Proprietate privată

Sentinţă civilă 1819 din 22.02.2010


Constata ca prin actiunea înregistrata sub nr.3.505/306./2008 la Judecatoria Sibiu, reclamanta AM a chemat în judecata pe pârâtul SR, solicitând instantei ca prin hotarârea ce se va pronunta, sa se instituie în favoarea imobilului proprietatea reclamantei înscris în C.F. a unui drept de servitute de trecere auto si cu piciorul asupra imobilului înscris în C.F. teren în suprafata de 159 mp. proprietatea SR, cu cheltuieli de judecata.

În motivarea actiunii s-a aratat, în esenta, ca reclamanta este proprietatea imobilului înscris în C.F. Sibiu, imobil în forma de L. Ca urmare a sistarii indiviziunii si partajarii imobilului, imobilul atribuit reclamantei are în componenta sa o suprafata de teren de aprox.30-40 mp., în forma unui triunghi, teren care nu mai are nici un fel de acces la calea publica, fiind închis de casa de locuit.

Imobilul fond servant are o curte de acces perpendiculara pe acest teren înfundat si care ar permite accesul facil la acest teren din drumul public, prin instituirea unei servituti de trecere în favoarea imobilului fond dominant.

În cauza s-a formulat cerere de interventie în interes propriu de catre intervenientii PM, solicitând instantei, ca prin hotarârea ce se va pronunta, sa se admisa în principiu cererea de interventie iar pe fond sa se respinga actiunea reclamantei.

În motivarea actiunii s-a aratat, în esenta, ca partile detin câte un apartament în imobilul din Sibiu,

Reclamanta a dobândit în doua etape o suprafata de teren de 933,33 mp. suprafata care depaseste cu mult cota de  proprietate din totalul constructiei.

Dupa ce a dobândit în proprietate cu titlu gratuit cota de 79,84 % din terenul de 1.169 mp. reclamanta vândut unor terti o suprafata de 555 mp., astfel ca la portiunea de teren pentru care se solicita a se institui servitutea nu mai are acces.

Din actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarea stare de fapt:

Reclamanta este proprietara imobilului înscris în C.F., casa si curte, situata în Sibiu,  imobil care la mijlocul sau are plasata casa, împartita în mai multe apartamente ocupate în prezent de intervenienti.

Reclamanta a dobândit o suprafata de teren, aferenta casei de locuit, în doua etape: conform Ordinului Prefectului nr.977/10.04.1997, o cota  de 34,84% din totalul terenului în suprafata de 1169 mp. si conform Hotarârii Comisiei pentru aplicarea Legii.112/1995 de pe lânga Consiliul Judetean Sibiu, nr.865/11.12.1997, o cota de 45% din acelasi teren de 1169 mp.

Prin contractul de vânzare-cumparare autentificat cu încheierea nr.50 din 23.01.2008, reclamanta a vândut suprafata de 555 mp. familiilor VG  . Ca atare, reclamanta si-a înstrainat în mod voluntar, cu titlu oneros, o mare suprafata  de teren, cu iesire directa în str. C. creându-si astfel artificial o situatie de fond dominant pentru o mica suprafata de teren. Cu ocazia cercetarii locale efectuate la imobilul din litigiu, instanta a constatat ca exista 2 curti, în partea dreapta si în partea stânga a casei, fara legatura între ele, curtea din partea dreapta apartinând în exclusivitate reclamantei.

În contextul celor retinute si cum reclamanta  - proprietara fondului dominant – si-a creat singura, printr-un act unilateral de vointa starea de loc înfundat, instituirea unei servituti nu poate fi acceptata, astfel ca actiunea se priveste a fi neîntemeiata, urmând a fi respinsa. Pe cale de consecinta, se va admite în fond cererea de interventie pentru aceleasi considerente retinute anterior.

În baza art.274 C.p.c. reclamanta va fi obligata la plata sumei de 420 lei cheltuieli de judecata catre intervenienti.

Pentru aceste motive

ÎN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

 

Admite în fond cererea de interventie formulata de intervenientii  PM, în contradictoriu cu SN continuatoarea în drepturi a reclamantei  AM ( decedata pe parcursul procesului).

Respinge actiunea civila formulata de reclamanta AM în contradictoriu cu  pârâtul SR si intervenientii  în nume propriu  PM.

Obliga reclamanta la plata sumei de  420 lei  cheltuieli de judecata catre intervenienti.

Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica azi 22 februarie 2010.