Pretenţii

Hotărâre 3157 din 23.10.2008


Prin cererea adresata Judecatoriei …… la data de 04.12.2007 unde a fost înregistrata sub nr…../314/2007 reclamanta SC…. SRL a chemat în judecata pe pârâta …., solicitând instantei ca prin hotarârea ce va pronunta sa oblige pârâta la plata sumei de 2232,99 lei reprezentând contravaloarea activitatii de prestari servicii de salubrizare efectuate de reclamanta, cu cheltuieli de judecata.

Prin sentinta civila nr.1103 din 27 februarie 2008, Judecatoria …. a admis exceptia necompetentei materiale si a declinat competenta de solutionare a cauzei în favoarea Tribunalului Suceava-sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal.

Cauza a fost înregistrata pe rolul Tribunalului Suceava-sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal sub nr…../86/2008 din 12.06.2008.

Examinând actele si lucrarile dosarului asupra cauzei de fata instanta constata urmatoarele:

Conform contractului de prestari servicii de salubrizare pentru asociatii de proprietari si utilizatori casnici nr.171/550 din 29.12.2004 , reclamanta S.C…… S.R.L. Suceava a asigurat  pârâtei ……. prestarea serviciilor de salubrizare privind precolectarea, colectarea, transportul si depozitarea deseurilor solide, cu exceptia deseurilor toxice, periculoase si a celor cu regim special.

Dupa cum rezulta din centralizatoarele programelor de colectare si transport, care au fost însusite prin semnatura de reprezentantul pârâtei, în perioada ianuarie – aprilie 2007 reclamanta si-a îndeplinit obligatia de prestare a serviciilor de salubrizare, asumata prin contract.

Pârâta a refuzat însa executarea obligatiei corelative, prevazute de art. 8 pct. 13 din contract, de plata a contravalorii facturii pentru serviciile de care a beneficiat, în termen de 30 de zile de la data emiterii facturii.

Astfel, factura nr. 10726 din 17.09.2007 emisa de catre reclamanta cu privire la suma de 2.232,99 lei reprezentând contravaloarea serviciilor prestate în baza contractului în perioada  ianuarie 2007 –  aprilie 2007, a fost refuzata la plata, fiind restituita cu adresa nr.25 din 17 septembrie 2007, cu motivarea ca, începând cu data de 01.01.2007 s-a instituit taxa de salubrizare, iar contravaloarea serviciilor de salubrizare a fost încasata de Primaria S..

Cum art. 969 Cod civil consacra principiul fortei obligatorii a  contractului în raporturile dintre parti, instanta apreciaza ca pretentiile deduse judecatii de catre reclamanta sunt întemeiate si urmeaza a le admite, pârâta nefacând dovada existentei unui caz fortuit, a fortei majore sau a culpei creditoarei, care sa justifice neexecutarea obligatiei izvorâte din contract.

Fata de cele de mai sus, instanta va admite actiunea principala si va obliga pârâta sa plateasca reclamantei suma de 2232,99 lei, reprezentând contravaloarea activitatii de prestarii servicii salubrizare, precum si suma de 188 lei reprezentând cheltuieli de judecata.

În temeiul disp. art.137 Cod proc. civ., analizând cu prioritate exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtei …., instanta constata ca acesta este data.

Astfel, potrivit art.77 din Legea nr.215/2001 republicata a administratiei publice locale, „primarul, viceprimarul, secretarul unitatii administrativ teritoriale si aparatul de specialitate al primarului constituie o structura functionala cu activitate permanenta denumita primaria comunei, orasului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotarârile consiliului local si dispozitiile primarului, solutionând problemele curente ale colectivitatii locale”.

Asadar legiuitorul a definit notiunea de primarie ca fiind o structura functionala care nu are personalitate juridica fara capacitate juridica si patrimoniu. De asemenea, atributiile acestei structuri se refera doar la ducerea la îndeplinire a hotarârilor de consiliu si a dispozitiilor emise de primar, solutionând problemele curente ale colectivitatii.

Se poate conchide ca personalitate juridica are unitatea administrativ teritoriala, în speta Municipiul S.-prin primar.

Privitor la fondul cererii de chemare în garantie, instanta constata ca prin hotarârea Consiliului Local nr. 290 din 30.10.2006 a fost aprobata taxa de salubrizare în localitatea S., ce a intrat în vigoare de la 01.01.2007, conform art. 17 din anexa nr. 1 a acestei hotarâri. Aceasta taxa a fost încasata la bugetul local în perioada ianuarie-aprilie 2007, sustinerea pârâtei în sensul ca a platit aceasta taxa nefiind infirmata de catre chematul în garantie.

 În acceptiunea art. 2 pct. 55 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, prin taxa se întelege suma platita de o persoana fizica sau juridica, de regula, pentru serviciile prestate acesteia de catre un operator economic, o institutie publica ori un serviciu public;

 Potrivit art. 1 alin. 2 din anexa nr. 1 la Hotarârea Consiliului local al municipiului S. nr. 290/2006, taxa de salubrizare se stabileste pentru functionarea serviciului public de salubritate.

 Or, în speta pârâta a platit taxa de salubrizare în conditiile în care serviciul public de salubritate nu a functionat, gestiunea serviciului public de salubrizare menajera a localitatii S. fiind predata concesionarei S.C. …. S.R.L. abia la data de 18 aprilie 2007, conform procesului verbal de la fila 31 dosar fond. Pâna la acea data, serviciile de salubrizare pentru pârâta au fost prestate de catre societatea reclamata, dupa cum rezulta cu certitudine din probele administrate în cauza.