Fara titlu

Sentinţă penală 153 din 20.01.2010


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA SECTORULUI ........................

DOSAR NR. ............................

Sentinţa penală nr. ...............................

ŞEDINŢA PUBLICĂ DE LA .................................

INSTANŢA CONSTITUITĂ DIN:

PREŞEDINTE:  ....................................

 GREFIER: ........................................

..

MINISTERUL PUBLIC - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului ................... a fost reprezentat de procuror .......................................

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe condamnatul .........................., având ca obiect propunere de liberare condiţionată.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns condamnatul, personal şi asistat de apărător din oficiu ..........................

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Nefiind cereri prealabile de formulat sau probe de administrat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul în dezbateri.

Reprezentantul Ministerului Public formulează concluzii de admitere a propunerii, având în vedere că pedeapsa urmează să expire în termen la ............................., iar petentul a avut un comportament normal pe durata executării pedepsei, nefiind niciodată sancţionat, dar nici recompensat. Solicită liberarea condiţionată a condamnatului, punerea în vedere acestuia a dispoziţiilor art.61 C.p., cheltuielile urmând să rămână în sarcina statului.

Apărătorul din oficiu solicită admiterea cererii şi liberarea condiţionată a condamnatului, din caracterizarea depusă la dosar reieşind că acesta nu a fost sancţionat niciodată pe durata executării pedepsei şi a participat la activităţile organizate în cadrul penitenciarului.

Condamnatul, personal, arată că lasă soluţia la aprecierea instanţei.

I N S T A N Ţ A

La data de …………………………………… a fost înregistrată pe rol propunerea Comisiei din cadrul Penitenciarului …………………………., privind liberarea condiţionată a condamnatului .................................. din executarea pedepsei de ……………..an şi …………………… luni închisoare aplicată pentru infracţiunea de furt calificat (faptă din ……………………., constând în sustragerea a ………………. capace de canal de pe ……………………….) prin sentinţa penală nr................................ pronunţată de Judecătoria Sectorului .............................., în baza căreia a fost emis mandatul de executare nr.........................................

În procesul-verbal nr……………………………….. întocmit de Comisia de propuneri se reţine că executarea pedepsei a început la data de …………………….. şi urmează să expire la data de ………………………….., iar transformată în zile pedeapsa este egală cu …………………….. zile. Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate condamnatul trebuie să execute fracţia de …………………………………………… din pedeapsă, respectiv ………………. zile de închisoare, din care, în cazul în care munceşte ……………………… zile considerate ca executate pe baza …………………., şi ……………………. zile efectiv executate. S-a constatat sub acest aspect că deţinutul a executat de la ……………………… până la ………………….. un număr de ………………….. zile, a executat arest preventiv ……………………… zile, i se consideră ca executate ca urmare a muncii prestate …………………zile, în total ………………… zile câştigate şi executate.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile prev. de art.59 Cod penal pentru acordarea liberării condiţionate. Condamnatul a executat fracţia obligatorie prevăzută de lege, a avut o conduită bună, a fost disciplinat, şi a dat dovezi temeinice de îndreptare.

Condamnatul a avut un comportament corespunzător, a respectat prevederile regulamentului de ordine interioară, a avut o atitudine cuviincioasă faţă de personalul unităţii, nu a fost sancţionat disciplinar.

Nu a prestat activităţi productive dar a participat la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială organizate la nivelul secţiei de deţinere, activităţi cu caracter moral-religios, manifestând receptivitate faţă de mesajul informativ şi instructiv al acestora.

Execută pedeapsa în regim semideschis.

În consecinţă, soluţia luată în unanimitate de comisia constituită la nivelul locului de detenţie apare ca fiind corectă, iar perioada executată până la acest moment este suficientă pentru însuşirea scopului educativ şi preventiv al pedepsei, urmând ca instanţa să admită propunerea şi să dispună liberarea condiţionată a condamnatului. Se va atrage atenţia asupra disp. art.61 C.pen.

Văzând şi disp. art.192 alin.3 C.pr.pen.,

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

 HOTĂRĂŞTE:

Admite propunerea de liberare condiţionată privind pe condamnatul ............................. (părinţi necunoscuţi, născut la .............................. în ..................................................................).

Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea MEPÎ nr......................... emis de Judecătoria Sectorului ................................ în baza sentinţei penale nr...................................

Pune în vedere condamnatului dispoziţiile art.61 Cod penal, privind revocarea liberării condiţionate.

Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Onorariul pentru asistenţa juridică din oficiu se plăteşte conform Protocolului încheiat între Ministerul Justiţiei şi Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Cu drept de recurs în termen de ............................... zile, de la pronunţare pentru Ministerul Public şi de la comunicare pentru condamnat.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, ...........................................

PREŞEDINTE  GREFIER

1