Liberare condiţionată-situaţia achitării despăgubirilor civile dispuse prin sentinţa de condamnare

Sentinţă penală 1961 din 28.10.2015


Prin sentinţa penală nr.1961 din 28.10.2015, Judecătoria Găeşti a admis cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul P.A. deşi Penitenciarul Găeşti a propus amânarea liberării condiţionate pe considerentul că petentul nu a făcut dovada achitării cheltuielilor judiciare către stat dispuse prin sentinţa de condamnare.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa a reţinut că petentul a fost condamnat în baza Noului Cod Penal, prin sentinţa penală nr. 2778/2014 pronunţate de Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală în baza căreia a fost emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 6135/2015.

Potrivit art. 100 din Noul Cod Penal, liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a)cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b)cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c)cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d)instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Petentul se află la prima analiză a situaţiei sale de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate.

În prezenta cauză, instanţa observă că petentul condamnat a executat fracţiunea corespunzătoare pentru a putea beneficia de liberare condiţionată, însa cerinţele art. 100 din Noul Cod Penal trebuie îndeplinite cumulativ.

Este de asemenea întrunită şi condiţia referitoare la regimul de detenţie, din procesul verbal rezultând că în prezent petentul execută pedeapsa în regim deschis.

Cu privire la despăgubirile civile, se constată de către instanţă că în mod neîntemeiat s-a reţinut de comisie că nu s-a făcut dovada achitării cheltuielilor judiciare către stat, în opinia instanţei cheltuielile menţionate nefăcând parte din categoria obligaţiilor civile avute în vedere de textul de lege menţionat.

Astfel, prin introducerea acestei cerinţe, legiuitorul a manifestat grijă pentru acoperirea prejudiciului suferit de persoana vătămată în urma săvârşirii infracţiunii, aceasta fiind raţiunea prevederii exprese a necesităţii îndeplinirii integrale a obligaţiilor civile.

Un argument în acest sens este şi prevederea din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate cu privire la repartizarea veniturilor din muncă obţinute de persoanele private de libertate. Astfel, art. 87 alin.3 din legea menţionată prevede că o parte din aceste venituri se utilizează pentru repararea prejudiciului cauzat părţii civile în cazul în care despăgubirile civile nu au fost achitate până la data primirii în penitenciar. Direcţionarea veniturilor din muncă şi către acoperirea despăgubirilor civile are o dublă finalitate – protejarea intereselor părţii civile păgubite prin săvârşirea infracţiunii dar şi asigurarea îndeplinirii cerinţei exprese prevăzute ca şi condiţie a liberării condiţionate având în vedere că persoana privată de libertate nu poate obţine venituri prin alte mijloace ca urmare a stării de detenţie.

De asemenea, din caracterizarea ataşată procesului verbal, rezultă că petentul a avut un comportament apreciat ca fiind „corespunzător” în decursul executării pedepsei, în sensul că a participat la programe educaţionale, neavând nicio sancţiune, fiind recompensat o dată, fiind astfel formată convingerea instanţei că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate

Pentru aceste aspecte, instanţa, în baza art. 587 din Noul Cod de procedură penală cu referire la art.100 din Noul Cod penal, va admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul P.A. aflat în Penitenciarul Găeşti de sub puterea mandatului nr. emis de Tribunal Bucureşti Secţia I Penală,  în baza sentinţei penale nr., dacă nu este reţinut sau arestat în alte cauze.

Întrucât restul de pedeapsă rămas de executat este sub 2 ani, aceasta urmând să expire la data de 26.02.2016, instanţa nu va dispune măsuri de supraveghere pe această perioadă.

Domenii speta