Dreptul familiei – ordin de protecţie

Sentinţă civilă 522 din 09.03.2016


Cuprins pe materii: Dreptul familiei – ordin de protecţie – Legea 217/2003

Conform art. 23 din Legea nr. 217/22.05.2003, care prevăd că ,, persoana a cărei viata , integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa în pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei , poate solicita instantei , ca în scopul înlaturarii starii de pericol , sa emita un ordin de protectie , prin care sa se dispuna cu caracter provizoriu:( … ) a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinata fata de victima, ori fata de resedinta , locul de munca (…), f) interzicerea oricarui contact , inclusiv telefonic , prin corespondenta sau în orice alt mod cu victima. h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Faţă de motivele expuse şi de dispoziţiile legale enunţate instanţa consideră că pentru a se preîntâmpina şi alte agresiuni din partea pârâtului,  se impune evacuarea acestuia din locuinţa părţilor şi obligarea acestuia la a păstra distanţa de 150 m atât faţă de reclamantă , cât şi faţă de locul de muncă al acesteia şi de locuinţă.

În ceea ce îl priveşte pe minor , faţă de considerentele ce preced , instanţa  apreciază că  acesta a fost traumatizat datorită certurilor din familie , că persoana pârâtului îi inspiră teamă şi astfel că în interesul acestuia este ca pârâtul să fie obligat să păstreze distanţa faţă de el  de 150m şi de asemenea faţă de unitatea de învăţământ a minorului ,  să nu ia legătura cu minorul şi urmează ca locuinţa acestuia să se stabilească la reclamantă, care aşa cum rezultă din referatul de anchetă socială are condiţii bune de creştere şi educare pentru minor.

Faţă de aceste considerente instanţa apreciază  cerere ca fiind fondată, urmând să o admită ca atare şi în  temeiul disp. art. 26 al.1 din Legea nr. 217/2003, modificată prin Legea nr.25/2012, urmează a se emite un ordin de protecţie,  cu caracter provizoriu, însă pe o durată de 3 luni şi nu 6 luni cum a solicitat reclamanta, de la data emiterii prezentului ordin.

 În temeiul disp. art. 26 al.1  din Legea nr. 217/2003, modificată prin Legea nr.25/2012 :  urmează  a  se dispune evacuarea pârâtului din locuinţa părţilor, va obliga pârâtul-agresor să păstreze o distanţă minimă de 150 m faţă de reclamantă şi faţa de minor , faţă de locuinţa lor şi faţă de locul său de muncă al reclamantei şi de unitatea de învăţământ a minorului şi de asemenea să interzică pârâtului să ia legătura cu reclamanta şi cu minorul în orice fel.

Va dispune stabilirea locuinţei minorului la reclamantă.

Se va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

 În temeiul art. 27 ind. 7 al.1 din Legea nr. 217/2003, modificată prin Legea nr.25/2012 prezentul ordin urmează a  se comunica de îndată structurilor Politiei Române de la locuinţa victimei şi a agresorului,  respectiv  poliţia  Tecuci .

In temeiul art. 27 ind. 7 al.2 si 4 din Legea nr. 217/2003, modificată prin Legea nr.25/2012,  urmează a dispune punerea de îndată în executare a prezentului ordin de protecţie sub supravegherea poliţiei.