Art. 336 alin. 1 Cod Penal

Sentinţă penală 163 din 23.09.2016


La data de 13.12.2014,  în jurul orei 18,02 Poliţia oraşului Moldova Nouă a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că, pe DN 57 între localităţile Măceşti şi Pojejena s-a produs un accident de circulaţie soldat cu victime umane. Cu ocazia deplasării la faţa locului a echipei de cercetare, agenţii de  poliţie rutieră au stabilit faptul că, suspectul a condus autoturismul  marca Audi cu nr. De înmatriculare…, din direcția Pojejena către Măceşti şi la ieşirea din curba deosebit de periculoasă către stânga, a pierdut  controlul autoturismului  şi s-a răsturnat pe câmpul din dreapta direcţiei de deplasare, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

Inculpatul a fost testat a aparatul alcool test care a indicat valoarea de 1,65 grame/ litru alcool pur în aerul expirat. Fiind condus la Spitalul oraş Moldova Nouă acestuia i s-a recoltat două probe de sânge, rezultatul fiind  : la prima probă  - 1,65 grame/%, proba a doua fiind de 0,91 grame/%, conform Buletinului de Analiză Toxicologică nr.. din data de 07.01.2015.

Instanţa reţinut situaţia de fapt descrisă anterior în urma analizei coroborate a materialului  probator administrat în cauză, în faza urmăririi penale.

În drept, fapta inculpatului de a conduce  un vehicul pe drumurile publice un autovehicul sub influenţa alcoolului, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin.1 C.p.

Astfel,  din punctul de vedere al laturii  obiective, elementul material al infracţiunii de caracterizează prin acţiunea inculpatului de a conduce pe un drum public autoturismul marca  Audi cu nr. de înmatriculare…, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

Infracţiunea de conducere un autoturism pe drumurile publice de către o persoană sub influenţa băuturilor alcoolice este  o infracţiune de pericol, rezultatul faptei constând într-o stare contrară celei existente anterior, stare de pericol sub imperiul căreia valoarea socială constând în siguranţa circulaţiei pe drumurile publice este ameninţată, relaţiile create în jurul şi datorită acestei valori neputându-se desfăşura normal.

Cum starea de pericol se produce prin săvârşirea faptei, legătura de cauzalitate între ele este implicită, rezultând din materialitatea faptei.

Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost săvârşită cu intenţie indirectă, modalitate prevăzută de art. 16 alin.3 lit. b Cod penal, dat fiind faptul că inculpatul a pre văzut starea de pericol care rezultă din săvârşirea  infracţiunii (respectiv rezultatul) şi, deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui.

Procedând la individualizarea  judiciară a pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere gravitatea faptei, pericolul social ridicat care a dus atingere relaţiilor sociale ce reglementează circulaţia pe drumurile publice şi  persoana inculpatului care a avut o atitudine sinceră şi este fără antecedente penale, astfel încât instanţa va dispune condamnarea sa la pedeapsa de  1 (un) an  închisoare.

Sub aspectul modalităţii de executare a pedepsei instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile aplicării art. 93 C.p., pedeapsa stabilită fiind mai mică de 3 ani, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii; iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare,  instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu  este necesară, dar se impune supravegherea  conduitei sale pentru o perioadă determinată.

De asemenea, se constată faptul că maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunea săvârşită  de inculpat este de 5 ani închisoare, valoare inferioară  celei de 7 ani închisoare prevăzute de art. 93 alin.2 C.p. iar inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi  tragerii la răspundere  penală a autorului sau a participanţilor.

Faţă de aceste considerente, instanţa, în baza art. 91 alin.1 C.p.p., a  dispus suspendarea  executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de  supraveghere stabilit în condiţiile art. 92 C.p., de  2 ani de la data rămânerii definitive hotărârii.