Constatare nulitate absolută a titlului de proprietate şi acte premergătoare . Reconstituirea dreptului de proprietate cu încălcarea hotarului administrativ teritorial dintre localităţi .
Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu, reclamanţi P.C, P.I şi alţii , au chemat în judecată pârâţii H.D şi alţii, Comisia Locală Negomir pentru aplicarea Legii 18/91, Comisia Judeţeană Gorj pentru aplicarea Legii 18/91, Direcţia Silvică Târgu-Jiu, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate şi a actelor premergătoare emise pârâţilor , acte prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea pârâţilor pentru suprafaţa de 1,96 ha , teren forestier, cu motivarea că terenul cuprins în titlul de proprietate se găseşte pe raza comunei Fărcăşeşti , iar actele de reconstituire au fost întocmite de Comisia Locală de aplicare a leg.18/1991 a com. Negomir .
Prin sentinţa civilă pronunţată instanţa a admis acţiunea , constatând nulitatea absolută a titlului de proprietate şi actelor premergătoare contestate , din probatorul administrat în cauză rezultând că intimata Comisia locală Negomir nerespectând hotarul administrativ teritorial dintre localităţi a procedat la atribuirea în posesie şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru cetăţenii îndreptăţiţi la reconstituire a dreptului de proprietate pe raza comunei Negomir , de terenuri forestiere pe raza comune Fărcăşeşti .
Procedând de această manieră au fost încălcate disp. art. 38 din Leg. 1/2000 comisiilor de fond funciar fiindu-le interzisă reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi forestiere prin transferul lor de la o unitate administrativ-teritorială la alta . De asemenea au fost încălcate şi dispoziţiile capitolul II art. 5 din HG 890/2005 comisiilor comunale, orăşeneşti etc. revenindu-le în competenţă ca atribuţii principale pe lângă verificarea în mod riguros îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru reconstituirea dreptului de proprietate şi stabilirea amplasamentului suprafeţei de teren , întocmirea situaţiei definitive , potrivit competenţelor ce le revin, privind persoanele fizice şi juridice îndreptăţite să li se atribuie teren, cu suprafaţa şi amplasamentele stabilite, conform planului de delimitare şi parcelare întocmit .
Prin modul de emitere al titlului de proprietate şi a actelor premergătoare contestate în prezenta speţă , Comisia locală Negomir şi-a depăşit competenţele prevăzute de legile fondului funciar , împrejurare care atrage nulitatea absolută a acestor acte , acestea fiind nelegal emise de vreme ce au fost emise cu încălcarea hotarului administrativ teritorial al localităţii .
Nu au fost primite apărările intimatei Comisia Locală Negomir şi Direcţiei Silvice Târgu-Jiu în sensul că terenul cuprins în UP III, ua 113 se află din punct de vedere al planului amenajistic silvic pe raza localităţii Negomir , Ocolul silvic Motru predând terenul forestier către Comisia locală Negomir astfel încât comisia nu şi-a depăşit atribuţiile de vreme ce a atribuit în posesie cetăţenilor teren ce se afla în posesia sa . Planul amenajistic silvic trebuie să corespundă întocmai cu harta cadastrală a localităţii , acesta trebuie obligatoriu să conţină şi hotarul dintre comune pentru ca cei care interpretează acest plan să nu confunde limitele teritoriilor administrative . Potrivit art. 6 lit. A din HG 1105/2003, Direcţiei Silvice revenindu-i obligaţia să organizeze şi să realizeze cadastrul pentru fondul forestier proprietate publică a statului şi să întocmească periodic inventarul acesteia, cu respectarea normelor tehnice şi prevederilor legale în vigoare, adică a hărţilor cadastrale ale localităţilor, hărţi realizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj, singura autoritate în domeniu care reglementează şi deţine existenţa administrativ teritorială a hotarelor comunelor din judeţul Gorj.
Curtea de Apel Craiova
Reconstituiri. Legea 165/2013. Obligarea CNCI la soluţionarea dosarului administrativ. Limitele analizei instanţei.
Curtea de Apel Bacău
Rejudecare în caz de extrădare la cererea condamnatului.
Curtea de Apel Pitești
FOND FUNCIAR. LEGEA NR.18/1991 - RECONSTITUIREA ÎN NATURĂ.
Curtea de Apel Timișoara
Cheltuieli cu achiziţionare de medicamente. Spitalizare în unitate de stat
Tribunalul București
Decizie civila nr. 689/R