Lovirea

Hotărâre 36 din 16.01.2015


Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău nr. din 10.11.2014 înregistrat pe rolul Judecătoriei Bacău sub nr. 17318/180/2014 s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest  la domiciliu a inculpatului  pentru savarsirea infractiunilor de  lovire sau alte violenţe, prev. şi ped. de art. 193 alin. 1 şi 2 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p; ameninţare, prev. şi ped. de art. 206 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p.; şantaj, prev. şi ped. de art. 207 alin. 1 şi alin. 2 C.p.; hărţuire, prev. şi ped. de art. 208 alin. 1 şi alin. 2 C. p.; nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev şi ped. de art. 342 al.2 din C.p; efectuare fără drept de operaţiuni cu articole pirotehnice prev. şi ped. de art. 37 lit.a din Legea nr. 126/1995, totul cu aplic, art. 38 alin. 1 C.pen, faptele acestuia constând în aceea că:

- din luna iunie 2014 şi până la data luării măsurii preventive a arestului la domiciliu, în repetate rânduri şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a urmărit-o fără drept şi fără un interes legitim pe numita la instituţia de învăţământ şi i-a transmis frecvent apeluri telefonice şi mesaje de tip sms, acţiuni apte să-i inducă o stare de temere şi nesiguranţă ;

-în scopul de a o determina pe numita  X de a dispune după bunul plac de acţiunile sale, a ameninţat-o  cu postarea pe un site de socializare a unei înregistrări video compromiţătoare pentru persoana sa, încercând prin aceasta să o determine în a relua relaţiile intime cu el,.

-a agresat-o pe numita X în zilele 17.07.2014, când i-a cauzat  leziuni medico legale care au necesitat pentru vindecare un număr de 1 - 2 zile de îngrijiri medicale şi mai apoi  în zilele de 25.08.2014 şi respectiv 13.09.2014  episoade infracţionale pentru care persoana vătămată  nu posedă acte medico legale adresându-i  ameninţări cu acte de violenţă şi chiar cu moartea;

- la data de 26.09.2014, a fost depistat având asupra sa fără drept un pistol neletal marca Valtro ca. 8 mm şi o cutie cu 9 ( nouă), bucăţi petarde marca Piccolo Corsair, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău sub nr.

Prin încheierea nr. 87 din data de  17.10.2014 pronunţată de Judecătoria Bacău în dos. nr.  s-a dispus  respingerea propunerii de arestare preventiv a Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau cu privire la inculpatul Ve A M. Fata de acelasi inculpat judecatorul de drepturi si libertati a dispus luarea masurii arestului la domiciliu pe o perioada de 30 de zile, masura mentinuta si in baza art. 207, 208 C.p.p.

Prin incheierea 05.12.2014 pronuntata in dosarul nr. 17318/180/2014 judecatorul a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 6366/P/2014 si a dispus inceperea judecatii, acordandu-se primul termen de judecata - 11.12.2014.

La  termenul de judecată din data de 11.12.2014, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă în baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus începerea judecăţii, instanţa l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10) C. proc. pen. Inculpatul M  a  solicitat ca judecata sa se faca in baza procedurii privind recunoasterea invinuirii.

Analizând întregul material probator administrat în cursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

 Persoana vătămată şi numitul V A Mlocuiesc în comuna M judeţul Bacău. Începând din vara anului 2013, între părţi s-a consumat o relaţie de prietenie, ce a fost întreruptă de persoana vătămată în luna mai 2014, motivată fiind de comportamentul violent al numitului V.Vădit deranjat de atitudinea acesteia, numitul  nu a acceptat situaţia de fapt, împrejurare în care, pentru intimidarea persoanei vătămate cu intenţia directă de a o constrânge în reluarea relaţiei întrerupte, a recurs la exercitarea unor acte de ameninţare şi lovire.

Astfel, aşa cum rezidă din materialul probator administrat, respectiv plângerea penală formulată la data de 08.07.2014 şi depoziţia persoanei vătămate, numitul V început să îi trimită acesteia mesaje de tip sms, în cuprinsul cărora o ameninţă cu publicarea/postarea pe un site de socializare a unui filmuleţ denigrator la imaginea persoanei vătămate dacă nu va relua relaţia amoroasă cu el. Toate aceste aspecte, sunt subscrise infracţiunii de şantaj, aşa cum este reiterată în art. 207 alin. 1 şi alin. 2 C.pen., prin actele sale de ameninţare, numitul  v urmărind să o determine pe persoana vătămată să adopte un comportament contrar libertăţii sale psihice.

În continuarea rezoluţiei sale infracţionale, numitul V , în seara zilei de 17.07.2014, a aşteptat persoana vătămată în faţa locuinţei sale, unde a lovit-o, cauzându-i leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare un număr de 1 – 2 zile îngrijiri medico legale, atestate prin certificatul SML Bacău nr. 2784/2014, act material subscris infracţiunii prev. de art. 193 alin. 2 C.pen.

Un alt act de lovire exercitat de către inculpat asupra  persoanei vătămate a avut loc în seara zilei de 25.08.2014, când de faţă cu alte persoane a lovit-o pe aceasta cu piciorul în zona abdomenului.

Deşi numitul VAM a fost audiat cu privire la faptele descrise anterior şi şi-a luat angajamentul în a nu mai agresa persoana vătămată,  la data de 13.09.2014, în timp ce se afla pe strada R din mun. Bacău, a lovit-o cu palma peste faţă pe numita A

După începerea cursurilor şcolare, numitul V A M, a continuat actele sale de hărţuire asupra persoanei vătămate, pe care o aştepta în faţa Colegiului unde aceasta urmează cursurile şcolare, inducându-i prin comportamentul său o stare de temere şi nesiguranţă, sub imperiul căreia, a fost şi este în prezent nevoită în a-şi schimba modul de viaţă, evitând în a se deplasa singură.

 Ca urmare a unui control în trafic, la data de 26.09.2014, numitul V a fost depistat având în autoturismul său, un pistol neletal marca Valtro cal. 8 mm şi o cutie cu 9 bucăţi petarde marca Piccolo Corsair.

 Fiind audiat  inculpatul numitul a recunoscut comiterea faptelor.

In drept 

Fapta inculpatului care din luna iunie 2014 şi până la data luării măsurii preventive a arestului la domiciliu, în repetate rânduri şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a urmărit-o fără drept şi fără un interes legitim pe numita A la instituţia de învăţământ şi i-a transmis frecvent apeluri telefonice şi mesaje de tip sms, acţiuni apte să-i inducă o stare de temere şi nesiguranţă intruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de hărţuire, prev şi ped de art. 208 alin 1,2 din C.p.

 Fapta inculpatului care în scopul de a o determina pe numita A de a dispune după bunul plac de acţiunile sale, a ameninţat-o  cu postarea pe un site de socializare a unei înregistrări video compromiţătoare pentru persoana sa, încercând prin aceasta să o determine în a relua relaţiile intime cu el, întruneşe elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj, prev şi ped de art. 207 alin 1,2 din C.p.

Fapta inculpatului care a agresat-o pe numita A  în zilele 17.07.2014, când i-a cauzat  leziuni medico legale care au necesitat pentru vindecare un număr de 1 - 2 zile de îngrijiri medicale şi mai apoi  în zilele de 25.08.2014 şi respectiv 13.09.2014  episoade infracţionale pentru care persoana vătămată  nu posedă acte medico legale adresându-i  ameninţări cu acte de violenţă şi chiar cu moartea întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de lovirea sau alte violenţe, prev şi ped de art. 193 alin 1, 2 din C.p. şi art. 206 C.p.

Inculpatul a comis în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi asupra aceluiaşi subiect pasiv infracţiunile  de lovirea sau alte violenţe  şi  cele de ameninţare fiind aplicabile prevederile cuprinse în art. 35 alin 1 din C.p.

Fapta inculpatului care la data de 26.09.2014, a fost depistat având asupra sa fără drept un pistol neletal marca Valtro ca. 8 mm şi o cutie cu 9 ( nouă) bucăţi petarde marca Piccolo Corsair, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev de art. 342 alin 2 din C.p. şi de efectuare fără drept de operaţiuni cu articole pirotehnice, prev şi ped de art. 37 lit a din Legea 126/1995.

In temeiul art. 396 al.2 C.p.p, având în vedere că faptele există, constituie infracţiuni şi au fost săvârşite de către inculpat cu forma de vinovăţie prev. de lege, urmează să dispună condamnarea acestuia.

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatului instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 74 Cp şi anume:  împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială. In concret se constata ca acesta este la prima intalnire cu rigorile legii penale si ca este o persoana deplin integrata social.

În baza acestor criterii, instanţa apreciază că aplicand o pedeapsa de  4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violente, o pedeapsa de 2 luni pentru săvârşirea infracţiunii de amenintare, o pedeapsa de 1 an pentru săvârşirea infracţiunii de santaj, cate o pedeapsa de 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de hartuire, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, efectuarea fara drept de operatiuni cu articole pirotehnice, acestea sunt  apte sa conduca la reinsertia sociala a inculpatului. Avand in vedere dispozitiile art. 38 C.p. va aplica pedeapsa cea mai grea, anume aceea de 1 an  închisoare, la care se va adauga un spor de o treime din celelalte pedepse,  inculpatul  urmand a executa pedeapsa principală  de 1 an si 5 luni  închisoare. 

În ceea ce priveşte pedeapsa accesorie, instanţa reţine că natura faptelor săvârşite,  ansamblul circumstanţelor personale ale inculpatului duc la concluzia  ca se impune a se  interzice ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe  şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale . Totodata instanta va  impune in baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), d) C. pen. interzicerea inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.

In ceea ce-l priveste pe inculpatul, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea pedepsei, având în vedere că sunt întrunite şi celelalte condiţii prev. de art. 91 cp şi că pronunţarea pedepsei, constituie un avertisment pentru acesta şi chiar fără executarea pedepsei acesta nu va mai săvârşi infracţiuni, instanţa va suspenda executarea pedepsei sub supravegherea , va stabili termen de încercare în condiţiile art. 93 Cp .

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune  Bacau,  la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. (2)  lit. b C. pen va impune inculpatului sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de Serviciul de Probatiune Bacau sau organizat in colaborare cu institutii comunitare.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul -Serviciul de Salubritate si Spatii Verzi Bacau sau în cadrul Primăriei mun Bacău Caminul de Batrani Bacau pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

În baza art. 399 al. 3 Cpp va constata incetata de drept măsura arestului la domiciliu.

În baza art. 72 Cp va deduce din pedeapsa aplicata durata reţinerii şi a arestului la domiciliu a inculpatului de la 16.10.2014 la zi .

În temeiul art.7 din Legea 76/2008 dispune recoltarea de la inculpat a probelor biologice în vederea stocării acestora în SNDGJ.

În temeiul art 112 lit. f Cpp va  dispune confiscarea de la inculpat a unui pistol neletal marca Valtro, cal 8 mm, si a unei cutii cu 9 bucati petarde marca Piccolo Corsai aflate la IPJ Bacau , predate in baza Dovezii seria AT nr. 0030771.(fl. 37,51 dup)

Sub aspectul laturii civile, în baza art. 25 şi 397 Cpp constatand indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale, avand in vedere si manifestarea de vointa a inculpatului in sensul de a despagubi persoana vatamata, va  admite actiunea civila si va dispune obligarea inculpatului la plata sumei de  8.000 lei cu titlul de daune morale catre  partea civila minora.