc la domiciliul numitului M I, situat în com. Budeşti, jud. Vâlcea. Cei doi se gospodăresc separat faţă de susnumitul, îi plătesc acestuia lunar o chirie, la care se adaugă şi cheltuielile de întreţinere. Prin declaraţia acestuia, înregistrată sub nr. 42484/24.07.2015, reiese faptul că este de acord ca numiţii Ş V şi D D să locuiască în continuare la domiciliul său, împreună cu copiii acestora.

Se mai reţine că din momentul instituirii măsurii de protecţie specială la DGASPC Vâlcea, copilul a fost vizitat în nenumărate rânduri de către părinţi, la sediul D.G.A.S.P.C., aşa cum reiese din actele anexate la prezenta cerere. De altfel, după prima întâlnire cu copilul, numitul Ş V a realizat demersurile necesare recunoaşterii paternităţii de către acesta.

Având în vedere că, în urma reevaluării măsurii de protecţie specială, împrejurările care au stat la baza instituirii măsurii de protecţie specială s-au modificat, interesul superior al copilului de a creşte şi a se dezvolta în cadrul familiei naturale, de asemenea cererea părinţilor, instanţa va admite acţiunea aşa cum a fost formulată şi va dispune pentru copilul Ş I, încetarea măsurii de plasament de la asistent maternal profesionist al DGASPC Vâlcea, numita T V, cu sistarea alocaţiei lunare de plasament şi reintegrarea în familia naturală a părinţilor.

1