Procedura insolvenţei

Sentinţă civilă 307 din 19.10.2015


Judecătorul sindic a dispus numirea provizorie a unui alt practician de insolvenţă în dosar deoarece lichidatorul ... nu mai există din data ... în baza Deciziei nr.. a Consiliului Naţional de Conducere al UNPIR iar din probele administrate în cauză nu rezultă că noul subiect de drept înfiinţat – ... a preluat în mod legal portofoliul de dosare de insolvenţă a fostului ..., dovada privind această preluare nefăcându-se nici în calea de atac, astfel că aceasta era singura măsură ce putea fi luată în cauză.

Prin Decizia civilă nr. 21/R/18.01.2016 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, Secţia a II-a Civilă, a fost respins ca nefundat recursul formulat împotriva Sentinţei Civile nr. 307/CC/19.10.2015, pronunţate de Tribunalul Arad în dosarul nr. ..., Curtea de Apel reţinând următoarele:

Prin sentinţa civilă mai sus menţionată s-au dispus următoarele:

S-a constatat radiată societatea profesională ....

S-a constatat lipsa capitalului social de afectaţiune şi lipsa capitalului social industrial din noua societate înfiinţată ..., capitalul social al acesteia fiind constituit doar din numerar.

S-a constatat că din contractul societăţii ..., lipsesc orice referiri privind portofoliul noii societăţi înfiinţate şi că din declaraţiile de succesiune lipsesc orice menţiuni privind portofoliul transmis de la ... la ... conform art. 13 al. 1 raportat la art. 22 al. 7 din OUG nr.86/2006.

S-a constatat lipsa lichidatorului judiciar desemnat care a fost radiat şi că prezenta procedură nu este administrată de la data radierii ....

A fost desemnat ca administrator judiciar provizoriu ...

Pentru a hotărî astfel, Tribunalul Arad a constatat că la data de ..., prin Sentinţa civilă nr. ..., s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei faţă de debitoarea ..., fiind desemnat să administreze procedura insolvenţei administratorul judiciar  ...

A constatat că pentru termenul de judecată din ..., judecătorul sindic a dispus citarea creditorilor societăţii debitoare ... atât potrivit Codului de procedură civilă, cât şi prin Buletinul procedurilor de insolvenţă, cu menţiunea de a participa la şedinţa adunării creditorilor convocată de judecătorul sindic pentru ..., la care se poate vota şi prin corespondenţă, pentru a se pune în discuţie situaţia lichidatorului şi desemnarea altui practician care să administreze procedura, având în vedere că ... s-a dizolvat şi radiat, practicianul ... are dreptul de profesie suspendat.

De asemenea, Tribunalul Arad a constatat că la data de  , ... a înregistrat la dosar raportul de activitate prin care arată că lichidatorul şi-a schimbat forma de organizare a profesiei din ... în ... transmiţând acestei din urmă forme de organizare a profesiei întregul portofoliu, anexând în copie declaraţia de succesiune, nesemnată pentru conformitate, ci în xerocopie, dovada înfiinţării ...

Apoi, Tribunalul Arad a constatat că la data de  , ... a înregistrat la dosar raportul de activitate la care a anexat dovada convocării adunării creditorilor debitoarei pentru data de ... şi prin care arată că, având în vedere că practicianul în insolvenţă ... şi-a schimbat forma de organizare a profesiei din ... în ..., s-a convocat adunarea generală a creditorilor în vederea aducerii „la cunoştinţa creditorilor asupra schimbării formei de organizare a profesiei practicianului în insolvenţă ... din ... în ...”, adunare care va avea loc în data de ...şi a solicitat acordarea unui termen în vederea continuării procedurii.

A constatat, totodată, Tribunalul Arad, că la data de  , ...a înregistrat la dosar raport privind activitatea desfăşurată, la care a anexat certificat nr. ... emis de UNPIR – Inspecţia Superioară de Disciplină în dosarul ... şi Decizia nr. ... şi prin care arată că în data de ..., în dosarul nr. ..., judecătorul sindic fixează termen de judecată în şedinţa camerei de consiliu pentru data de ... „pentru derularea procedurii insolvenţei debitoarei şi în vederea citării creditorilor cu menţiunea participării la şedinţa adunării creditorilor convocată de judecătorul sindic pentru ..., la care se poate vota şi prin corespondenţă, pentru a se pune în discuţie situaţia lichidatorului şi desemnarea altui practician în insolvenţă care să administreze procedura, având în vedere că ... s-a dizolvat şi radiat, practicianul în insolvenţă ... are dreptul de profesie suspendat.”

Apreciază că această măsură este discriminatorie şi precizează că practicianul în insolvenţă ... nu are dreptul de profesie suspendat şi că a comunicat acest fapt Tribunalului Arad în termenul legal.

În continuare, Tribunalul Arad a reţinut că la data de ... a înregistrat la dosar note de şedinţă la care a anexat ... prin care arată că prin adresa nr...acesta nu a lămurit situaţia dosarelor deoarece nu se poate aprecia şi confirma dacă există o relaţie de succesiune între cele două societăţi profesionale, că prin depunerea în extras a Deciziei ..., se încearcă inducerea unei stări de nelegalitate din partea sa şi solicită să se observe că în aceeaşi zi s-a operat radierea ... şi ..., şi în aceeaşi zi s-a constituit ....

Astfel, ... a fost constituită pe baza aportului în numerar (conform formularului actului constitutiv) al celor 2 practicieni. Totodată, prin declaraţiile de succesiune (prevăzute în formularele UNPIR) drepturile de creanţă şi portofoliul activităţilor de insolvenţă ale ... şi ... au fost transferate către ..., precum şi bunurile acestora. În consecinţă, la schimbarea formei de exercitare a profesiei, nu se impune o reconfirmare a practicianului în insolvenţă.

Tribunalul Arad a mai reţinut că la data de ., .. a înregistrat la dosar raport privind activitatea desfăşurată, însoţit de un set de înscrisuri, prin care apreciază măsura de citare a creditorilor de către judecătorul sindic ca fiind una discriminatorie şi precizează că ceilalţi practicieni în insolvenţă care şi-au schimbat forma de exercitare a profesiei nu au urmat aceeaşi procedură de confirmare sau înlocuire, deşi dosarele enumerate aparţin aceluiaşi complet de judecată.

Totodată, Tribunalul Arad a reţinut că, la data de ..., creditoarea Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice . – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice . a înregistrat la dosar un înscris, prin care, având în vedere că practicianul ... are dreptul de profesie suspendat, precum şi faptul că ... a fost dizolvat şi radiat, informează că ... nu a depus documentaţia conform Ordinului nr. 1009/2007 privind procedura de selecţie a practicienilor în insolvenţă agreaţi de ANAF, motiv pentru care nu confirmă acest practician şi solicită judecătorului sindic desemnarea unui alt practician în insolvenţă dintre cei care au depus oferte de serviciu.

Apoi, Tribunalul Arad a reţinut că, la data de ..., Practicianul în insolvenţă ... în reprezentarea ..., a depus la dosar note de şedinţă prin care, în susţinerea principiului constituţional prevăzut de art. 16 din Constituţia României, potrivit căruia „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege”, redă modul în care şi-au schimbat forma de exercitare a profesiei diverşi practicieni.

Analizând actele dosarului, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a constatat că practicianul în insolvenţă ... nu are dreptul de activitate suspendat, potrivit certificatului ... emis de Instanţa Superioară de Disciplină a UNPIR în dosarul nr. ...

Tribunalul Arad a apreciat că această concluzie rezidă din conţinutul certificatului antemenţionat, depus la dosarul cauzei la data de .. şi nu anterior, astfel cum se susţine, fără nici o probă.

Prin urmare, a reţinut că, convocarea efectuată a avut în vedere doar situaţia comunicată în momentul convocării, respectiv datele de .., respectiv ..., date la care s-a realizat comunicarea efectivă cu părţile, citaţiile fiind emise anterior (...).

Cu privire la existenţa sau inexistenţa unei societăţi de practicieni de insolvenţă care să administreze procedura falimentului debitoarei ..., judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a constatat că procedura acestei debitoare a fost deschisă potrivit Sentinţei civile nr. .., sentinţă prin care a fost desemnată să administreze această procedură ca administrator judiciar ....

În continuare, Tribunalul Arad a reţinut că, la data de .., potrivit Deciziei nr. ... a Consiliului Naţional de Conducere al UNPIR, .. s-a radiat din tabloul practicienilor în insolvenţă al UNPIR; că în baza acestei decizii, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a constatat că ... nu mai există, fiind radiat; că prin aceeaşi hotărâre, acelaşi organism a aprobat înregistrarea în Registrul formelor de organizare şi înscrierea în secţiunile corespunzătoare ale Tabloului de Evidenţă UNPIR a ...; că deşi nu mai exista, ... susţinea în continuare rapoartele depuse la acest dosar anterior, fără să aducă la cunoştinţa judecătorului sindic sau al creditorilor acest fapt, potrivit Încheierii de şedinţă din data de ..., astfel că şi publicaţiile la BPI au fost eronate.

Apoi, Tribunalul Arad a reţinut că, deşi la dosarul cauzei nu a fost depusă nici o dovadă a presupusei schimbări a formei de organizare, iar noua societate nu a fost confirmată de creditori şi de judecătorul sindic, la data de ... este convocată Adunarea Creditorilor pentru ca aceştia să aprobe casarea unor bunuri nevândute; că această convocare se face de către ..., la dosarul cauzei fiind doar o informare a judecătorului sindic însoţită de  declaraţia de succesiune, fără anexe privind portofoliul, fiind invocată o sentinţă de desemnare a ... din anul .., deşi o astfel de sentinţă nu există.

Mai mult, a reţinut Tribunalul Arad, declaraţiile de succesiune nu au fost semnate de practicianul în insolventă ... pentru conformitate, potrivit prevederilor art. 112 alin. 3 din vechiul cod de procedură civilă aplicabil în cauză.

De asemenea, Tribunalul Arad a reţinut că respectivele declaraţii de succesiune nu sunt însoţite şi de anexe (.), ci doar de documente publicate la BPI, de certificatul fiscal şi de poliţa de asigurare din .; că de la data radierii ... şi până la data încheierii unei noi poliţe de asigurare – ..., nu a existat nici o asigurare de răspundere civilă, obligatorie, potrivit Legii nr. 85/2006. Prin urmare, Tribunalul Arad a reţinut că doar dacă se va face acţiune pentru eventuale acte înfăptuite de un practician neasigurat se vor putea recupera eventualele daune.

În continuare, Tribunalul Arad a constatat că abia pentru data de ... se convoacă Adunarea Creditorilor cu menţiunea privind schimbarea formei de organizare a ...în ... (după aproape 3 luni).

În privinţa schimbării formelor de organizare pentru alte societăţi de practicieni în insolvenţă, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a considerat că nu se impune analiza acestora, constatând că ele sunt prezentate trunchiat în prezenta cauză şi că, în plus, pentru fiecare în parte s-a analizat schimbarea la momentul respectiv.

Cu privire la situaţia concretă din cauza de faţă, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a constatat că, potrivit Contractului de Societate al ..., aceasta este constituită prin voinţa practicienilor în insolvenţă ... şi ..., nu prin voinţa ... şi ....

De asemenea, Tribunalul Arad a reţinut că potrivit art. 8 din Contractul de Societate, capitalul social al ... se compune din ... lei în numerar, câte ..% pentru fiecare membru, vărsaţi integral la data constituirii noii societăţi.

Cu privire la acest aspect, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a constatat că, potrivit art. 7 din OUG nr. 86/2006 privind organizarea activităţii practicienilor în insolvenţă:

„(2)Aportul social al asociaţilor poate fi în numerar, în natură şi în industrie.

(3) Aportul în industrie constă în activitatea profesională a practicianului în insolvenţă asociat.

(4) Contractul de societate este supus înregistrării în Registrul formelor de organizare, ţinut de Secretariatul general al UNPIR.

(5) SPRL este titulară a unui patrimoniu propriu. Obligaţiile şi răspunderea SPRL sunt garantate cu patrimoniul propriu. Asociaţii SPRL răspund personal în limita aportului social al fiecăruia.”

În continuare, Tribunalul Arad a reţinut că, potrivit Contractului de Societate al ..., acesta are un capital social constituit doar din numerar; că nu au fost aduse ca aport nici portofoliul ca şi capital industrial, nici capitalul de afectaţiune reprezentând patrimoniul celor două societăţi radiate; că pe baza evaluării acestora se puteau stabili cotele-părţi deţinute de fiecare practician, dar s-a constatat că aceştia au cote-părţi egale din capitalul social stabilit doar pe baza aportului în numerar.

A reţinut, totodată, Tribunalul Arad că, deşi au fost date declaraţii de succesiune de către cei doi practicieni în insolvenţă care fac parte din ..., aceste declaraţii de succesiune nu au fost completate cu societăţile aduse efectiv în patrimoniu, prin arătarea denumirii societăţilor pe care le administrau în vechile forme de organizare, stadiul procedurii (ştiut fiind faptul că procedura generală se administrează de un administrator judiciar, pe când cea a falimentului de un lichidator), indicarea datelor de identificare a societăţilor şi de identificare a dosarului de insolvenţă.

De asemenea, a reţinut că nu au fost completate nici un fel de menţiuni privind transmiterea patrimoniului propriu al celor două societăţi radiate.

Mai mult, Tribunalul Arad a constatat că ... deţinea, pe lângă active şi pasiv din care fac parte amenzile aplicate de către judecătorii sindici şi alte obligaţii de plată legale sau rezultate din hotărâri judecătoreşti, ori din obligaţiile ce le reveneau potrivit Legii nr. 85/2006 (conform dovezii depusă la dosar din oficiu).

Apoi, a constatat că, potrivit art. 13, alin. 1 din OUG nr. 86/2006 „Capitalul social al societăţii profesionale cu răspundere limitată, reprezentând minimum 3.500 lei, se varsă la momentul constituirii societăţii. Secretariatul general al UNPIR este obligat să verifice vărsarea integrală a capitalului social la momentul constituirii şi, dacă este cazul, să verifice evaluarea aporturilor în industrie, în natură sau în clientelă. Evaluarea se realizează de către un evaluator autorizat, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), desemnat de adunarea asociaţilor”; că o astfel de evaluare lipseşte şi nu a putut fi prezentată în faţa judecătorului sindic, mai mult, o astfel de evaluare este necesară înainte de constituirea noului SPRL.

Prin urmare, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a constatat că aportul în industrie, compus din portofoliul deţinut de cele două societăţi radiate nu a fost transmis în mod legal către ....

Cu privire la susţinerea privind transformarea formei de organizare, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a constatat că este posibilă o astfel de transformare, dar în condiţiile art. 22 din OUG nr. 86/2006 şi anume: „(1) Practicianul în insolvenţă îşi poate schimba oricând forma de exercitare a profesiei, cu înştiinţarea UNPIR.

(2) Formele de exercitare a profesiei de practician în insolvenţă se pot transforma în oricare dintre celelalte forme de exercitare a profesiei, fără a intra în lichidare.

(3) Transformarea se poate realiza separat sau odată cu reorganizarea formelor de exercitare a profesiei de practician în insolvenţă prin fuziune, absorbţie, divizare totală sau parţială.

(4) Fuziunea se face prin absorbirea unei societăţi profesionale de către o altă societate sau prin contopirea a două ori a mai multor societăţi pentru a alcătui o societate nouă.

(5) Divizarea totală se face prin împărţirea întregului patrimoniu, inclusiv a portofoliului de dosare al unei societăţi care îşi încetează existenţa, între două sau mai multe societăţi existente sau care iau astfel fiinţă.

(6) Divizarea parţială reprezintă desprinderea unei părţi din patrimoniul de afectaţiune profesională, astfel cum este reflectat în evidenţele financiar-contabile ale formei de exercitare a profesiei supuse divizării parţiale.

(7) În cazul transformării unei forme de exercitare a profesiei, practicienii în insolvenţă titulari ai cabinetelor individuale, cabinetele asociate, asociaţii societăţilor profesionale şi ai societăţilor profesionale cu răspundere limitată pot aporta cota-parte indiviză din patrimoniul de afectaţiune profesională. Această operaţiune se face conform evidenţelor financiar-contabile ale formei de exercitare a profesiei care se transformă, aporturile transferate operând la valoarea nominală reflectată în aceste evidenţe.

(8) Practicianul în insolvenţă este obligat să înştiinţeze în scris filiala UNPIR din care face parte despre orice modificare intervenită în forma de exercitare a profesiei.”

Tribunalul Arad a observat că transformarea permisă de lege se poate face separat sau prin metodele fuziunii ori divizării şi că în acest caz nu se poate vorbi despre fuziune sau divizare, deoarece nu există astfel de operaţiuni.

Cu privire la transformarea celor două societăţi separat, Tribunalul Arad a reţinut că este posibilă fără lichidarea celor două societăţi şi cu aportarea cotei-părţi indivize din patrimoniul de afectaţiune profesională, conform evidenţelor financiar-contabile ale formei de exercitare ale formei care se transformă, aporturile transferate operând la valoarea nominală reflectată în aceste evidenţe.

Tribunalul Arad a reţinut că o astfel de aportare nu a fost dovedită în situaţia concretă a dispariţiei ... şi a constituirii ...; că, mai mult, ... a fost radiată fără ca patrimoniul său să fie transmis ...; că despre faptul neaportării capitalului social de afectaţiune s-a sesizat din oficiu şi UNPIR, Filiala .. care a solicitat ... dovezi privind această aportare încă din data de ..; că la aceeaşi dată au fost solicitate completări ale declaraţiilor de succesiune, însă fără ca astfel de completări să poată fi aduse; că nu sunt deci dovezi privind contopirea ... cu ..., lipsind orice referire la contopirea celor două patrimonii.

Având în vedere toate aceste considerente, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a statuat în sensul celor mai sus menţionate.

Judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a mai constatat că principiile constituţionale nu au fost încălcate, dimpotrivă, judecătorul fiind obligat să se supună legii, iar cetăţenii fiind obligaţi să respecte supremaţia legii, în toate situaţiile, în mod egal.

Împotriva Sentinţei Civile nr. 307/CC/19.10.2015, pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. ..., a declarat recurs ..., în calitate de fost lichidator judiciar al debitorului ..., solicitând admiterea recursului declarat, în sensul respingerii ca inadmisibilă şi nefondată a cererii sale de înlocuire, să se constate că ... este succesoarea de drept a ..., casarea în tot a sentinţei recurate şi menţinerea sa în calitate de lichidator judiciar al debitoarei.

În motivare, a arătat că în luna ..., în conformitate cu prevederile legale, ... şi ... au decis să se asocieze într-o nouă formă de organizare comună, într-un SPRL, respectiv ....

Recurenta a precizat că până la data constituirii ... fiecare dintre cei doi asociaţi a activat în câte o formă de organizare profesională care permite funcţionarea unui singur practician în acea formă de organizare.  Astfel, a arătat că ... a activat în ..., iar ..., în ..; că atât forma de organizare IPURL, cât şi forma de organizare CII, sunt forme de organizare ale unui singur practician.

Totodată, recurenta a arătat că, în conformitate cu prevederile legale din OUG 86/2006, respectiv Statutul Practicianului în Insolvenţă, a fost constituită ..., cu asociaţii ... şi ...; că aportul social a fost constituit în numerar, în sumă totală de ... lei, respectiv câte ... lei aport în numerar al fiecărui asociat; că în conformitate cu prevederile art. 7 alin. 4 din OUG 86/2006, contractul de societate a fost supus înregistrării în Registrul formelor de Organizare ţinut de secretariatul general al UNPIR; că faţă de prevederile art. 13 alin. 1 din OUG 86/2006, contractul de societate îndeplineşte condiţiile legale.

Recurenta a susţinut că la data constituirii au fost depuse toate documentele prevăzute de lege, respectiv: contractul de societate (despre care arată că respectă întocmai condiţiile de conţinut şi formă prevăzute de art. 10 din OUG 86/2006), declaraţia de succesiune, împreună cu fişele anexă la declaraţia de succesiune pentru transferul portofoliului succesiune sub formă de tabel centralizator, aşa cum se precizează în ultimul alineat al declaraţiei de succesiune.

Apoi, recurenta creditoare a învederat că are un patrimoniu social în sumă totală de ... lei, constituit în numerar, sub formă de aport social în numerar; că în cazul de faţă nu se pune problema unor aporturi la capitalul social sub formă de bunuri, clientelă sau industrie; că potrivit OUG 86/2006 (art.10 alin. 1 lit. d) coroborat cu art. 7 alin. 2), aportul social trebuie să fie integral vărsat şi să nu fie mai mic de ... lei; că în acelaşi timp cu constituirea noii societăţi a avut loc şi transferul din proprietatea vechilor forme de organizare, în proprietatea noii forme de organizare, a dosarelor de insolvenţă în care cei doi asociaţi erau numiţi în calitate de practicieni în insolvenţă, titulari ai drepturilor de profesie, precum şi a unor obiecte de inventar şi mijloace fixe la valoarea de intrare, din proprietatea vechii forme de organizare, în proprietatea noii forme de organizare; că prin acest transfer, bunurile au intrat în patrimoniul propriu al noii forme de organizare (SPRL), doar ca bunuri aflate în folosinţa acesteia, nu ca aport în bunuri în compunerea patrimoniului social; că dacă acestea ar fi fost aduse ca aport la patrimoniul social ar fi trebuit supuse evaluării, iar corespunzător valorii aduse, asociaţii care le-au adus ar fi primit un număr de părţi sociale; că aportul social este în numerar conform contractului de societate; că dacă respectivele bunuri ar fi fost aduse ca aport la patrimoniul social, acestea nu ar mai fi fost cuprinse în declaraţia de succesiune, ci ar fi fost cuprinse în contractul de societate, în acest caz, numirile în dosarele de insolvenţă fiind cuprinse în fişele fisele anexe la declaraţia de succesiune, nu sunt cuprinse in patrimoniul social.

Continuând, recurenta a învederat că transferul dosarelor de insolvenţă de la vechile forme de exercitare a profesiei ale celor doi asociaţi, la noua societate profesională ..., efectuat prin declaraţia de succesiune, are în vedere, în realitate, transferul obligaţiilor profesionale ale celor doi practicieni în insolvenţă care pe viitor au consimţit să îşi exercite atribuţiile prevăzute de legea insolvenţei, respectiv atribuţiile de practicieni în insolvenţă, împreună, în cadrul noii forme de exercitare a profesiei; că, totodată, asociaţii au consimţit prin contractul de societate, să-şi împartă drepturile care li se cuvin (onorarii etc.) în cadrul noii forme de exercitare a profesiei; că dosarele de insolvenţă nu au fost transferate în proprietatea noii forme de exercitare a profesiei sub formă de aport la patrimoniul social, ceea ce s-a transferat fiind numirile din vechile forme de exercitare a profesiei, în noua formă de exercitare a profesiei, adică drepturile şi obligaţiile care le revin în urma exercitării atribuţiilor profesionale de practician în insolvenţă, în temeiul Legii 85/2006.

În concluzie, recurenta a susţinut că este vorba de transferul numirilor în dosare de insolvenţă, mijloace fixe, obiecte de inventar etc., de la vechile forme de exercitare a profesiei, către noua forma de exercitare a profesiei, acest transfer realizându-se prin declaraţia de succesiune, conform normelor UNPIR.

Având în vedere cele arătate mai sus, recurenta a solicitat instanţei de recurs să constate că înlocuirea sa din calitatea de lichidator judiciar al debitoarei susnumite s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale şi cu interpretarea greşită a legii.

1. Recurenta a susţinut că este nelegal, neadevărat şi, în plus, irelevant în cazul unui SPRL, ceea ce a constatat instanţa cu privire la lipsa capitalului social de afectaţiune; că în conformitate cu prevederile legale, SPRL-ul, la fel ca şi SRL-ul, este o societate cu răspundere limitată, care în decursul desfăşurării activităţii sale cunoaşte creşteri şi descreşteri ale patrimoniului său; că în cazul SPRL-ului, ca şi în cazul SRL-ului, noţiunea de patrimoniu de afectaţiune nu există, nefiind necesară pentru că nu ne aflăm în situaţia unei persoane fizice autorizate, la care patrimoniul de afectaţiune a fost necesar să fie definit pentru a-l separa de întregul patrimoniu al persoanei fizice.

În aceeaşi ordine de idei, recurenta a arătat că SPRL-ul, a cărui noţiune şi formă de organizare derivă din SRL, îşi desfăşoară activitatea, în speţă, pe baza unui patrimoniu format din mijloacele fixe, obiectele de inventar, transferate prin declaraţia de succesiune de către unul dintre asociaţi, de la vechea forma de organizare fiind de la data transferului titularul acestui patrimoniu.

Pe de alta parte, recurenta a arătat că, chiar în situaţia inexistentei unui transfer de patrimoniu de la vechea formă de organizare, SPRL-ul îşi poate desfăşura activitatea după data constituirii, prin închirierea de bunuri necesare; că OUG 86/2006 nu prevede obligativitatea constituirii unui patrimoniu de afectaţiune; că nici nu este cazul în situaţia SPRL-ului; că legea prevede obligativitatea constituirii acestuia prin contract de societate şi că societatea este titulară a unui patrimoniu propriu dacă şi-l achiziţionează, caz în care răspunde cu patrimoniul pentru obligaţiile sale, dar nu prevede obligativitatea existenţei unui patrimoniu de afectaţiune strict şi special delimitat; că în cazul de faţă nu este vorba de o persoana sau două persoane fizice autorizate, ci de minim doi asociaţi care răspund fiecare în limita aportului social al fiecăruia.

Pe cale de consecinţă, a susţinut recurenta, nu se poate vorbi de o răspundere a asociaţilor cu întreg patrimoniul lor, ci doar de o răspundere a asociaţilor în limita aportului social al fiecăruia, caz în care, existenţa unui patrimoniu de afectaţiune delimitat din patrimoniul fiecărui asociat nu mai operează; că legea delimitează clar răspunderea asociaţilor în limita aportului social al fiecăruia, adică a cotei la patrimoniul social al SPRL, al fiecărui asociat.

Apoi, recurenta a arătat că, în speţă, ... îşi începe activitatea cu un patrimoniu transferat conform declaraţiei de succesiune, de către unul dintre asociaţi, format din mijloace fixe, obiecte de inventar etc., patrimoniu care este posibil sa crească sau să scadă în decursul derulării activităţii, dar niciodată să lipsească.

A mai învederat recurenta că instanţa, constatând lipsa capitalului social de afectaţiune, face o afirmaţie în afara cadrului legal dedus judecăţii, întemeindu-şi hotărârea pe o constatare nelegală şi neadevărată; că prin constatarea lipsei capitalului social de afectaţiune, instanţa a constatat lipsa a ceva ce OUG 86/2006 nu reglementează, noţiunea/termenul de capital social neexistând în cazul SPRL, ci doar în cazul SRL-ului; că în cazul SPRL, OUG 86/2006 reglementează obligativitatea existenţei aportului social care poate fi constituit în numerar, în natura şi în industrie; că daca instanţa de fond, prin lipsa capitalului social de afectaţiune, a considerat că lipseşte aportul social, acest lucru este neadevărat, întrucât prin contractul de societate este prevăzut, la art. 8, compunerea acestui aport social, în numerar, în sumă de 3500 lei, iar art. 9 reglementează repartizarea acestuia pe părţi sociale între asociaţi.

Totodată, recurenta a arătat că OUG 86/2006 stabileşte foarte clar formele de organizare în cadrul cărora îşi pot exercita activitatea practicienii în insolvenţă:

- Cabinet Individual de Insolvenţă (caz în care defineşte şi patrimoniul iniţial al acesteia şi modul în care se constituie: din aportul iniţial al titularului). Recurenta a arătat că, în acest caz, legiuitorul defineşte pentru prima şi singura dată patrimoniul de afectaţiune, ca fiind patrimoniul cabinetului individual, ca fiind afectat exclusiv activităţii profesionale, precum şi limitele acestuia, ca fiind o fracţiune distinctă a patrimoniului practicianului.

 - S.P.R.L. - caz în care legiuitorul stabileşte foarte clar că SPRL răspunde cu întreg patrimoniul, iar corespunzător noţiunii de SPRL, adică cu răspundere limitată, asociaţii răspund în limita aportului. Recurenta a arătat că în acest caz, legiuitorul nu mai separă din întregul patrimoniu al societăţii, o parte a acestuia, sub formă de patrimoniu de afectaţiune supus obligaţiilor SPRL-ului faţă de terţi.

- I.P.U.R.L. - caz în care sunt aplicabile noţiunile SPRL în măsura compatibilităţii, stabilind în sarcina ... obligativitatea existenţei unui capital social de afectaţiune. Recurenta a arătat că instanţa de fond a obligat SPRL-ul la existenţa a ceva ce trebuie să lipsească şi a constatat, de altfel, lipsa, dar nu a indicat ce articol de lege reglementează capitalul social de afectaţiune, ce articole de lege trebuie să respecte şi ce articole de lege a încălcat ....

Pe de altă parte, recurenta a arătat că ceea ce instanţa nu a constatat şi trebuia să constate, este faptul că societatea are un patrimoniu propriu transferat prin declaraţia de succesiune de la vechea formă de organizare, la noua formă de organizare, de către asociatul său şi că ... mai are şi un portofoliu de lucru, constituit din numirile în dosarele de insolvenţă, transferate de la vechile forme de organizare, de către asociaţi.

2. Recurenta a susţinut, apoi, că instanţa, constatând lipsa capitalului social industrial, adică lipsa activităţii profesionale a practicienilor în insolvenţă asociaţi, interpretând greşit actul juridic dedus judecăţii, răstălmăcind prevederile legale, a considerat că aportul social este obligatoriu a fi constituit în numerar, natură şi în industrie. Faţă de prevederile art. 7 alin. 2 din OUG 86/2006, conform cărora aportul social poate fi în numerar, în natură şi în industrie, recurenta a concluzionat în sensul că aportul social poate fi într-una din formele amintite mai sus, fără a fi obligatoriu ca acesta să fie constituit din toate cele 3 forme.

Totodată, recurenta a învederat că este corectă constatarea instanţei, în sensul că este doar sub formă de numerar capitalul social al ..., dar că acest lucru nu înseamnă că se încalcă prevederile legale.

3. Referitor la constatarea instanţei că din contractul de societate al ... lipsesc referirile privind portofoliul noii societăţi, recurenta a susţinut că, în conformitate cu prevederile OUG 86/2006, nu rezultă obligativitatea ca în cuprinsul acestui  contract să fie prevăzut, în mod  expres, şi portofoliul transmis noii societăţi, ci doar aportul social integral vărsat. A arătat, de asemenea, că portofoliul nu intră în aportul social, fiind  transmis în noua societate de către asociaţi, prin declaraţia de succesiune; că în speţă, nu ne aflăm în cazul prevăzut de art. 22 alin. 7 din OUG 86/2006 întrucât la constituirea noii societăţi ..., asociaţii au aportat patrimoniul social doar în numerar, iar restul, respectiv numirile în dosarele de insolvenţă, obiectele şi bunurile, au fost transferate noii societăţi prin declaraţia de succesiune, nefiind transformate în părţi sociale atribuite asociatului.

Recurenta a precizat că dacă ar fi transformat numirile în dosarele de insolvenţă, în părţi sociale, altfel spus, dacă ar fi adus aceste numiri în capitalul social al ..., la fiecare închidere de procedură s-ar afla în situaţia de a reevalua capitalul social corespunzător fiecărei închideri.

 4. Cu privire la cele reţinute de instanţă, că din declaraţiile de succesiune lipsesc orice menţiuni cu privire la portofoliul transmis de la ..., la ..., recurenta a precizat că acestea sunt nefondate şi nelegale, în totală contradicţie cu realitatea. Astfel, a învederat că declaraţia de succesiune cuprinde menţiunea că se transferă din portofoliul ..., către ..., portofoliul activităţilor de insolvenţă, respectiv numirile în dosarele de insolvenţă, adică se transferă către ... activitatea practicianului în insolvenţă, împreună cu veniturile rezultate din aceasta.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 304 pct. 3,4,5,6,7,8,9 Cod Proc. Civ., OUG 86/2006, Legea 85//2006, Statutul Practicianului în Insolvenţă.

Prin notele de şedinţă depuse la dosar la data de ..., recurenta a susţinut că prin adresa nr. ... a UNPIR Filiala ..., adresată judecătorilor sindici din cadrul Tribunalului Arad, se fac afirmaţii neadevărate, calomnioase la adresa sa, informaţii menite să inducă în eroare instanţa şi care constituie adevărate practici anticoncurenţiale ale practicienilor în insolvenţă ce conduc Filiala ... a UNPIR, desfăşurate împotriva sa.

Astfel, recurenta a arătat că în respectiva adresă se susţine că asociata ... a transmis filialei UNPIR ... o declaraţie de succesiune […] fără nici o anexă explicativă privind componenţa patrimoniului de afectaţiune transmis noii societăţi profesionale de către ... şi că a cerut în mai multe rânduri societăţii ...să depună aceste anexe la filiala UNPIR, în vederea plăţii unor facturi din fondul de lichidare, dar nu am primit nici un fel de răspuns […].

1.Recurenta a susţinut că înainte de data constituirii ... a comunicat Filialei ... întreaga documentaţie în vederea constituirii ..., documentaţie din care făceau parte inclusiv anexele declaraţiei de succesiune privitor la ...; că în data de ..., UNPIR ... i-a transmis un email prin care a înştiinţat-o cu privire la informaţiile ce lipsesc din dosarul de constituire a ... şi cu care acesta trebuie completat, respectiv: dovada plăţii taxei de înregistrare tablou societate profesională (...); cererile de opţiune pentru ambii asociaţi pentru desfăşurarea activităţii în ..., în loc de cabinetele/societăţile ce se vor radia; dovada proprietăţii pentru sediul societăţii (exista contract de închiriere, dar nu exista dovada proprietăţii pentru locator).

2.Apoi, recurenta a arătat că la data constituirii ..., UNPIR ... nu susţinea că din dosarul său ar lipsi vreo anexă la declaraţia de succesiune a practicianului ...; că această anexă era absolut obligatorie în vederea constituirii societăţii ..., având în vedere că declaraţia de succesiune era în dosar.

În concluzie, recurenta a arătat că la data de ... anexele declaraţiei de succesiune se aflau în posesia UNPIR Filiala ...

3. Recurenta a mai arătat că pe baza documentaţiei complete, UNPIR a admis cererea de înfiinţare în data de ...; că dacă documentaţia de înfiinţare ar fi fost incompletă, UNPIR nu ar fi  înaintat-o spre aprobare CNC, aşa cum se arată şi în anexa 1 (recurenta a arătat că a completat dosarul cu documentele lipsă, iar anexele la declaraţia de succesiune existau în dosar, odată ce i-au fost solicitate împreună cu celelalte acte/informaţii a căror lipsă a completat-o între data de ... şi ..., data constituirii ...).

În concluzie, recurenta a arătat că la data de ..., anexele declaraţiei de succesiune se aflau la UNPIR ....

În continuare, recurenta a arătat că ulterior înfiinţării sale în legalitate, au început diverse practici anticoncurenţiale desfăşurate împotriva sa de către conducerea UNPIR ....

În acest sens, recurenta a arătat că, în data de ..., UNPIR Filiala ... a înştiinţat-o că nu ar fi primit tabelul analitic însoţitor al declaraţiei de succesiune privind transferul portofoliului ...; că în data de .. UNPIR Filiala ... a înştiinţat-o că nu ar fi primit anexa la declaraţia de succesiune a ... şi că nu poate efectua plata pentru onorariile privind pe debitoarele ... şi ... fără a verifica dacă aceste două societăţi se regăsesc în declaraţiile de succesiune; că în data de ..., UNPIR Filiala ..., găsind anexele declaraţiilor de succesiune şi constatând că cele două societăţi de mai sus se regăsesc în anexele acestora, au efectuat plata în urma rezultatului pozitiv al verificărilor efectuate.

Recurenta a arătat că UNPIR Filiala ... nu putea efectua plata dacă nu ar fi deţinut anexele declaraţiilor de succesiune, aşa cum susţine şi în emailul respectiv, or efectuând această plată, se demonstrează fără nicio urmă de tăgadă că la data de ... deţinea anexele declaraţiei de succesiune.

Având în vedere cele de mai sus, recurenta consideră că dintr-o evidentă eroare UNPIR Filiala ... a comunicat Tribunalului Arad că anexele declaraţiei de succesiune a ... către ... lipsesc.

Examinând recursul declarat în cauză, atât prin prisma criticilor formulate şi a dispoziţiilor art. 304 şi art. 3041 din Codul de procedură civilă, cât şi din oficiu - în baza art. 306 alin. 2 din acelaşi cod, Curtea constată că acesta este nefondat, urmând a fi respins, pentru următoarele considerente:

În cea mai mare parte, criticile formulate de către recurentă nu sunt pertinente, în sensul că nu privesc adevăratul motiv pentru care judecătorul sindic a dispus numirea provizorie a unui alt practician de insolvenţă în prezentul dosar. Astfel, aşa cum rezultă din hotărârea atacată, motivul pentru care instanţa de fond a dispus numirea unui alt practician de insolvenţă în dosar este legat de faptul că lichidatorul ... nu mai există din data ... a . iar din probele administrate în cauză nu rezultă că noul subiect de drept înfiinţat – ... a preluat în mod legal portofoliul de dosare de insolvenţă a fostului .... În acest sens, judecătorul sindic a invocat lipsa anexelor care trebuie să însoţească declaraţia de succesiune precum şi faptul că această declaraţie de succesiune a fost dată şi semnată abia la data de  ... de către ....

Din cauza lipsei actelor doveditoare necesare dovedirii aspectului că dosarele de insolvenţă aflate în portofoliul ... sunt preluate de către ..., instanţa de recurs a amânat cauza punând în vedere recurentului să depună la dosar documentele din care să rezulte preluarea valabilă a portofoliului de dosare al fostului ..., adică o declaraţie de succesiune însoţită de anexele corespunzătoare din care să rezulte care anume dosare sunt preluate de noul subiect de drept.

Cu toate acestea, recurentul, deşi a depus note de şedinţă în care a invocat pretinsa existenţă a unor astfel de declaraţii de succesiune cu tot cu anexe, nu a binevoit a le depune la dosar, depunând însă un înscris datând din .. emis de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România - Filiala  ... din lectura căruia se poate constata că acest organism profesional nu poate confirma existenţa unei relaţii de succesiune între cele două societăţi profesionale, ... şi respectiv ....

De asemenea, Curtea reţine că în cauză creditorul bugetar a învederat instanţei de fond că nu confirmă noul practician în insolvenţă ... urmând a propune un alt lichidator pentru derularea în continuare a procedurii insolvenţei. 

Având în vedere aceste considerente de fapt și de drept, constatând că recurenta ... nu a făcut dovada calităţii de succesor al .... în ce priveşte dosarele de insolvenţă în care acest fost subiect de drept a fost desemnat,  Curtea va face aplicarea art. 312 alin. 1 C. pr. civ. și va respinge ca nefondat recursul declarat de recurentul ..., în calitate de fost lichidator judiciar al ..., împotriva sentinţei nr. 307/CC/19.10.2015 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. ...