Vatamare corporala, art. 181 alin. 1 Cod penal

Sentinţă penală 188 din 23.04.2009


Vatamare corporala, art. 181 alin. 1 Cod penal

Sentinta penala nr. 188 /23 Aprilie 2009

Prin rechizitoriul înregistrat la aceasta instanta, Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg. Neamt a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatilor V.A. si D.G., cu datele de stare civila din dispozitiv, pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala, prev. de art. 181 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal si art. 99 si urm Cod penal, în privinta inculpatului D.G., constând în aceea ca în cursul noptii de 28 spre 29 iunie 2009, orele 1,00, în incinta discotecii X. din com. Y., jud. Neamt, acestia au lovit pe partea vatamata U.S. cu pumnii si picioarele, cauzându-i leziuni vindecabile în 24-26 zile de îngrijiri medicale.

Partea vatamata, prin reprezentant legal, s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 10.000 lei cu titlu de despagubiri civile, reprezentând c/val. cheltuielilor efectuate cu tratamentul medical, recuperare, consultatii medicale, transport, alimentatie speciala, precum si cu suma de 50.000 lei, cu titlu de daune morale, reprezentând suferinta ce i-a fost cauzata ca urmare a leziunilor suferite.

Inculpatul V.A., legal citat, nu s-a prezentat în instanta, a fost însa reprezentat de aparator ales.

Prin declaratia data în instanta, inculpatul minor D.G. nu a recunoscut savârsirea faptei puse în sarcina sa, învederând instantei ca în data de 28 iunie si nici în noaptea de 28 spre 29 iunie 2009 nu a fost la discoteca X., în noaptea respectiva s-a aflat la discoteca F. din Tg. Neamt, de unde a plecat în jurul orei 1 – 1,30, respectiv la o sala de calculatoare din oras si apoi la domiciliu.

A fost audiata si partea vatamata cu privire la împrejurarile comiterii faptei, declaratia acesteia fiind consemnata la dosarul cauzei (fila 83 din dosar).

Instanta a admis si a dispus audierea martorilor U.G., G.S., U.C., B.L., P.V., G.L., D.C., C.A., si D.I. , declaratiile acestora fiind consemnate la dosarul cauzei.

Examinând probele administrate în cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:

În data de 28 iunie 2009 seara, partea vatamata a mers cu un grup de prieteni la discoteca X. din Tg. Neamt, discoteca, care are doua nivele, la nivelul doi aflându-se persoana care se ocupa cu muzica.

Martorul R.L., la un moment dat, se afla afara, când a iesit inculpatul D.G. si i-a spus coinculpatului V.A. sa mearga în discoteca, întrucât avusese un conflict cu o persoana; din depozitia aceluiasi martor (fila 103 din dosar) rezulta ca în parcarea discotecii fusese o altercatie, o bataie între mai multe persoane.

De asemenea, cu referire la acest moment, martorul D.I.  i-a vazut pe cei doi inculpati în afara discotecii, în jurul orelor 22-23, „înainte de bataia din discoteca” (fila 104 din dosar).

Asadar, din depozitiile celor doi martori rezulta un prim conflict între mai multi tineri, conflict în care a fost implicat inculpatul minor D.G.. Aceasta situatie de fapt reiese si din declaratia inculpatului V.A. data în cursul urmaririi penale (fila 23 d.u.p.), acesta, aflându-se în parcarea discotecii, cu intentia de a pleca la domiciliu, a fost solicitat de inculpatul D. sa intre în discoteca, deoarece „de el s-a legat un tânar”.

Este certa intentia inculpatului D. ca, împreuna cu celalalt inculpat, sa se razbune pe tânarul respectiv.

Partea vatamata U.S. se afla la etajul discotecii, acolo unde de regula sta d.j.- ul responsabil cu asigurarea muzicii. Tot acolo se aflau si martorii U.C., G.S. si U.G..

Cei doi inculpati, precum si martorul D.C. au urcat la etaj si au început sa loveasca cu pumnii si picioarele pe partea vatamata, atât în zona spatelui, cât si în zona capului si a fetei, chiar si dupa ce partea vatamata a cazut, de asemenea, inculpatul V.A. a aruncat cu un scaun spre victima, care, asa cum s-a precizat, era cazuta.

Din declaratia inculpatului V. la urmarirea penala rezulta ca a lovit pe U.S. dupa ce inculpatul D. l-a indicat pe acesta ca fiind „tânarul care s-a luat de el”.

D.J. – ul G.S. a oprit muzica si a aprins luminile, vazând-o pe partea vatamata cazuta, imediat grupul de agresori a parasit etajul discotecii.

Martorii U.G. si U.C. i-au identificat pe cei doi inculpati ca facând parte din grupul agresorilor.

Acestia, împreuna cu G.S., au acordat primul ajutor partii vatamate, respectiv l-au ridicat si l-au dus la baie pentru a-l spala de sânge si au anuntat organele de politie.

Din întreg probatoriu administrat în cauza rezulta ca inculpatii au confundat pe partea vatamata cu tânarul care anterior conflictului îl agresase pe inculpatul D., de asemenea, rezulta cu certitudine ca în seara respectiva acest inculpat s-a aflat în discoteca X. si a lovit pe partea vatamata, alaturi de inculpatul V.A. si martorul D.C..

Astfel, aceasta situatie de fapt rezulta în primul rând din declaratia data la urmarirea penala de inculpatul V.A., care a recunoscut fapta si care a descris aceasta fapta în amanunt, dar si din cuprinsul depozitiilor martorilor U.G. (fila 54 din dosar – „sunt convins ca D.G. a facut parte din grupul agresorilor”), U.C. (fila 56 din dosar – pot sa afirm cu siguranta ca inculpatul D. se afla în discoteca la acel moment”), D.C. (fila 87 din dosar – „din grupul respectiv pot sa specific pe V. si D.”), R.L.(fila 103 din dosar – „l-am vazut în discoteca pe D.”), D.I.  (fila 104 din dosar – „i-am vazut pe cei doi inculpati în afara discotecii, în jurul orelor 22-23”), toate aceste depozitii coroborate cu plângerea si declaratiile partii vatamate, atât la urmarirea penala, cât si în cursul judecatii.

Sustinerile inculpatului D. cum ca în noaptea respectiva nu a fost la discoteca X. din Y. sunt mincinoase si infirmate de mijloacele de proba mai sus mentionate.

Depozitiile martorilor G.L. si C.A., audiati la propunerea inculpatului D.G., vor fi înlaturate ca nesincere si nerelevante, pentru urmatoarele considerente : nu se coroboreaza cu celelalte probe administrate în cauza, în conditiile în care numerosi martori au vazut pe inculpat în discoteca din Y. în seara de 28/29 iunie 2009, martorul G.L. declara cu exactitate perioada de timp în care inculpatul s-a aflat în discoteca F. din Tg. Neamt, respectiv 10 – 1,30, în conditiile în care de la conflict si pâna în prezent a trecut o perioada considerabila de timp, asa cum acest martor declara la momentul respectiv si în acea discoteca se aflau mai multe peroane, fiind sfârsit de saptamâna, deci este imposibil ca acesta sa fi observat daca inculpatul a iesit sau nu din discoteca sau perioada exacta de timp în care acesta s-a aflat acolo; de asemenea, martorul C.A. declara ca nu l-a vazut pe inculpat în seara respectiva în discoteca din Y., dar tot el declara ca discoteca era plina de tineri, în conditiile în care era seara de sâmbata.

Urmare a agresiunii suferite, partea vatamata a suferit leziuni de tipul echimoze, hemoragie subconjunctivala, piramida nazala echimozata, fractura cu deplasare ozigomatic, fisura sinus frontal, leziuni consemnate în certificatul medico legal nr. xxx/3.07.2008 (fila 11 d.u.p.) si vindecabile în 24-26 zile de îngrijiri medicale.

Instanta retine ca, în drept, fapta celor doi inculpati de a lovi pe partea vatamata cauzându-i leziuni vindecabile în 24-26 zile de îngrijiri medicale, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala, prev. de art. 181 alin. 1 Cod penal, text de lege în baza carora cei doi vor fi pedepsiti.

Instanta retine de asemenea ca partea vatamata, cu ocazia aceluiasi conflict, a fost agresata si de D.C., însa în cursul urmaririi penale cei doi s-au împacat, astfel ca prin actul de sesizare a instantei s-a dispus încetarea urmaririi penale fata de învinuitul D.C..

La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate celor doi inculpati, instanta va avea în vedere gradul de pericol social al infractiunii, circumstantele concrete în care au fost comise, modul de savârsire a faptei (în grup si într-un loc public), intensitatea loviturilor aplicate partii vatamate si zonele vizate (fata, cap), leziunile produse, violenta deosebita de care au dat dovada cei doi inculpati, inculpatul V. actionând la comanda inculpatului minor, împrejurarea ca au actionat confundând pe partea vatamata, pozitia procesuala nesincera a inculpatului D.G., care prin declaratiile date a încercat sa canalizeze cercetarea judecatoreasca într-o directie gresita, dar si împrejurarea ca cei doi inculpati sunt la prima abatere de la legea penala, si în raport de aceste criterii se retine ca scopul educativ si preventiv al pedepsei va putea fi realizat prin condamnarea acestora la pedeapsa închisorii, cu aplicarea dispozitiilor referitoare la suspendarea conditionata a executarii pedepsei, sens în care inculpatii vor fi atentionati cu privire la dispozitiile art. 83 Cod penal.

Cu privire la latura civila a cauzei, instanta retine urmatoarele :

Este neîndoielnic ca partea vatamata, urmare a leziunilor suferite, a necesitat consultatii si tratamente medicale la unitati spitalicesti de specialitate, deplasari la aceste unitati, medicamentatie si o alimentatie deosebita, investigatii computer tomograf s.a.

Din depozitiile martorilor B.L. si P.V. rezulta ca tatal partii vatamate – minor a împrumutat suma de 5000 lei, pentru a face fata cheltuielilor ocazionate de vindecarea fiului sau.

În baza art. 14, art. 346 Cod procedura penala, coroborate cu art. 998 Cod civil, instanta va obliga pe cei doi inculpati sa plateasca partii vatamate câte 2000 lei fiecare cu titlu de despagubiri civile, avându-se în vedere leziunile suferite si cheltuielile efectuate, dar si împrejurarea ca leziunile, deci cheltuielile ocazionate, au fost provocate si determinate si de fapta culpabila a învinuitului D.C., cu care partea vatamata s-a împacat.

De asemenea, avându-se în vedere ca partea vatamata este minor, natura leziunilor suferite, zonele în care a fost lovit, instanta retine ca acesta a suferit si un prejudiciu moral, urmând ca inculpatii, în baza acelorasi texte de lege, sa fie obligati, cu acest titlu, sa plateasca partii vatamate suma de 1500 lei fiecare.

În baza art. 193 Cod procedura penala, inculpatii vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare catre partea vatamata (onorariu aparator, c/val. transport).

În baza art. 191 Cod procedura penala, inculpatii vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, desigur inculpatul minor în solidar cu partile responsabile civilmente.