Divort cu minori

Sentinţă civilă 174 din 07.04.2016


DOSAR NR.

R O M A N I A

JUDECATORIA HARSOVA

JUDETUL CONSTANTA

SENTINȚA CIVILĂ NR.

SEDINTA PUBLICA DIN:

PRESEDINTE:

GREFIER:

Pe rol, soluționarea acțiunii civile avand ca obiect divorţ cu minori formulată de reclamantul  M.L, , în contradictoriu cu pârâta M. M,.

În temeiul art. 213 C.pr.civ. raportat la art. 231  C.pr.civ. în referire la Legea  nr.2/2013, judecarea cauzei  se desfăşoară în şedinţă publică şi este înregistrată.

La apelul nominal făcut în ședință publică potrivit  art. 219 C.pr.civ., răspunde pentru reclamantul lipsă,  mandatar …, în baza procurii nr… din data de 04.01.2016, lipsă fiind parata şi autoritatea tutelară-Primăria Hârşova.

Procedura este legal indeplinita conform disp. art. 155 si urm. C.pr.civ.

Acțiunea a fost timbrata  cu  taxa judiciara de timbru in suma de 100 lei cu chit. nr. CTPRIMH 16169/28.12.2015, conform OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, prin care s-au evidentiat partile, obiectul litigiului, mentiunile privitoare la indeplinirea procedurii de citare şi stadiul procesual.

Mandatarul reclamantei  depune la dosarul cauzei Contractul de muncă  al reclamantei  pentru a face dovada imposibilității  prezentării în instanță la termenul anterior

Întrebat fiind mandatarul reclamantei  arată că nu se  impune administrarea de probe  având  în vedere  poziția  procesuală manifestă  de  pârâtă ,în sensul că a  achiesat  la pretențiile reclamantului. Arată că nu mai are alte cereri de formulat și solicită ca  dezbaterile  să aibă loc la acest termen.

În temeiul art. 244 C.pr.civ. preşedintele declară cercetarea procesului încheiată şi, la solicitarea partii reclamante, fixează termen pentru dezbaterea fondului în şedinţă publică, respectiv în această zi .

Instanţa acordă  părţilor cuvântul pentru dezbateri.

Mandatarul reclamantei solicită admiterea acţiunii  așa cum a fost formulată A se  lua act că pârâtul a achiesat în totalitate la pretențiile reclamantei și a se pronunța o hotărâre în măsura recunoașterii în raport de disp. art. 436 C.pr.civ. Fără  cheltuieli dejudecată.

Instanţa, în temeiul art. 394 C.pr.civ. închide dezbaterile în fond şi rămâne în pronunţare.

I N S T A N Ţ A

Deliberând asupra cauzei civile de față:

Prin cererea adresata instantei de judecata si inregistrata sub numar de dosar … reclamantul  M.L, , în contradictoriu cu pârâta M. M,., solicita desfacerea căsătoriei din culpa comună și fără motivare,  în cazul  în care  pârâta  nu va consimți desfacerea  căsătoriei prin acordul părților, revenirea pârâtei la numele avut anterior  căsătoriei,  stabilirea  domiciliului minorului la domiciliul mamei și cu obligarea  reclamantului la plata unei pensii pentru  creștere și educare, în procent de ¼ din venitul minim pe economie, exercitarea  autorității părintești  în comun  de către  ambii părinți.

În motivarea, în fapt, a cererii se arată că părțile s-au căsătorit în anul 1990 și din relația  lor  au rezultat  cinci copii, din care  numai  unul este minor, respectiv M. N.

La început părțile au  avut o relație  frumoasă, bazată pe încredere, respect, sentimente de afecțiune reciprocă, s-au înțeles bine și au  hotărât  să-și întemeieze o familie și să aibă  copii.

În timp relația părților s-a deteriorat, părțile sunt separate  în fapt de  2 ani de  zile,perioadă în care nu au  mai reluat conviețuirea.

Dată fiind această situație  reclamantul apreciază  că este  imposibilă  continuarea  căsătoriei, singura soluție  fiind  divorțul.

În drept, își întemeiază cererea pe dispozițiile art.373 lit.b, art. 397, art.383, art.397, art.400, art.529, art. 530  C.civ, art.914 și urm. C.proc.civ..

Au fost anexate cererii în copii certificate : certificatul de naștere al minorei Jurubiţă Gabriela Maria, certificatul de naştere al minorului M. N, certificat de căsătorie, cărțile de identitate.

Pârâta, prin declaraţia depusă la dosar a susţinut că este de acord cu cu  acțiunea formulată de  reclamant  achiesând în totalitate  la pretențiile reclamantului.

Instanța retine urmatoarea situație de fapt:

Părțile s-au căsătorit la data 08.09.1990, căsătoria a fost înregistrată în registrul stării civile din cadrul Primăriei Hârşova, județul Constanţa sub nr…. din acea  dată.

Din relaţia de căsătorie  au rezultat 5 copii  dintre care  unul minor, respectiv M. N,  născut la data de 20.10.2009.

Părțile sunt separate, în fapt, de aproximativ  2 ani de zile,  perioadă în care nu  au  mai  reluat conviețuirea.

Acțiunea este  întemeiată.

În drept,

Conform art.373 C.civil:” Divorțul poate avea loc:

a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ

b) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin doi ani” iar potrivit art. 934  alin.2  C.pr.civ. : Instanţa poate să pronunţe divorţul din culpa ambilor soţi, chiar atunci când numai unul dintre ei a făcut cerere, dacă din dovezile administrate reiese că amândoi sunt vinovaţi de destrămarea căsătoriei.

Conform art.383 alin.3 C.civ: ” dacă nu a intervenit  o înțelegere sau dacă instanța  nu a dat încuviințarea, fiecare dintre foștii soți  poartă numele  dinaintea căsătoriei. ”

Potrivit art. 397 : „După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel”

Art.400 C.civil:” În lipsa înțelegerii dintre părinți sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanța de tutelă stabilește, odată cu pronunțarea divorțului, locuința copilului minor la părintele cu care locuiește în mod statornic….”

Art. 529 C civ. : „Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti…”

Art. 530 C civ. „Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională…”

Potrivit  art.436 C.proc.civ: ”Când pârâtul a recunoscut, în totalitate sau în parte pretențiile reclamantului, instanța la cererea acestuia din urmă, va da o hotărâre în măsura recunoașterii”.

Ținând cont de poziția de recunoaștere a pârâtei a tuturor pretențiilor reclamantului, instanța va lua act de acest acord al părților și va pronunța o hotărâre de desfacere a căsătoriei, fără a o motiva.

În baza art. 934 C.proc.civ raportat la art. 373 lit.b C.civil va desface căsătoria încheiată la data de  8 septembrie  1990 și înregistrată în registrul stării civile din cadrul Primăriei orașului Hârșova sub nr…. din aceeași data, din culpa comună a părților.

În baza art.383 alin.3 C.civil pârâta va reveni la numele avut anterior căsătoriei și anume „…”.

În baza art. 400 si 402 C.civil stabilește domiciliul minorului M. N., născut la data de  26.10.2009,  la domiciliul mamei pârâte și obligă tatăl reclamant  să plătească pensie de întreținere în favoarea acestuia, în cuantum de ¼ din venitul minim pe economie, începând cu data de  20.01.2016 și pâna la majorat.

În baza art. 397 C.civil autoritatea părintească va fi exercitată, în comun, de ambii părinți.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite cererea avand ca obiect divorţ cu minori formulată de reclamantul  M.L, , în contradictoriu cu pârâta M. M,.

În baza art.438 C.proc.civila

Constată că pârâta  Munteanu Mariana a recunoscut, în totalitate, pretențiile reclamantului Munteanu Liviu.

În baza art.934 C.proc.civ raportat la art.373 lit.b C.civil

Desface căsătoria încheiată la data de  8 septembrie  1990 și înregistrată în registrul stării civile din cadrul Primăriei orașului Hârșova sub nr…. din aceeași data, din culpa comună a părților.

În baza art. 383 alin.3 C.civ

Pârâta revine la numele avut anterior căsătoriei și anume ….

În baza art. 400 si 402 C.civ

Stabilește domiciliul minorului M. N., născut la data de  26.10.2009,  la domiciliul mamei pârâte și obligă tatăl reclamant  să plătească pensie de întreținere în favoarea acestuia, în cuantum de ¼ din venitul minim pe economie, începând cu data de  20.01.2016 și până la majorat.

În baza art.397 C.civ

Autoritatea părintească va fi exercitată, în comun, de ambii părinți.

Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 07.04.2016.

 PREȘEDINTE, GREFIER,

Red.jud.

Dact.gref.

Ex.-6-