Procedura insolvenţei

Sentinţă civilă 951 din 15.10.2015


Simpla emitere a unui aviz de garanţie iniţial fără a fi trecute şi bunurile afectate de garanţie şi fără a fi evidenţiat niciun bun mobil asupra căruia urma să exercite dreptul de preferinţă al creditoarei apelante Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ... – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice .. nu constituie automat o înscriere a debitorului în calitate de creditor garantat la masa credală.

Prin Decizia civilă nr. 42/19.01.2016 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, Secţia a II-a civilă, a fost respins apelul formulat împotriva sentinţei civile nr. 951 din 15 octombrie 2015 pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr. .., cu următoarea argumentaţie:

Prin sentinţa civilă apelată, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Arad a respins contestaţia formulată de creditoarea Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ... – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ...împotriva tabelului preliminar al creanţelor debitoarei ... întocmit de administratorul judiciar Casa de Insolvenţă ...., fără cheltuieli de judecată.

Pentru a hotărî astfel, judecătorul sindic a reţinut că prin cererea înregistrată  la Tribunalul Arad la data de 12 mai 2015, creditoarea Direcţia Generală a Finanţelor Publice ... - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ... a formulat contestaţie împotriva tabelului preliminar al creanţelor debitoarei ..., solicitând admiterea contestaţiei şi înscrierea sa în calitate de creditor garantat pentru suma de ... lei ( art. 121 din Legea nr. 85/2006) şi în calitate de creditor bugetar pentru suma de ... lei  (art. 124 din Legea nr. 85/2006).

În susţinerea contestaţiei, creditoarea a arătat că, în tabelul preliminar de creanţe întocmit de administratorul judiciar Casa de Insolvenţă .... şi publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă  a fost înscrisă ca şi creditor bugetar pentru suma de ... lei, încălcându-se prevederile art. 72 şi art. 121 alin. 1 pct.2 din Legea 85/2006.

Administratorul judiciar Casa de Insolvenţă ... a formulat concluzii scrise, prin care a solicitat respingerea contestaţiei, cu motivarea că simpla emitere a unui aviz de garanţie iniţial fără a fi trecute şi bunurile afectate garanţiei şi fără  a fi evidenţiat niciun bun mobil asupra căruia urma să se exercite dreptul de preferinţă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice ... nu ar trebui să constituie automat o înscriere a debitorului în calitate de creditor garantat la masa credală.

Judecătorul sindic a apreciat ca fiind neîntemeiată contestaţia formulată de creditoarea Direcţia Generală a Finanţelor Publice ... - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ..., pentru următoarele considerente:

S-a constatat că, în tabelul preliminar al creanţelor debitoarei depus la dosarul cauzei la data de ..., creanţa creditoarei Direcţia Generală a Finanţelor Publice - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a fost trecută în grupa creanţelor bugetare, potrivit prevederilor art. 123 pct. 4 din Legea 85/2006, cu suma de ... lei şi în grupa creanţelor garantate cu suma de ... lei, conform prevederilor art.121 pct.2 din Legea 85/2006, sub condiţie, până la justificarea creanţei garantate.

Creditoarea a susţinut că înscrierea creanţei sale în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, potrivit documentului denumit Avizul de Garanţie  ..-.., are ca efect constituirea unei garanţii asupra universalităţii bunurilor debitoarei, dar acest aviz a fost înregistrat la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare fără a se indica bunurile obiect al garanţiei şi fără a fi evidenţiat nici un bun mobil asupra căruia urma să se exercite dreptul de preferinţă al Direcţia Generală  Regională a Finanţelor Publice , – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice . .

S-a arătat că potrivit art. 230 din  Ordonanţa Nr. 92 din 24 decembrie 2003 privind Codul de procedură fiscală:

“Pentru creanţele fiscale administrate de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, acesta este autorizat ca operator care, prin unităţile sale teritoriale, ca agenţi împuterniciţi, să înscrie creanţe cuprinse în titluri executorii la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.”

Acest text legal autorizează creditorul-contestator să înscrie creanţa sa la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare indiferent de voinţa debitorului, fără însă a conferii creanţei calitatea de creanţă garantată.

Articolul 2328 din Codul civil prevede că:

„Preferinţa acordată statului şi unităţilor administrativ-teritoriale pentru creanţele lor se reglementează prin legi speciale. O asemenea preferinţă nu poate afecta drepturile dobândite anterior de către terţi.”

Articolul este o normă de trimitere la legea specială, în cazul de faţă aceasta fiind Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei care reglementează ordinea de preferinţă şi concursul între creditori cu acelaşi rang de preferinţă.

Articolul 2333 Cod civil doar defineşte noţiunea de privilegiu nefiind util în soluţionarea contestaţiei.

Art.151 din Ordonanţa Nr.92 din 24 decembrie 2003 privind Codul de procedură fiscală stabileşte ce bunuri ale debitorului pot fi urmărite silit în vederea recuperării creanţei şi posibilitatea instituirii sechestrului asupra acestora, Aliniatul (8) prevede expres că:

„(8) Prin sechestrul înfiinţat asupra bunurilor mobile, creditorul fiscal dobândeşte un drept de gaj care conferă acestuia în raport cu alţi creditori aceleaşi drepturi ca şi dreptul de gaj în sensul prevederilor dreptului comun.”

Potrivit art. 2482 Cod civil, publicitatea gajului bunurilor mobile se realizează fie prin deposedarea debitorului, fie prin înscrierea gajului la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.

Deci pentru a fi înscris în tabelul creanţelor cu ordinea de preferinţă prevăzută de art.121 aliniatul (1, punctul 2, din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei), creditorul-contestator trebuia să aibă indicate la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare bunurile asupra cărora s-a instituit sechestrul. Doar astfel puteau fi individualizate bunurile grevate în favoarea creditorului-contestator şi fondurile obţinute din vânzarea acestora precum şi sumele cuvenite acestuia din aceste fonduri.

Faţă de cele arătate, judecătorul sindic în baza art.73 alin 3 din Legea nr.85/2006, a respins contestaţia creditoarei Direcţia Generală a Finanţelor Publice . - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice . împotriva tabelului  preliminar al creanţelor debitoarei ..., întocmit de administratorul judiciar Casa de Insolvenţă ....

Împotriva acestei sentinţe civile, în termen legal, a declarat apel creditoarea Direcţia Generală a Finanţelor Publice ... - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ..., solicitând admiterea apelului,  schimbarea în tot a hotărârii atacate şi, rejudecând cauza în fond, să se dispună admiterea contestaţiei formulată de instituţia sa.

În motivare, creditoarea apelantă arată că instanţa de fond în mod greşit a respins contestaţia formulată împotriva tabelului preliminar, pronunţând o sentinţă neîntemeiată, fiind dată cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru următoarele considerente.

S-a arătat că prin considerentele sentinţei instanţa de fond în mod eronat a interpretat prevederile art. 230 din OG nr. 92/2003, privind Codul de procedură fiscală. În opinia creditoarei apelante, acest text legal autorizează creditorul-contestator să înscrie creanţa sa la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare indiferent de voinţa debitorului, fără însă a conferi creanţei calitatea de creanţă garantată.

S-a mai invocat articolul 2328 din Codul civil, creditoarea apelantă apreciind că articolul este o normă de trimitere la Legea specială, în cazul de faţă aceasta fiind Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei care reglementează ordinea de preferinţă şi concursul între creditori cu acelaşi rang de preferinţă.

S-a susţinut că articolul 2333 Cod civil doar defineşte noţiunea de privilegiu nefiind utiI în soluţionarea contestaţiei.

S-a arătat că articolul 151 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală stabileşte ce bunuri ale debitorului pot fi urmărite silit în vederea recuperării creanţei şi posibilitatea instituirii sechestrului asupra acestora, aliniatul 8 al acestui articol prevăzând că: „(8) Prin sechestru înfiinţat asupra bunurilor mobile, creditorul dobândeşte un drept de gaj care conferă acestuia în raport cu alţi creditori aceleaşi drepturi ca şi dreptul de gaj în sensul prevederilor dreptului comun."|

De asemenea, s-a arătat că potrivit art. 2482 Cod civil, publicitatea gajului bunurilor mobile se realizează fie prin deposedarea debitorului, fie prin înscrierea gajului la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.

În opinia creditoarei apelante, pentru a fi înscris în tabelul creanţelor cu ordinea de preferinţă prevăzută de art. 121 alin.1) pct. 2 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, creditorul-contestator trebuia să aibă indicate la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare bunurile asupra cărora s-a instituit sechestru. Doar astfel puteau fi individualizate bunurile grevate în favoarea creditorului-contestator şi fondurile obţinute din vânzarea acestora precum şi sumele cuvenite acestuia din aceste fonduri.

Pârâta apelantă arată că a fost înscrisă în tabelul preliminar al creanţelor publicat în Buletinul procedurilor de insolvenţă ca şi creditor bugetar pentru suma de ..., încălcându-se astfel prevederile art. 72 şi art. 121 alin. 1 pct. 2 din Legea nr. 85/2006.

La momentul înregistrării declaraţiei de creanţă, apelanta arată că a solicitat înscrierea sumei totale de ... lei, din care suma de ... lei ca fiind garantată, iar suma de ... lei ca fiind creanţă bugetară, anexând acesteia  titlurile executorii în baza cărora a solicitat înscrierea la masa credală.

S-a susţinut că din documentele anexate a fost şi avizul de garanţie iniţial nr...., care a fost înregistrat în temeiul art. 230 din Codul de procedură fiscală.

Creditoarea apelantă concluzionând apreciază că creanţa sa este garantată fiind notată în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare. S-a arătat că acest lucru este întărit şi de prevederile art. 36 din Legea nr. 99/1999.

Creditoarea apelantă susţine că din cele arătate mai sus rezultă că debitele sale prin faptul că au fost înscrise în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare îndeplinesc condiţia de publicitate prin înscrierea acestora la arhivă sunt garantate fiind privilegiate prin simplu efect al legii.

În opinia apelantei,  instanţa de fond în mod neîntemeiat i-a respins contestaţia, având în vedere prevederile legale invocate mai sus, coroborate cu art.121 alin. 1 pct. 2 din Legea insolvenţei.

În acest sens, creditoarea apelantă a invocat ca şi practică în materie, decizia nr. ... a Curţii de Apel Timişoara.

Faţă de cele arătate, creditoarea apelantă a solicitat admiterea apelului, modificarea sentinţei atacate, în sensul admiterii contestaţiei sale, respectiv a cererii de înscriere în tabelul preliminar, în calitate de creditor garantat pentru suma de ... lei (din totalul de ... lei), care să fie înscrisă la masa credală a debitoarei cu rangul de preferinţă prevăzut de dispoziţiile art. 121 alin. 1 oct. 2 din Legea nr. 85/2006.

În drept, apelanta a invocat art. 466 şi art. 480 alin. 2 Cod procedură civilă, art.121 din Legea nr. 85/2006. HG nr. 520/2013, OPANAF nr. 1055/2013, nr. 1104/2013 şi nr. 1500/2013, precum şi toate actele normative invocate.

Practicianul în insolvenţă Casa de Insolvenţă ..., în calitate de administrator judiciar al debitoarei intimate ... a transmis prin faxul instanţei la data ...concluzii scrise, prin care a solicitat respingerea apelului ca nefondat şi neîntemeiat şi menţinerea hotărârii instanţei de fond ca fiind legală şi temeinică.

Examinând apelul declarat de creditoarea Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice . – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice .,  prin prisma motivelor de apel invocate şi a dispoziţiilor art. 479 alin. 1 Cod Procedură Civilă, cât şi din oficiu, Curtea reţine că apelul creditoarei este nefondat, urmând să fie respins, pentru următoarele considerente:

În mod legal prima instanţă – judecător sindic a respins contestaţia formulată de creditoarea Direcţia Generală a Finanţelor Publice .– Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice . împotriva Tabelului preliminar al creanţelor debitoarei .întocmit de administratorul judiciar Casa de Insolvenţă ... reţinând că potrivit art. 248 Cod civil publicitatea gajului bunurilor mobile se realizează fie prin deposedarea debitorului, fie prin înscrierea gajului la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.

Ca atare pentru a fi înscris în tabelul creanţelor cu ordinea de preferinţă prevăzută de art.121 aliniatul (1, punctul 2, din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei), creditorul-contestator trebuia să aibă indicate la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare bunurile asupra cărora s-a instituit sechestrul. Doar astfel puteau fi individualizate bunurile grevate în favoarea creditorului-contestator şi fondurile obţinute din vânzarea acestora precum şi sumele cuvenite acestuia din aceste fonduri.

Pentru a beneficia de o creanţă garantată în cadrul procedurii insolvenţei, creditorii fiscali trebuie să instituie sechestru cu privire la anumite bunuri ale debitorului şi să înscrie un aviz de ipotecă în arhiva electronică de garanţii reale mobiliare în care să identifice şi bunurile sechestrate. Potrivit art. 3 pct. 9 din Legea nr. 85/2006, creanţele garantate sun creanţele persoanelor care beneficiază de o garanţie reală mobiliară asupra bunurilor din patrimoniul debitoarei, ci doar a anexat cererii de înscriere avize iniţiale, în cuprinsul cărora au fost enumerate titlurile executorii şi cuantumul creanţelor, iar nu bunurile afectate garanţiei.

Creditoarea apelantă Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice . – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice . nu a făcut dovada existenţei unui drept de garanţie reală mobiliară asupra bunurilor din patrimoniul debitoarei, ci doar a anexat cererii de înscriere avize iniţiale, în cuprinsul cărora au fost enumerate titlurile executorii şi cuantumul creanţelor, iar nu bunurilor afectate garanţiei.

Simpla emitere a unui aviz de garanţie iniţial fără a fi trecute şi bunurile afectate de garanţie şi fără a fi evidenţiat niciun bun mobil asupra căruia urma să exercite dreptul de preferinţă al creditoarei apelante Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice .– Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice . nu constituie automat o înscriere a debitorului în calitate de creditor garantat la masa credală.

Faţă de cele reţinute în baza dispoziţiilor art. 480 alin. 1 Cod procedură civilă, Curtea a fost respins apelul creditoarei.