Fond funciar. Legalitatea titlurilor de proprietate. Trecerea averii grănicereşti în proprietate comunală.

Sentinţă civilă 1500 din 14.11.2008


Prin actiunea formulata reclamanta APPG JB a chemat în judecata pârâtele CJS, Comisia Locala PS, Comisia Locala DC, Comuna JB – prin primar, solicitând instantei sa constate nulitatea absoluta a titlurilor de proprietate nr.273/2005 si 903/2005 ambele emise de CJS, în favoarea Comunei JB, precum si anularea proceselor verbale de punere în posesie, privitoare la titlurile de proprietate mentionate mai sus.

In motivare reclamanta a  aratat ca s-a constituit în baza art.28 din Legea nr.1/2000, modificata si completata de Legea nr.247/2005, în scopul administrarii terenurilor forestiere care au apartinut fostei comune graniceresti JB – actualmente sat component al comunei  JB, iar dupa înfiintare,  prin reprezentant legal, a solicitat, în temeiul Legii nr.247/2005, reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera înscrise în C.F., situate pe teritoriul cadastral al comunelor  DC, respectiv PS, care au constituit avere granicereasca.

De asemenea reclamanta arata ca actuala comuna JB nu era îndreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera înscrise în C.F. deoarece nu le-a detinut anterior, dovada în acest sens fiind mentiunea ”în proprietatea si folosintia fostiloru granitieri”  de pe frontispiciul cartii funciare, astfel încât titlurile de proprietate nr.273/2005 si 903/2005 sunt lovite de nulitate absoluta în temeiul art.III, lit.a), pct.vi) din Legea nr.169/1997, modificata si completata.

Prin sentinta civila nr. 1500 din 14 noiembrie 2008 instanta a respins cererea ca nefondata retinând urmatoarele:

Atât reclamanta, cât si pârâta Comuna JB au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, înscrise în titlurile de proprietate nr.273/2005 si nr.903/2005 emise de CJS, în baza C.F. nr.1 a comunei  MB, astfel cum a fost tradusa de traducatorul autorizat.

 Analizând acest înscris instanta constata ca pe frontispiciu este scrisa mentiunea ”în proprietatea si folosintia fostiloru granitieri”, însa în partea B a cartii funciare, partea în care se înscriu proprietarii terenurilor intabulate, este înscris la pct.2 mentiunea ”Prezentat la data de 12 septembrie 1890 nr.6804. În baza Hotarârii Autoritatii Cartii funciare cu numarul de mai sus imobilul de pe foaia numarul A înscrisul [în proprietatea si folosintia fostiloru granitieri] se sterge”, iar la pct.3 mentiunea ”Prezentat la data de 11 octombrie 1897 nr.7590. În baza Hotarârii Autoritatii Cartii funciare cu numarul de mai sus imobilul de pe foaia numarul A+12,13,14,15,16,17,18,26 si la numarul de ordine A+2-9 prin constatare la fata locului se trece în patrimoniul comunei B”, ceea ce înseamna ca de mai bine de 100 de ani averea granicereasca revendicata de asociatia reclamanta, în numele mostenitorilor fostilor graniceri, a devenit proprietate comunala.

În ceea ce priveste Decretul-Lege pentru administrarea patrimoniului comunelor graniceresti, promulgat prin Înaltul Decret Regal nr.3013 din anul 1940, precum si Statutului Societatii ”R” din anul 1925, instanta constata ca acestea priveau averea comunelor graniceresti, ca proprietate comunala si nicidecum ca proprietate privata a fostilor graniceri.

Asociatia reclamanta nu a produs nici o alta dovada care sa ateste ca au detinut, la momentul nationalizarii din anul 1948, terenurile cu vegetatie forestiera revendicate, astfel ca instanta constata ca nu este persoana îndreptatita la restituire, conform legilor fondului funciar si a respins plângerea împotriva hotarârii CJS ca nefondata, iar pe cale de consecinta a respins si cererea de obligare a Comisiilor Locale PS si DC precum si a CJS la reconstituirea dreptului de proprietate în natura asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, la eliberarea titlului de proprietate si la punerea în posesie în favoarea reclamantei asupra acestor terenuri ca nefondata.

În ceea ce priveste titlurile de proprietate nr.273/2005 si nr.903/2005 emise de CJS, instanta a constatat ca au fost legal întocmite respectându-se procedura prevazuta de legile fondului funciar, astfel ca nu exista nici un motiv de nulitate absoluta a acestora, respingând cererile de constatare a nulitatii absolute a acestora, iar pe cale de consecinta a respins si cererea de anulare a proceselor-verbale de punere în posesie privitoare la cele doua titluri de proprietate mai sus mentionate.