Plângere - Penitenciar

Rezoluţie 21 din 12.03.2015


Prin plângerea inregistrata la data de W sub nr. X petentul A.B.  a reclamat ca nu i se respecta dreptul de a primi bunuri in conformitate cu dispoziţiile legale in vigoare - Legea nr. 254/2013.

In plângerea formulata petentul arata ca a solicitat sa i se dea televizorul de la magazia unităţii, dar a primit răspuns negativ deoarece aparatul are „ ieşire usb", propunând ca aceasta sa fie sigilata pentru a putea primi bunul. Considera ca i se incalca dreptul a folosi tv si de a avea acces la informaţie intrucat nu se mai fabrica tv fara port usb.

Petentul a fost audiat la data de W, declaraţia sa fiind ataşata la dosarul cauzei.

Referitor la cele menţionate in plângere si in declaraţia data in fata judecătorului de supraveghere, au fost solicitate relaţii Penitenciarului Bacău, fiins ataşat la dosar răspunsul instituţiei.

Analizând actele dosarului, judecătorul de supraveghere constata ca la data de Z. petentul a formulat o cerere prin care a solicitat sa scoată de la magazie un aparat radio, un televizor si o tripla, cererea fiind inregistrata sub nr. V. In data de W s-a admis in parte aceasta solicitare in sensul ca i s-a permis sa folosească doar aparatul radio, nu si televizorul care are port usb.

Potrivit art. 70 al. 1 si 2 din Legea nr 254/2013 Dreptul de a primi, cumpăra şi a deţine bunuri (1) Persoanele condamnate au dreptul de a primi bunuri şi de a efectua cumpărături.

(2) Numărul şi greutatea pachetelor, categoriile de bunuri care pot fi primite, cumpărate, păstrate şi folosite de către persoanele condamnate, precum şi procedura de primire, păstrare şi folosire se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.

Potrivit anexei III punctul 22 din Ordinul nr.2714/C/20.10.20108 privind durata si periodicitatea vizitelor, greutatea si numărul pachetelor. nrecum si categoriile de bunuri ce pot fi primite, cumpărate, păstrate si folosite de persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate deţinuţii pot primi, folosi, utiliza televizor cu diagonala de maximum 54 cm, fara opţiunea de înregistrare, fara posibilitatea de stocare a informaţiei, fara port sau adaptor pentru carduri de memorie, fara mufe de conectare la memorii externe, fara opţiunea de comunicare prin porturi wireless.

Rezulta, astfel, ca orice alt televizor care nu indeplineste condiţiile expuse mai sus este interzis a fi primit, cumpărat, păstrat si folosit de către persoanele condamnate aflate in locurile de deţinere.

Fata de cele arătate mai sus, se constata ca dreptul de a primi si deţine bunuri in ceea ce il priveşte pe petent nu a fost incalcat de către administraţia penitenciarului.