Stabilire paternitate

Sentinţă civilă 438 din 05.03.2013


Prin actiunea inregistrată la această instantă la (…) , reclamanta (…) a chemat in judecată pe pârâtul (…) , solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta să constate că acesta este tatăl minorului (…)  rezultat din relatia pe care au avut-o împreună în urmă cu 8 ani şi paratul să fie obligat să plătească pensie de intretinere pentru minor.

In motivarea acţiunii reclamanta arată că minorul a fost crescut de ea, fiind ajutată de familia sa, precizand că paratul a refuzat să participe in vreun fel la intretinerea si cresterea acestuia.

La data de (…) paratul a formulat întampinare, invocand exceptia tardivitătii formulării cererii.

Acesta arată că actiunea in stabilirea paternitătii putea fi pornită in termen de 1 an de la nasterea minorului, respectiv pana la data de (…).

Mai precizează paratul că cererea formulată de reclamantă este neintemeiată, iar imprejurările mentionate in actiune sunt total neadevărate.

La data de (…)  reclamanta si-a precizat actiunea, arătand că aceasta a fost promovată împotriva paratului, in numele si pentru fiul ei.

Reclamanta mai mentionează că in decursul anului 2004 a avut o relatie cu paratul in urma căreia a rămas insărcinată, rezultand fiul lor (…) care s-a născut la (…) si pe care ea l-a crescut singură, paratul nedorind să se implice in cresterea lui sau să îl recunoască.

La data de (…)  reclamanta si-a completat actiunea arătand că promovează acest demers in instanţă pe baza prevederilor art. 59 alin. 1 din codul familiei in numele fiului ei minor (…) , nascut la (…) , iar conform art. 60 alin. 4 introdus conform Legii 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii 4/1953 (codul familiei), faţă de care actiunea promovată de ea pentru fiul ei minor este imprescriptibilă in timpul vietii acestuia.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizand probatoriul administrat, instanta a constatat următoarele :

La data de (…) s-a născut minorul (…), nasterea fiind inregistrată sub nr. (…/…)  in registrul stării civile al Primăriei (…).

In certificatul de nastere al minorului la rubrica „date privind părintii” nu s-a mentionat numele tatălui minorului, ci doar cel al mamei.

Potrivit art. 59 din codul familiei, actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara căsătoriei apartine copilului si se porneste in numele său de către mamă, iar conform art. 60 alin. 1 actiunea in stabilirea paternitătii din afara căsătoriei poate fi pornită de către mamă in termen de 1 an de la nasterea copilului.

Este adevărat că alineatul 4 al aceluiasi articol, ce a fost introdus  prin Legea 288/2007, prevede că actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia, insă prin decizia nr. 1345/2008 Curtea Constitutională a stabilit că sunt neconstitutionale dispozitiile art. II din legea susmentionată, conform cărora noile dispozitii privind stabilirea paternitătii copilului din afara căsătoriei sunt aplicabile si in cazul copiilor născuti inainte de intrarea in vigoare, chiar dacă cererea este in curs de judecată.

Astfel, avand in vedere prevederile constitutionale referitoare la neretroactivitatea legii civile, Curtea Constitutională a constatat că aplicarea retroactivă a prev.art. 60 alin. 4 din codul familiei contravine Constitutiei si principiului amintit.

Asadar, in cazul promovării unei actiuni in stabilirea paternitătii privind un copil născut anterior modificarilor aduse prin Legea nr. 288/2007, se aplică legea in vigoare la acel moment, astfel că pentru minorul (…) , nascut la (…)  nu sunt aplicabile prevederile Legii 288/2007 cu privire la imprescriptibilitatea dreptului copilului de a promova actiunea in stabilirea paternitătii.

Avand in vedere cele mai sus mentionate, instanta va admite exceptia tardivitătii formulării actiunii, invocată de parat şi  va respinge actiunea.