Rectificare de carte funciară. Inadmisibilitate

Sentinţă civilă 1145/24.03.2015, definitivă prin respingerea apelu din 24.03.2015


Rectificare de carte funciară. Inadmisibilitate

Pentru a fi admisibilă o acţiune în rectificare de carte funciară, trebuie să fie îndeplinite cumulativ două condiţii: una pozitivă, aceea ca solicitantul rectificării să fie titularul unui drept real ce urmează a fi înscris/rectificat şi o condiţie negativă, aceea ca înscrierea deja existentă să nu fie una valabilă.

Ori, atâta vreme cât nu s-a constatat nevalabilitatea titlului în baza căruia s-a făcut înscrierea, iar solicitantul nu a făcut dovada că este titularul unui drept real, rectificarea de CF este inadmisibilă.

Judecătoria Satu Mare, Secţia civilă, Sentinţa civilă nr. 1145/24.03.2015, definitivă prin respingerea apelului prin Decizia civilă nr. 469/07.10.2015 pronunţată de Tribunalul Satu Mare

În temeiul dispoziţiilor tranzitorii din Legea nr. 71/2011, art. 80,  instanţa a reţinut că  cererile de înscriere şi acţiunile în justiţie întemeiate pe dispoziţiile Legii nr. 7/1996 indiferent de data introducerii lor vor fi soluţionate potrivit normelor materiale în vigoare la data încheierii actului ori după caz la data săvârşirii ori producerii faptului generator al dreptului supus înscrierii cu respectarea normelor procedurale in vigoare la momentul introducerii lor, astfel că prezenta cauză este guvernată de dispoziţiile art. Decretul 115/1938.

Actul generator al dreptului supus înscrierii este reprezentat în cauză de Sentinţa civilă nr. 1626/2007, pronunţată de Judecătoria Satu Mare.

În conformitate cu prev. art. 34 pct. 3 teza I din Decretul 115/1938,  rectificarea unei intabulări sau înscrieri provizorii se va cere de orice persoană interesată în cazul în care nu mai sunt întrunite condiţiile  de existenţă ale dreptului înscris în cartea funciară. Aceste dispoziţii sunt aplicabile în temeiul art. 77 din Legea 71/2011, care stipulează că înscrierile în cartea funciară efectuate în temeiul unor acte sau fapte juridice  încheiate ori produse  anterior intrării în vigoare a Codului Civil, vor produce efectele produse legea in vigoare la data încheierii acestor acte, ori după caz la data săvârşirii  sau producerii acestor fapte  chiar dacă aceste înscrieri sunt efectuate după data intrării a codului civil.

În conformitate cu prevederile art. 33 alin.1 din Legea 7/1996, în cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde în privinţa înscrierii cu situaţia juridică reală  se poate cere rectificarea cărţii funciare în sensul radierii, îndreptării sau menţionării înscrierii oricărei operaţiuni susceptibile a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.

Conform prevederile art. 34  din Legea nr. 7/1996, orice persoană interesată  poate cere rectificarea înscrierilor din cartea funciara dacă printr-o hotărâre judecătoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca: înscrierea sau actul in temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil; dreptul înscris a fost greşit calificat; nu mai sunt întrunite condiţiile de existenta a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic in temeiul căruia s-a făcut înscrierea; înscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situaţia reală actuala a imobilului.

Prin prisma dispoziţiilor legale enumerate anterior, instanţa a analizat dacă acţiunea formulată de reclamantă este admisibilă.

Instanţa a reţinut că, prin Sentinţa civilă nr. 1626/2007, pronunţată de Judecătoria Satu Mare, s-a constatat, în primul rând, nevalabilitatea înscrierii BO, ca titular al dreptului de proprietate şi, în subsidiar, s-a dispus rectificarea înscrierilor făcute în CF 391 Pomi de sub B8, prin Încheierea nr. 2797/5 din 1971 şi restabilirea situaţiei anterioare din CF. Prin Sentinţa menţionată instanţa a stabilit că înscrierea dreptului de proprietate al BO nu a fost valabilă, dispunând restabilirea situaţiei de carte funciară, aşa cum a fost menţionată anterior momentului înscrierii BO, respectiv a celei din data de 5 octombrie 1971. Instanţa reţine că restabilirea situaţiei anterioare se raportează la data de 5 octombrie 1971, la aceasta dată BGC redevenind titulara dreptului de proprietate din CF.

Ca efect al cestei hotărâri, într-adevăr, reclamantei i s-a deschis calea de a formula o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, în temeiul legilor proprietăţii sau de a solicita o recunoaştere a dreptului de proprietate pe cale administrativă sau judiciară. Deci, în temeiul acestei sentinţe civile, atâta vreme cât reclamantei nu i s-a consfinţit dreptul de proprietate asupra terenului identificat mai sus, o acţiune de rectificare de CF nu este admisibilă, acţiunea în rectificare de CF fiind una subsidiară celei prin care se constată valabilitatea unui titlu de proprietate. Neglijenţa reclamantei în a-şi apăra dreptul de proprietate, înainte de a interveni sancţiunea decăderii nu poate deschide calea unei rectificări de CF, în condiţiile în care nu a depus diligenţele necesare în vederea reconstituirii dreptului de proprietate, respectând procedura şi termenele de decădere prevăzute în normele speciale.

Aşa cu reiese din extrasul CF depus la fila 8,  imobilul înscris în CF nr. 100763 Pomi este proprietatea publică a com. Pomi, în baza HGR 967/2002. Instanţa reţine că HG 967/2002 a făcut obiectul controlului de legalitate în dosarul nr. 635/35/CA/2011 în care Curtea de Apel Oradea, prin Sentinţa nr. 76/CA/2012 s-a pronunţat în sensul că a respins ca inadmisibilă excepţia de nelegalitate formulată de BCG Pomi…privind nelegalitatea parţială a HGR 967/2001…Anexa 44, poziţia 216 din inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Comunei Pomi. Într-adevăr, instanţa nu s-a pronunţat pe fondul cauzei, acţiunea soluţionându-se în baza excepţiei inadmisibilităţii,  însă, reclamanta nu a făcut dovada că HGR 967/2002, ca titlu în baza căruia pârâta şi-a înscris dreptul de proprietate, ar fi fost declarată nevalabilă, pentru a se naşte un drept de rectificare a CF.

Instanţa reţine că, pentru a fi admisibilă o acţiune în rectificare de CF, trebuie să fie îndeplinite cumulativ două condiţii: una pozitivă, aceea ca solicitantul rectificării să fie titularul unui drept real ce urmează a fi înscris/rectificat şi o condiţie negativă, aceea ca înscrierea deja existentă să nu fie una valabilă.

Ori, atâta vreme cât nu s-a constatat nevalabilitatea titlului în baza căruia s-a făcut înscrierea, iar reclamanta nu a făcut dovada că este titulara unui drept real, rectificarea de CF este inadmisibilă.

În consecinţă, instanţa a respins cererea, ca inadmisibilă.

Domenii speta