INSTANŢA
Prin cererea formulată la data de ....... şi înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. ......, reclamanta ........, cu sediul în ....., a chemat în judecată pârâta ............., cu sediul în ........., ........., solicitând instanţei ca, prin hotărârea pe care o va pronunţa, să oblige pârâta la plata sumei de ........... lei, constând în debit în sumă de ........ lei şi majorări de întârziere legale, în cuantum de .......... lei, aferente acestui debit, pentru perioada aprilie 2014-ianuarie 2015 şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul proces.
În motivarea cererii, formulată potrivit procedurii privind cererile de valoare redusă, reclamanta a arătat că a încheiat cu pârâta contractul nr. .........., iar pârâta nu a achitat contravaloarea serviciilor prestate.
În dovedirea cererii, reclamanta a înaintat în copie înscrisuri, constând în contractul nr. ............., facturi fiscale şi alte înscrisuri, toate aflate la filele 8-25 din dosarul cauzei.
Acţiunea a fost legal timbrată cu 200 lei taxă judiciară de timbru.
Pârâta, deşi a fost legal citată, nu a completat formularul de răspuns şi nici nu s-a prezentat în instanţă.
La termenul de judecată din data de 22.05.2015, în baza art. 258 C.proc.civ., instanţa a încuviinţat pentru reclamantă proba cu înscrisurile depuse la dosar şi cu interogatoriul pârâtei
La termenul de judecată din data de 11.09.2015, faţă de împrejurarea că pârâta nu a comunicat răspunsul la interogatoriu, instanţa a făcut aplicarea faţă de partea menţionată, a dispoziţiilor art. 358 NCPC.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
Între reclamantă în calitate de furnizor şi pârâtă în calitate de utilizator, s-a încheiat contractul nr. ..............
Pentru serviciile prestate, potrivit acestui contract, utilizatorului îi revenea obligaţia de a achita la termenele stabilite contravaloarea serviciilor furnizate, în caz contrar fiind obligat să plătească penalităţi de întârziere.
În baza contractului, reclamanta a emis facturile fiscale aflate în copie la filele 11- 19 din dosar.
În conformitate cu dispoziţiile art.969 Cod civil, convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, ele urmând a fi executate cu bună-credinţă astfel cum prevăd dispoziţiile art.970 Cod civil.
În materie contractuală neexecutarea se prezumă, fiind necesar doar ca reclamantul să dovedească existenţa raportului juridic şi a drepturilor şi obligaţiilor care rezultă din acesta, revenind în sarcina pârâtului să probeze eventuala îndeplinire a obligaţiei asumate.
Cum pârâta nu a făcut dovada achitării întregului debit instanţa constată pe deplin dovedite pretenţiile reclamantei.
Pentru considerentele de fapt şi de drept expuse, instanţa urmează să admită cererea formulată de reclamantă şi să oblige pârâta să achite reclamantei suma de ......... lei, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate şi a majorărilor legale de întârziere, în cuantum de .......... lei, aferente acestui debit, pe perioada aprilie 2014-ianuarie 2015, penalităţi care sunt datorate în continuare, până la data executării integrale a obligaţiei de plată a debitului
În temeiul art. 1031 alin. 1 C.proc.civ., având în vedere culpa procesuală a pârâtei, instanţa o va obliga pe aceasta la plata către reclamantă a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând contravaloarea taxei judiciare de timbru.