Fond funciar

Sentinţă civilă 40 din 05.11.2010


Prin cererea de chemare în judecata  înregistrata pe rolul  acestei instante  sub nr. x/314/2010 din data de 26.02.2010, reclamanta BS, în  contradictoriu cu  pârâtele Comisia locala de fond funciar Ipotesti si Comisia judeteana Suceava, a solicitat desfiintarea în parte a Hotarârii nr… a Comisiei judetene Suceava si sa se dispuna constituirea dreptului de proprietate si pentru suprafata de 250 mp teren  de sub si aferent constructiilor situate în …, cu cheltuieli de judecata.

În motivare, reclamanta a aratat ca  prin Hotarârea nr… a Comisiei judetene Suceava si comunicata la data de …, i s-a admis în parte cererea de constituire a dreptului de proprietate asupra suprafetei de 500 mp aferent constructiei, la propunerea Comisiei comunale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor …, în sensul ca s-a dispus constituirea doar în limita terenului de  250 mp. Reclamanta a subliniat ca au fost avute în vedere mentiunile din registrul agricol …., din care rezulta ca figureaza doar cu 250 mp curti-cladiri.

Reclamanta a mai aratat ca la data de … a solicitat autoritatilor locale atribuirea unei suprafete de teren în vederea edificarii unei gospodarii si ca potrivit autorizatiei nr…. emisa de Sfatul Popular al comunei Ipotesti i s-a aprobat sotului sau predecedat BDconstructia unei case din lemn în vatra satului .., acoperita cu tabla, iar potrivit autorizatiei nr…. emisa de Comitetul Executiv al Consiliului Popular al comunei Ipotesti i s-a autorizat lui BD, de asemenea, constructia unei case. A precizat ca din cuprinsul planului de amplasare a casei de locuit rezulta ca la nivelul anului 1969 detinea cu tot cu lotul ajutator o suprafata de 0,15 ha teren.

De asemenea a mai precizat ca nici unul din înscrisurile la care a facut referire nu mentioneaza întinderea terenului atribuit în vederea edificarii gospodariei, însa, în fapt, a primit cu acest titlu suprafata de 500 mp, care în prezent este detinuta de catre ea si care este afectata de constructiile C2 – bucatarie de vara, C3 – magazie, C4 – sura si C1 – casa de locuit, constructii care ocupa functional în integralitatea sa terenul de 500 mp, ramânând libera o mica portiune în partea dinspre drum si care are destinatia curte.

În drept, reclamanta si-a întemeiat  cererea  pe dispozitiile  art.53 al.2 din Legea 18/1991 rep. , art.274 Cod procedura civila.

În dovedire, reclamantii au depus la dosar copia Hotarârii nr.62 din 28.01.2010 (f.7), precum si alte înscrisuri (f.8-53).

În cauza, instanta a încuviintat  si administrat  proba  cu înscrisuri si proba testimoniala în cadrul careia a fost audiat martorul GI, declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la fila 132 dosar.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Reclamanta BS a solicitat, în temeiul Legii nr.18/1991 modificata si republicata, prin cerere adresata autoritatilor competente, constituirea în favoarea sa a suprafetei de 500 mp, teren aferent constructiilor situate în sat ... Prin Hotarârea Comisiei Judetene de fond funciar nr. …, cererea sa a fost admisa, în parte, respectiv doar pentru suprafata de 250 mp. teren aferent constructiilor situate în ..

Potrivit art. 53 alin.2 din Legea nr.18/1991 împotriva hotarârii Comisiei Judetene (pronuntate asupra contestatiilor persoanelor care au cerut constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenului) se poate face plângere la judecatoria în a carei raza este situat terenul  în termen de 30 de zile de la comunicare.

Instanta, analizând întregul material probator administrat în cauza, apreciaza ca reclamanta este îndreptatita sa beneficieze de constituirea întregei suprafete de teren de 5 ari solicitate Comisiei de fond funciar. Astfel, din înscrisurile depuse la dosar rezulta (f.8-11) ca reclamanta si defunctul sau sot, au solicitat autoritatilor locale, în anul 1964, acordarea unui lot în vederea edificarii unei locuinte. cerere care a fost admisa. Potrivit autorizatiei nr…. emisa de Sfatul Popular al comunei Ipotesti  s-a aprobat constructia unei case din lemn în vatra satului .., acoperita cu tabla, iar potrivit autorizatiei nr…. emisa de Comitetul Executiv al Consiliului Popular al comunei Ipotesti i s-a autorizat lui BD, de asemenea, constructia unei case.

Comisia Judeteana de fond funciar Suceava a invocat faptul ca reclamantei nu I se poate constitui dreptul de proprietate pentru întreaga suprafata solicitata de 500 mp. deoarece la nivelul anilor 1981-1985, aceasta figura în registrul agricol doar cu o suprafata de 250mp.

Desi sustinerile pârâtei se confirma referitor la acest aspect, instanta apreciaza ca, în speta trebuie avute în vedere, atât împrejurarile concrete ale prezentei cauze, cât si modificarile legislative survenite de-a lungul timpului.

Mai întâi trebuie precizat ca nici unul din înscrisurile invocate si depuse la dosarul cauzei nu mentioneaza întinderea terenului atribuit în vederea edificarii gospodariei.

Cu toate acestea, instant retine ca, asa cum se evidentiaza în R.A. din anii 1964-1970, reclamanta BS (împreuna cu defunctul sau sot BD) figura înscrisa cu o suprafata totala de 0,35 ha din care 0,05 curti-constructii în intravilanul satului Ipotesti, comuna ipotesti, jud.Suceava (f.40).

Conform art.5 din Statul cooperativei agricole de productie din anul 1966 (act normativ sub imperiul caruia reclamanta si sotul ei au beneficiat de lot pentru ridicare unei case) constituie proprietate personala a membrilor cooperatori casa de locuit si constructiile gospodaresti anexe precum  si terenul pe care se aflau acestea, fara a putea depasi 800mp. Prevederea mentionata a fost pastrata prin Statutul CAP din anul 1972 dar a fost modificata prin Statutul CAP din anul 1977. Potrivit acestuia din urma, suprafata ce constituia proprietate personala a membrilor cooperatori si pe care se afla casa de locuit cu anexele aferente nu putea depasi 250 mp. Diferentele de teren dintre suprafetele de teren de 800mp. prevazute de dispozitiile statutelor anterioare  si suprafata de 250 mp stabilita prin Statutul CAP din anul 1977 (si reluata prin Statutul CAP din anul 1983) au devenit proprietatea CAP, putând fi date în folosinta membrilor cooperatori. Restrângerea suprafetei terenului pe care se afla casa de locuit cu anexele aferente a survenit ca urmare a necesitatii de a corela diferite acte normative care reglementau acest domeniu, în concret, modificarea prevederilor Statutului CAP din anul 1977 s-a datorat intervenirii Legii nr. 58/1974 care stipula ca loturile necesare pentru construirea de locuinte nu pot depasi suprafata de 250 mp.

Astfel se explica mentiunile ulterioare ale registrului agricol, respectiv cel din anii 1981-1985.

Deosebit de aceasta instanta va avea lua în considerare si declaratiile numitului GI. În depozitia sa (fila 132 dosar), martorul a afirmat ca este vecin cu reclamanta începând din anul 1974 primind, ca si ea, teren în vederea edificarii unei gospodarii. Totodata, martorul a mai aratat ca din momentul în care si-a ridicat propria casa (gospodaria reclamantei fiind deja edificata) nimeni nu a emis pretentii referitor la terenul pe care îl stapâneste numita BS si care a ramas neschimbat. 

Potrivit dispozitiilor art. 24 din Legea nr. 18/1991 modificata si republicata terenurile situate în intravilanul localitatilor, care au fost atribuite de cooperativele agricole de productie, potrivit legii, cooperatorilor sau altor persoane îndreptatite, pentru constructia de locuinte si anexe gospodaresti, pe care le-au edificat, ramân si se înscriu în proprietatea actualilor detinatori, chiar daca atribuirea s-a facut din terenurile preluate în orice mod de la fostii proprietari.

Desi dispozitiile art. 24  alin.11  din Legea nr. 18/1991 modificata si republicata interzic depasirea suprafetei mentionate în actul de atribuire, în speta, reclamanta a facut dovada ca dreptul sau de proprietate priveste suprafata de 500mp. teren aferent constructiilor situate în sat ..

De altfel, din examinarea documentatiei cadastrale (întocmita de o persoana autorizata si avizata de catre OCPI) înaintata la dosar (f.16-18, 44-53) rezulta ca  întreaga suprafata de 500mp. detinuta în prezent de catre reclamanta este afectata de constructii (C1 casa de locuit, C2 bucatarie de vara, C3 magazie, C4 sura). Aceste constructii ocupa efectiv o suprafata de 174 mp., ramânând libera o suprafata de 326 mp. care este, însa, necesara exploatarii în conditii optime a gospodariei.

Pentru aceste motive, instanta, apreciind ca cererea reclamantei  BS este întemeiata, o va admite si va desfiinta, în parte, Hotarârea nr. … a Comisiei Judetene de fond funciar Suceava dispunând constituirea dreptului de proprietate în favoarea petentei si pentru suprafata de 250mp. teren aferent constructiilor situat în intravilanul satului ...

În vitutea principiului disponibilitatii care guverneaza procesul civil, instanta va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

Domenii speta