Furtul (art.208 C.p.) -209 alin.1 lit.a,g.i cp

Sentinţă penală 311 din 15.10.2009


Obiect : furtul (art.208 C.p.) -209 alin.1 lit.a,g.i CP

Sentin?a penală nr. 311/15.10.2009

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătorie nr. xxxx/P/20xx s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecata a inculpatilor X. şi Z., pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat prevăzute de art.208 , 209 al.1 lit.”a,”g”,”i” Cod penal cu aplicarea art. 33 lit.”a” Cod penal .

Inculpaţii audiaţi în instanţă au recunoscut săvârşirea faptelor .

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele;

În cursul lunii septembrie 200x , inculpaţii X. şi Z. , au pătruns prin efracţie în două imobile ,de unde au sustras mai multe bunuri pe care le-au valorificat sau le-au păstrat , folosindu-le în interes propriu, după cum urmează;

În cursul zilei de 13.xx.20xx, cei doi s-au deplasat în zona pădurii P. , pentru a culege bureţi şi alune , după amiază, în drumul de întoarcere , aceştia au observat o casă într-o zonă mai izolată , luând împreună hotărârea de a o sparge. Astfel, cu ajutorul unei răngi au spart lacătul de la uşa de la intrare în locuinţă. Ambii inculpaţi au intrat şi au căutat bunuri de valoare , pe care le-au luat într-o sacoşă . La ieşire, au pătruns şi în magazia din curte , de asemenea, prin spargerea lacătului de la intrare , sustrăgând un generator de curent electric.

Inculpatii au transportat bunurile ascuzându-le în nişte tufişuri.

În urma cercetărilor s-a constatat că bunurile sustrase apartineau părţii vătămate Y. , care , în perioada x-xx septembrie a lipsit din această locuinţă. Partea vătămată locuia de aproximativ 7 ani în casa proprietatea lui N.. În urma evaluării realizate de partea vătămată Y. a rezultat că bunurile sustrase de către inculpati sunt în valoare totală de 5.000 lei.

S-au deplasat spre drumul naţional , întrucât se înnoptase au hotărât să se culce într-un vagon de la marginea pădurii aparţinând lui P. , despre care cunoşteau că nu este locuit.

Inculpaţii au pătruns în vagon prin spargerea geamului , au rămas câteva minute în interior odihnindu-se. Au observat un aragaz pe care inculpatul X. s-a hotărât să-l ia pentru folosul propriu.

Inculpaţii s-au deplasat apoi la drumul naţional pentru a lua o decizie . Au fost luaţi de către o autobasculantă, în care se afla şi martorul V. . Acesta a observat că inculpaţii au avut asupra lor două sacoşe cu bunuri , printre care şi un aragaz.

Ajungând la domiciliu , inculpaţii au împărţit bunurile sustrase, oprind unele dintre acestea pentru folosul propriu , restul valorificându-le după cum urmează.

= două telefoane mobile cu accesorii , le-au vândut numitilor A ?i B., pentru suma de 60 lei , respectiv 150 lei;

= generatorul electric lui C. , pentru suma de 120 lei ;

= laptopul lui D. pentru suma de 150 lei .

Aceste bunuri au fost recuperate de organele de cercetare penală şi restituiete părţii vătămate . De asemenea , de la domiciliul lui X. au fost recuperate aragazul sustras din vagonul forestier şi alte bunuri , sustrase din locuinţa lui Y..

Situaţia de fapt astfel reţinută rezultă din plângerile , declaratiile părtilor vătămate , procesul verbal de cercetare la faţa locului din 15.09.2008 şi planşele foto anexă , procesele verbale de percheziţia domiciliară din 18.11.2008 (filele , 94,95,114,115,118,119 d.u.p.) şi declaratiile martorilor P. , V. , W., V., G. şi N. coroborate cu declaratia inculpatilor de recunoaştere a săvârşirii faptelor.

În drept faptele inculpatilor întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de furt calificat prevăzute de art.208,209 al.1 lit.”a”,”g”,”i” Cod penal şi de art.208 , 209 al.1 lit.”a”,”i” Cod penal ambele cu aplicarea dispozitiilor art.74 lit.”c” Cod penal raportat la art.76 lit.”c” Cod penal.

Inculpatii au săvârşit faptele în dauna părtii vătămate P.  împreună pe timp de noapte şi prin efractie , în împrejurările prevăzute de lit.”a”,”g”,”i” ale art.209 Cod penal iar în dauna părţii vătămate Y. , împreună şi prin efracţie în împrejurările prev. de lit.”a” ,”i” ale art.209 Cod penal .

La individualizarea judiciară a pedepsei instanţa va avea în vedere criteriile generale prevăzute de art.72 Cod penal.

Având în vedere atitudinea inculpaţilor după săvârşirea faptei , de recunoaştere şi regret , va reţine în favoarea acestora circumstanţa atenuantă prevăzute de art.74 lit. „c” Cod penal.

Având în vedere gradul de pericol social al faptelor săvârşite , împrejurările comiterii acestora , urmările produse , precum şi elementele care caracterizează persoana şi conduita inculpatului , instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei va putea fi atins faţă de inculpat prin aplicarea unei pedepse privative de libertate orientată sub minimul special ca urmare a aplicării dispoziţiilor art.76 Cod penal.

Având în vedere că inculpatul nu a mai fost anterior condamnat la o pedeapsă mai mare de 6 luni , pedeapsa ce urmează a fi aplicată de instanţă nu depăşeşte 2 ani, iar instanţa apreciază că scopul pedepsei, având în vedere persoana inculpaţilor poate fi atins şi fără executarea efectivă a pedepsei , va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei , potrivit art. 81 Cod penal.

Va stabili termen de încercare alcătuit din perioada de 2 ani la care se va adăuga durata pedepsei ce urmează a fi aplicată prin prezenta sentinţă penală, potrivit art.82 Cod penal .

Va atrage atenţia inculpaţilor asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal.

Va interzice inculpaţilor exercitarea drepturilor prevăzute de art.64 lit.”a” teza II şi lit.”b” Cod penal pe durata pedepsei aplicate.

În temeiul art.71 al.5 Cod penal va suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei.

Va deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii de o zi din 20.11.2009 a celor doi inculpaţi.

În baza art.14,346 Cod procedură penală şi art.998 Cod civil va lua act că părţile vătămate Y. şi P.  nu s-au constituit părţi civile în cauză.

Va dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Avocatură a onorariului pentru asistenţă juridică din oficiu pentru inculpat.

În baza art.191 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.