Drept penal

Sentinţă penală 39 din 15.02.2013


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă (…)  nr. (…/…) a fost trimis în judecată inculpatul (…), pentru săvârsirea infractiunii de vătămare corporală din culpă prev.de art. 184 alin. 1 si alin. 3 cod penal.

S-a retinut prin rechizitoriu că în data de (…), în jurul orelor (…) în timp ce conducea autoutilitara marca (…) cu nr. de înmatriculare nr. (…) în localitatea (…), pe DN (…)  şi a accidentat partea vătămată (…), pe trecerea de pietoni, cauzându-.i leziuni care au necesitat 70-80 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Cauza a fost inregistrată pe rolul instantei sub nr. (…)

Inainte de începerea cercetării judecătoresti, la solicitarea instantei, inculpatul a arătat că este de acord cu aplicarea prevederilor art. 320 indice 1 cod procedură civilă, motiv pentru care instanta a procedat la ascultarea acestuia, după care a acordat cuvantul părtilor.

Analizand probele administrate in cauza, instanta a retinut urmatoarele :

În data de (…), în jurul orei (…)  inculpatul (…) a condus în localitatea (…), pe DN (…) pe banda nr. II de circulaţie, autoutilitara marca (…) cu nr. de înmatriculare (…) ce aparţinea firmei (...)

În momentul în care a ajuns la Km. (…) m, pe un sector de drum în aliniament, în condiţii de carosabil uscat şi condiţii de vizibilitate bună, inculpatul (…) a accidentat-o pe partea vătămată (…) care traversa drumul public pe marcajul pietonal, de la dreapta la stânga, pe sensul de mers al autoturismului condus d e inculpat.

Din raportul de expertiză medico-legală rezultă că partea vătămată (…) a prezentat leziuni traumatice ce au necesitat 70-80 zile de îngrijiri medicale.

Vinovatia inculpatului in forma culpei cu prevedere reglementata de art 19 pct 2 lit a c.p. reiese din declaratiile inculpatului care a recunoscut savarsirea infractiunii comise, care se coroboreaza cu procesul verbal de cercetare la fata locului incheiat de organele de politie la data de (…) (f. … d.u.p.),  plansa fotografica intocmite de organele de politie (f. … d.u.p.)

În drept, fapta inculpatului (…) care în In data de (…), în jurul orei (…) în timp ce conducea în localitatea (…), pe DN (…) pe banda nr. II de circulaţie, autoutilitara marca (…) cu nr. de înmatriculare (…) ce aparţinea firmei (…), a accidentat-o pe partea vătămată (…) care traversa drumul public pe marcajul pietonal întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 184 alin. 2 şi 4 din CP.

La stabilirea pedepsei ce i se va aplica se va ţine seama de criteriile de individualizare prev. de  art. 72 C.p.

Infracţiunea prev. de art. . 184 alin. 2 şi 4 din CP este prevăzută cu o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani.

Având în vedere că a recunoscut fapta iar judecata s-a făcut potrivit procedurii simplificate, limitele pedepsei se reduc potrivit art. 320 ind. 1 alin. 7 din C.P.P. cu o treime acestea fiind între 4 luni şi 2 ani.

Inculpatul este infractor primar şi a recunoscut săvârşirea faptei.

Se va avea însă în vedere şi faptul că în urma acestui accident de circulaţie au rezultat consecinţe foarte grave pentru partea vătămată aceasta necesitând 70-80 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Pe de altă parte nu trebuie trecut cu vederea faptul că, datorită neatenţiei inculpatului, consecinţele ar fi putut fi mai grave.

În raport de cele ce precedă, ţinând seama şi de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă  prevăzute de lege pentru faptele comise, de circumstanţele personale ale inculpatului precum şi de circumstanţele reale ale cauzei, se apreciază că pedeapsa cu închisoarea de 1 an pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului este proporţională cu toate elementele de individualizare prevăzute de Codul penal şi totodată constituie un avertisment pentru ca, pe viitor, inculpatul să nu mai încalce valorile ocrotite de legea penală.

Instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi prin suspendarea condiţionată a executării acesteia, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 81 Cod penal. Această modalitate de executare reprezintă cel mai eficient mijloc de reeducare, raportat la toate elementele concrete ale cauzei.

În baza art. 82 Cod penal, inculpatului i se va stabili un termen de încercare de 3ani , punându-i-se în vedere şi dispoziţiile art. 83 Cod penal cu privire la cazurile de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei.

Astfel,  art. 83 Cod penal se referă la  revocarea în cazul săvîrşirii unei infracţiuni

Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a savirsit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitiva chiar după expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea condiţionată, dispunînd executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune. Revocarea suspendării pedepsei nu are loc însă, dacă infracţiunea săvîrşită ulterior a fost descoperită după expirarea termenului de încercare. Dacă infracţiunea ulterioara este săvîrşită din culpa, se poate aplica suspendarea condiţionată a executării pedepsei chiar dacă infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendări. La stabilirea pedepsei pentru infracţiunea săvîrşită după rămînerea definitiva a hotărîrii de suspendare nu se mai aplica sporul prevăzut de lege pentru recidiva.

Potrivit art. 84 CP, dacă pînă la expirarea termenului de încercare condamnatul nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărîrea de condamnare, instanta  dispune revocarea suspendării executării pedepsei, afară de cazul cînd cel condamnat dovedeşte ca nu a avut putinţa de a îndeplini acele obligaţii

Totodată, în baza art. 71 alin. 1 şi 2 C.p., inculpatul i se va aplica şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C.p., nejustificându-se şi interzicerea celorlalte drepturi prevăzute la art.64 C.p., raportat la dispoziţiile Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale precum şi la jurisprudenţa Curţii  Europene a Drepturilor Omului.

Conform art. 71 alin. 5 C.p., această pedeapsă accesorie urmează să fie de asemenea suspendată pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale,

În ceea ce priveste latura civila a procesului penal se constată că partea vatamată (…) s-a constituit parte civila in cauză cu suma de (…) lei reprezentand daune materiale şi (…) reprezentând daune morale, respectiv suferinţa suferită.

Deşi în cauză nu au fost depuse înscrisuri din care să rezulte că s-a plătit (…) lei pe zi pentru persoanele care au ajutat-o pe partea vătămată la transport şi a persoanelor care au îngrijit-o şi ajutat-o să se ridice din pat aceste cheltuieli sunt inevitabile. Efectuarea lor este susţinută şi de declaraţia martorei (…)

Din coroborarea declaraţiilor inculatului cu actele de la dosar rezultă că acesta a achitat mai multe sume de bani pentru îngrijirea părţii vătămate  (…).Din actele depuse la dosarul cauzei cu privire la dovedirea daunelor materiale a rezultat o valoare de (…)

Cu privire la daunele morale rezultate din suferinţa produsă victimei instanţa va avea în vedere numărul foarte mare de zile de îngrijiri medicale vârsta relativ ridicată a părţii civile astfel încât suferinţa produsă este prezumată în cauză.

Instanţa apreciază că suma de (…) lei este proporţională  cu suferinţa suferită

Spitalul de Urgenţă (…) s-a constituit parte civilă cu suma de (…) lei despăgubiri civile depunând înscrisuri doveitoare în acest sens motiv pentru care instanţa va admite această acţiune civilă şi-l va obiga pe inculpat la plata sumei de (…) lei către  Spitalul de Urgenţă (…)

Trebuie precizat că autoturismul marca (…) cu nr. de înmatriculare (…) condus de inculpat se afla în folosinţa firmei (…) iar acesta se afla în timpul atribuţiilor de serviciu.

Pentru aceste motive va răspunde alături de inculpat şi partea responsabil civilmente (…)

Autoturisnul (…) cu nr. de înmatriculare (…) era asigurat la data producerii accidentului la (…)

Urmează deci, ca pe latură civilă, alături de inculpat, având în vedere şi prevederile art. 50 şi 54 din Legea numărul 136/1995 urmează să răspundă în solidar atât partea responsabilă civilmente (…) cât şi asigurătorul (…)

În baza art. 191 alin. 1 Cod procedură penală, obligă pe  inculpat la plata  sumei de (…) lei cheltuieli judiciare către  stat.

Având în vedere că, deşi  partea civilă (…) a solicitat obligarea inculpatului la plata sumei de (…) lei reprezentând contravaloarea onorariului de avocat, la dosarul cauzei nu au fost depuse chitanţele doveditoare, astfel că, în baza art. 193 alin. 1instanţa va respinge cererea formulată de partea civilă (…) privind obligarea inculpatului la plata sumei de (…)  lei cu titlu de onorariu de avocat ca neîntemeiată.