Obligaţie de a face

Sentinţă civilă 279 din 21.09.2016


Prin cererea adresată Judecătoriei Orşova şi înregistrată sub nr. x, la data de 19.04.2016, reclamantul C. G. a chemat în judecată pe pârâţii P. M. şi  Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule M., pentru ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se  dispună efectuarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pentru vehiculul marca FORD TRANSIT, număr de identificare x, fără serie motor, cilindree 1998 cmc, înmatriculat sub nr. x, conform contractului de vânzare - cumpărare încheiat în data de 18.01.2015 şi menţionarea încetării calităţii sale de proprietar, ca urmare a înstrăinării vehiculului către numitul P. M.; în subsidiar, în situaţia în care nu poate opera transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, a solicitat radierea din circulaţie,  cu cheltuieli de judecată.

În motivarea acţiunii a arătat că a transmis dreptul de proprietate asupra vehiculului marca FORD TRANSIT numitului P. M. în data de 18.01.2015, iar de la acea dată, acesta nu şi-a înscris în evidenţele autorităţilor dreptul de proprietate şi nici nu a fost constrâns prin efectul legii să solicite transcrierea transmiterii dreptului dobândit prin cumpărare.

A arătat că a promovat prezenta acţiune întrucât nu mai deţine actele necesare efectuării radierii, respectiv certificatul de înmatriculare, cartea de identitate, fişa de înmatriculare cu viza organului fiscal şi nici plăcuţele cu număr de înmatriculare, toate acestea aflându-se în prezent în posesia şi proprietatea noului proprietar, căruia i le-a predat odată cu maşina vândută şi cheile acesteia. Mai arată faptul că se circulă cu acest vehicul şi primeşte amenzi la domiciliu chiar din străinătate pentru încălcarea regulilor de circulaţie.

În drept, a  invocat dispoziţiile OUG 195/2002 şi Ordinul nr. 1501/2006 al ministrului administraţiei si internelor privind procedura înmatriculării şi radierii vehiculelor.

 Cererea a fost legal timbrată cu 20 lei taxa de timbru.

În dovedire a depus la dosar contractul de vânzare-cumpărare încheiat la 18.01.2015, copie C.I., aviz de contravenţie.

Pârâţii, deşi legal citaţi, nu au depus întâmpinare şi  nu s-au prezentat în instanţă pentru a face apărări.

Prin încheierea de şedinţă din 29.06.2016 au fost încuviinţate pentru reclamant proba cu înscrisuri  şi proba testimonială cu martorul A. P., şi a  introdus  în cauză,  în calitate de pârât, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule T.

Prin serviciul registratură la 18.07.2016 pârâtul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule T. a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea ca nefondată acţiunea reclamantului. În cazul admiterii acţiunii, a solicitat exonerarea de la plata cheltuielilor de judecată aferente,  să oblige pârâtul de rang I (cumpărătorul)  să se prezinte la sediul SPCRPCÎV T.  în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei, cu documentele originale ale autoturismului, în vederea radierii autovehiculului,  iar în caz contrar, sentinţa pronunţată  să ţină loc de consimţământ al pârâtului pentru radiere. De asemenea, solicită ca prin sentinţa pronunţată să nu oblige înscrierea bunului în evidenţele SPCRPCÎV T. pe numele  noului proprietar, deoarece aceasta implică demersuri şi cheltuieli  suplimentare  în sarcina SPCRPCÎV T.  pe care  serviciul nu le poate suporta şi nici nu există alocate fonduri pentru astfel de demersuri.

În drept a invocat dispoziţiile art. 11,17 din OUG 195/2002, OUG 69/2007, OUG 63/2006, Ordinul MAI nr. 1501/2006.

În cauză a fost audiat martorul A. P., depoziţia  acestuia fiind consemnată în scris, iar fila ataşată la dosar (fila 27dosar ).

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

În fapt, la  18.01.2015  reclamantul C. G.  a vândut pârâtului  P. M., vehiculul marca FORD TRANSIT, număr de identificare x, fără serie motor, cilindree 1998 cmc, înmatriculat sub nr. x, în schimbul sumei de 5000 euro, în baza contractului de vânzare-cumpărare pentru un vehicul folosit încheiat la aceeaşi dată(f.9)

Conform art.1674 Cod civil proprietatea este de drept strămutată la cumpărător, dacă din lege sau voinţa părţilor nu  rezultă contrariul din momentul încheierii contractului chiar dacă lucrul  nu a fost predat ori  preţul încă nu a fost plătit.

Potrivit art.1517 coroborat cu art.1522 Cod civil, o parte nu poate invoca neexecutarea obligaţiilor celeilalte părţi în măsura în care neexecutarea este cauzată de propria sa acţiune sau omisiune; punerea în întârziere a debitorului se poate face prin cererea de chemare în judecată.

Faţă de probele administrate, înscrisuri şi martorul A. P., instanţa reţine că între reclamant şi pârâtul P. M., a avut loc la 18.01.2015 înţelegerea privind înstrăinarea vehiculului marca FORD TRANSIT, număr de identificare x, fără serie motor, cilindree 1998 cmc, înmatriculat sub nr. x .

 În temeiul acestei înţelegeri s-a transmis către pârât dreptul de proprietate asupra autoturismului, fiindu-i înmânate de reclamant certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autoturismului.

În baza contractului de vânzare enunţat anterior, pârâtul cumpărător, potrivit art.11 alin.(4) din OUG nr.195/2002,  avea obligaţia să ceară autorităţilor emiterea unui nou certificat  de înmatriculare a autoturismului şi să opereze în CI a autovehiculului transcrierea transmiterii dreptului de proprietate :,, În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului,,.

Astfel, privind petitul reclamantului de a se dispune radierea autoturismului din circulaţie de pe numele său, precizat instanţei, anume să fie obligat pârâtul să transcrie dreptul de proprietate al autoturismului pe numele său, raportat la probele administrate, este întemeiat având în vedere art.1674 Cod civil,  coroborat cu art.11 alin.(4) din OUG nr.195/2002, urmând a fi admis pentru  considerentele anterior evocate.

Potrivit art.1270 alin.(1) Cod civil, care consacra principiul “pacta sunt servanda”- convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, principiu ce se întemeiază în primul rând pe un interes general constând în a asigura stabilitatea raporturilor juridice născute din actele juridice civile, menite sa confere siguranţa circuitului civil şi pe imperativul de ordin moral al “cuvântului dat” şi se circumscrie ideii de obligativitate a contractului legal încheiat, de la care părţile nu se pot sustrage, astfel încât titularul dreptului fiind îndreptăţit la a-i cere celeilalte părţi satisfacerea acestui drept.

Conform art.1350 alin.(1) Cod civil,, orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat,,.

Faţă de considerentele expuse, instanţa apreciază acţiunea reclamantului ca fiind întemeiată, urmând să fie admisă, şi va obliga pârâtul P. M., ca în 30 de zile de la comunicarea hotărârii, să îndeplinească obligaţia legală de a-şi transcrie dreptul de proprietatea asupra autovehiculului marca FORD TRANSIT cu nr. de înmatriculare x, cumpărat de la reclamant la 18.01.2015, în cazul neîndeplinirii obligaţiei, autovehiculul urmând a fi radiat din circulaţie; va obliga pârâta Instituţia Prefectului T- Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule T., ca în lipsa îndeplinirii obligaţiei pârâtului P. M. de a solicita transcrierea dreptului de proprietatea asupra autovehiculului marca FORD TRANSIT cu nr. de înmatriculare x, cumpărat de la reclamant la 18.01.2015, după 30 de zile de la comunicarea prezentei hotărârii să procedeze alături de pârâta Instituţia Prefectului Mehedinţi - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule M., la radierea autoturismului din circulaţie, hotărârea ţinând loc de acord al pârâtului P. M.

Pentru motivele evocate,  în temeiul art.1270, art.1350 Cod civil, art.11 din OUG nr.195/2002, art.453 alin.(1) Cod proc. civilă,

Domenii speta