Incuviintare executare silita.lipsa calitatii de creditor.cesiune de creanta

Decizie 283 din 17.03.2016


Cod ECLI ECLI:RO:JDMED:2016:004.000283

Dosar nr. 1742/256/2016

 

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA MEDGIDIA JUDEŢUL CONSTANŢA

ÎNCHEIEREA Nr. 283

Şedinţa din camera de consiliu din 17.03.2016

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE:  R. M. E.

GREFIER: F. B.

Pe rol soluţionarea cererii de încuviinţare executare silită, formulată de către executorul judecătoresc T. C. A., privind pe creditoarea … S.A.  şi pe  debitoarea D. G. I.

La apelul nominal făcut în camera de consiliu nu au răspuns părţile.

Procedura este legal îndeplinită, cauza soluţionându-se fără citarea părţilor, potrivit art. 666 alin.2 C.proc.civ.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,

Verificându-şi din oficiu competenţa, în temeiul dispoziţiilor art. 529 al. 1 C.proc.civ constată că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta cerere şi în temeiul art. 126 alin. 1 şi  2 din Constituţia României şi art.651 alin.1 şi 3 C.proc.civ.

Faţă de actele şi lucrările dosarului, instanţa  se consideră lămurită şi reţine cauza spre soluţionare.

INSTANŢA,

 Deliberând asupra cererii de faţă, prin prisma dispoziţiilor legale incidente, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 10.03.2016, executorul judecătoresc T. C. A. a solicitat încuviinţarea executării silite împotriva debitoarei D. G. I.

În fapt, executorul judecătoresc a arătat că prin cererea înregistrată creditoarea … S.A. a solicitat executarea silită prin poprire a titlului executoriu reprezentat de contractul de credit/garanţie personală/ipotecă mobiliară/ipotecă mobiliară şi accesorii nr. …/19.03.2011 până la concurenţa sumei de 1135,89 lei la acre se vor adăuga cheltuieli de executare până la recuperarea integrală a debitului.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 651 alin. 3, art. 666 şi art. 652 din C.proc.civ. .

În dovedirea cererii au fost anexate în copie certificate de parte pentru conformitate cu originalul: cererea creditoarei, contractul de credit, încheiere de admitere a cererii şi deschidere a dosarului de executare şi alte înscrisuri.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 lei, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 80/2013.

Analizând înscrisurile depuse la dosar, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art. 622 C. proc.civ., obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie, iar în cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare, dacă prin lege specială nu se prevede altfel.

În conformitate cu dispoziţiile art. 666 alin. (5) C.proc.civ. „ instanţa poate respinge cererea de încuviinţare a executării silite numai dacă:

1. cererea de executare silită este de competenţa altui organ de executare decât cel sesizat;

2. hotărârea sau, după caz, înscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;

3. înscrisul, altul decât o hotărâre judecătorească, nu întruneşte toate condiţiile de formă cerute de lege sau alte cerinţe în cazurile anume prevăzute de lege;

4. creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă;

5. debitorul se bucură de imunitate de executare.

6. titlul cuprinde dispoziţii care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită;

7. există alte impedimente prevăzute de lege.”

 În ceea ce priveşte temeiul executării silite instanţa reţine faptul că potrivit art. 632 alin. (1) C.proc.civ. executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu, iar potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol constituie titluri executorii hotărârile executorii prevăzute de art. 633 C.proc.civ., hotărârile cu executare provizorie, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.

Potrivit art. 638 alin. 1 Cod procedura civilă: „ Sunt, de asemenea, titluri executorii şi pot fi puse în executare silită: încheierile şi procesele-verbale întocmite de executorii judecătoreşti care, potrivit legii, constituie titluri executorii;  înscrisurile autentice în cazurile prevăzute de lege; titlurile executorii notariale emise în condiţiile prevăzute de lege; titlurile de credit sau alte înscrisuri cărora legea le recunoaşte putere executorie.”

Totodată, în acord cu art. 664 alin. (1) C.proc.civ., executarea silită poate porni numai la cererea creditorului, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Din aceste dispoziții legale rezultă că cererea de executare silită trebuie introdusă de creditor astfel încât, în ipoteza unei cesiuni de creanţă, instanţa trebuie să verifice calitatea de creditor a cesionarului

Instanţa constată că titlul executoriu invocat în cauză, contractul de credit nr. …/19.03.2011, a fost încheiat între debitoarea D. G. I., pe de-o parte şi … S.A., pe de altă parte.

De asemenea, instanţa constată că la dosar au fost depuse următoarele înscrisuri:

1.extras din contractul de cesiune de creanţă încheiat între … S.A. şi … ce cuprinde pagina 1 şi pagina 7, lipsind restul paginilor, acest contract nefiind însoţit de anexele în care să fie individualizate creanţele cedate şi nefiind datat, astfel încât nu se poate stabili faptul că a avut ca şi obiect transferul creanţei rezultate din contractul de credit nr. ../19.03.2011;

- contractul denumit confirmarea cesiunii unor drepturi existente în baza unui acord de împrumut, încheiat între … S.A. şi …, de asemenea, nefiind însoţit de anexele în care să fie individualizate creanţele;

- extras din contractul de vânzare creanţe din data de 19.11.2014 încheiat de … şi .. S.A., ce cuprinde doar paginile 9 şi 19, lipsind astfel elemente esenţiale cum ar fi obiectul contractului, calitatea părţilor şi nefiind însoţit de anexele în care să fie individualizate creanţele cedate;

-extrase dintr-un tabel cu numere de contracte semnat de …, M. P. şi K. V. M. fără a fi evidenţiat ce reprezintă ori din ce contract face parte;

Din analiza înscrisurilor anterioare instanţa reţine că nu a fost făcută dovada faptului că … S.A., care a formulat prezenta cerere de executare silită adresată executorului judecătoresc, în calitate de creditoare, este titularul dreptului de creanţă rezultat din contractul de credit nr. ../19.03.2011 ce a fost încheiat cu debitoarea D. G. I.

Pentru aceste motive, apreciind că … S.A. nu a făcut dovada calităţii de creditor, în temeiul art. 666 alin. 5 pct.7 din C.proc.civ., instanţa va respinge, ca neîntemeiată, prezenta cerere de încuviinţare a executării silite.

ÎN NUMELE LEGII,

DISPUNE:

 Respinge cererea de încuviinţare a executării silite formulată de executorul judecătoresc T. C. A., CIF …, cu sediul în …, privind pe creditoarea .. S.A., cu sediul în …, înregistrată în Registrul Comerţului şi Companiilor în Luxemburg sub nr. .., nr. TVA .., cu sediu ales pentru comunicarea actelor în … şi pe debitoare D. G. I., CNP ..., cu domiciliul în …, ca neîntemeiată.

Cu apel pentru creditoare în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Medgidia.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 17.03.2016.

 

PREŞEDINTE, GREFIER,

R. M. E. F. B.