Inselaciune. fals material in inscrisuri sub semnatura privata. conducerea unui autovehicul pe drumurile publice avind numere false de inmatriculare. achitare. eroare de fapt

Sentinţă penală 1162 din 02.07.2002


INSELACIUNE.  FALS MATERIAL

IN INSCRISURI SUB SEMNATURA PRIVATA.

CONDUCEREA UNUI AUTOVEHICUL PE DRUMURILE PUBLICE AVIND NUMERE FALSE DE INMATRICULARE. ACHITARE. EROARE DE FAPT.

Prin sentinta penala nr.1162/2002 a Judecatoriei Slatina, inculpatul N.T.C. a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 4 ani inchisoare, cu executare in regim de detentie, pentru savirsirea, in concurs real, a infractiunilor prev. de art.215 alin.2 si 3 C.p., art.290 C.p. si art.35 alin.2 din Decretul 328/1966, Republicat.

S-a retinut ca inculpatul a indus in eroare partea vatamata F.F., cu ocazia incheierii contractului de vinzare-cumparare a autoturismului marca Volswagen Passat, masina ale carei serii si documente de provenienta fusesera falsificate. S-a mai retinut in sarcina inculpatului faptul ca a condus pe drumurile publice autoturismul inainte de vinzare, cunoscind ca are numerele de inmatriculare falsificate.

Impotriva sentintei a formulat apel inculpatul, criticind-o pentru nelegalitate si netemeinicie, in sensul ca vinovatia sa nu a fost dovedita, el fiind doar un intermdiar care, in schimbul unui comision, a cautat si a gasit un cumparator pentru autoturism.

Prin decizia penala nr.60/2003 Tribunalul Olt a admis apelul inculpatului, a desfiintat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare la instanta de fond, retinind ca prima instanta a fost lipsita de rol activ si nu a stabilit corect situatia de fapt, renuntind nejustificat la audierea tuturor martorilor si incalcind astfel dispozitiile art.379 pct.2 lit.b C.p.p.

Prin sentinta penala nr.1454/2004 pronuntata de Judecatoria Slatina in rejudecare, s-a dispus in temeiul art.11 pct.2 lit.a C.p.p. rap. la art. 10 lit.e C.p.p. achitarea inculpatului pentru infractiunile prev. de art.215 alin.2 si 3 C.p. si art.35 alin.2 din Decretul 328/1966, Republicat.

In baza art.11 pct.2 lit.a rap.la art.10 lit.c C.p.p. s-a dispus achitarea aceluiasi inculpat pentru savirsirea infractiunii prev. de art.290 C.p.

Pentru a se pronunta astfel, instanta a administrat toate probatoriile, conformindu-se astfel deciziei de casare si retinind in urma administrarii tuturor probelor, eroarea de fapt ca o cauza care inlatura caracterul penal al faptei pentru infractiunile prev. de art.215 alin.2 si 3 C.p. si art.35 alin.2 din Decretul 328/1966, Republicat.

S-a apreciat ca inculpatul a fost in eroare cu privire la faptul ca placutele cu seriile si documentele de provenienta ale autoturismului sunt falsificate, stabilind ca acesta a primit autoturismul de la numitul S.I.D.care, la rindul sau, il procurase de la o alta persoana, nici unul dintre cei doi neavind cunostinta de falsurile constatate dupa ultima vinzare a autoturismului, cu ocazia expertizei efectuate.

De altfel, cu privire la cele doua persoane care detinusera anterior autoturismul, Parchetul de pe linga Judecatoria Slatina a dispus prin rechizitoriul nr.2989/P/2001 scoaterea de sub urmarire penala si, in aceste conditii, daca detinatorii anteriori ai autoturismului nu cunosteau falsificarea placutelor cu seriile acestuia si a documentelor de provenienta, cu atit mai mult ultimul detinator nu putea sa fie autorul falsului si nici al inselaciunii in conventii.

Impotriva acestei sentinte a formulat apel Parchetul de pe linga Judecatoria Slatina, criticind-o pentru nelegalitate sub aspectul achitarii inculpatului.

Prin decizia penala nr.52/2005 Tribunalul Olt a admis apelul Parchetului si, in temeiul art.169 C.p.p. a dispus restituirea autoturismului cu numarul de inmatriculare AM – 171 - BB, firmei FAVORITTENSTRASSE, mentinind insa toate dispozitiile din sentinta instantei de fond privind achitarea inculpatului.

Si impotriva acestei decizii a declarat recurs Parchetul de pe linga Tribunalul Olt, reiterind motivele de nelegalitate din apel.

Prin decizia penala nr.705/2005 Curtea de Apel Craiova a respins recursul declarat impotriva deciziei penale nr.52/2005 a Tribunalului Olt si sentintei penale nr.1454/2004 a Judecatoriei Slatina.