Litigiu funciar

Sentinţă civilă 87 din 15.02.2010


SENTINŢĂ CIVILĂ -15.02.2010

litigiu funciar

Reclamanţii …au solicitat, în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locală şi Comisia Judeţeană, ambele pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, plângere împotriva hotărârilor nr. ….emise de aceste pârâte, arătând că acestea sunt nelegale şi netemeinice pentru următoarele motive:

Caracterul hotărârii atacate prin plângere este unul pus în discuţie, dat fiind că forma emisă de către comisia judeţeană, prin care s-a răspuns la cererea petenţilor, este doar o adresă, nr. …, care, prin conţinutul ei răspunde la solicitarea petenţilor, dar nu hotărăşte asupra hotărârii comisiei locale.

Petenţii arată că sunt îndreptăţiţi la a primi o diferenţă de teren de … ha şi, pentru că pe raza municipiului Vaslui nu ar mai fi teren în fizic, li s-a propus teren în alte localităţi.

Cu privire la acest aspect, referitor la suprafaţă, petenţii au arătat că la suprafaţa recunoscută, cea de ... ha, trebuie adăugată suprafaţa de … m.p., aceasta fiind diferenţa dintre … m.p. atribuiţi în punctul …, prin titlul de proprietate nr. ….şi cea real măsurată prin mijloace tehnice adecvate şi precise: … m.p.

Privitor la amplasamentul terenului solicitat, petenţii arată prin plângere că acesta va fi dovedit cu acte şi aflându-se tot în vecinătatea vechilor amplasamente, care sunt învecinate cu terenurile aparţinând S.C….

De asemenea, petenţii au arătat că afirmaţia Comisiei locale, prin care se susţine că atribuirea de terenuri din acest amplasament este imposibilă, nu poate fi reţinută ca una reală, dat fiind că scopul legilor fondului funciar este de a reda în proprietate vechilor proprietari terenurile pe care le-au deţinut până la cooperativizare, aşa cum este situaţia în speţă.

Ca argument de drept în susţinerea situaţiei arătate, petenţii au invocat dispoziţiile art. III, al. 1 din Legea nr. 247/2005, titlul V, prin care s-a completat Legea nr. 18/1991, în sensul suspendării efectelor actelor administrative, prin care au fost trecute terenuri în domeniul public sau privat al statului , până la soluţionarea plângerii.

În speţă, petenţii au susţinut că există hotărâri ale Consiliului local care fac dovada trecerii terenului în litigiu din domeniul privat al statului.

În dovedirea motivelor invocate în plângere, petenţii au depus următoarele înscrisuri:…

Comisia Locală de fond funciar a formulat precizări, calificate de către prezenta instanţă ca fiind întâmpinare, prin care se arată că:

-Reclamantul… a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de … ha teren, în baza Legii nr. 169/1997, cerere soluţionată de către comisia locală prin acordarea despăgubirilor;

-Amplasamentul solicitat a aparţinut …, care l-a primit de la fostul boier …, prin donaţie;

-În anul 1948, terenul aparţinând …a fost expropriat şi a fost trecut în proprietatea Statului Român;

-Vechiul amplasament al autorului – este situat la aproximativ 2 km. distanţă de amplasamentul la care se referă reclamanţii, terenul aflându-se în prezent în administrarea S.C….

Petenţii au solicitat administrarea probei cu înscrisuri şi proba cu expertiză topometrică, probe care au fost încuviinţate şi administrate de instanţă.

Comisia Judeţeană de fond funciar şi-a exprimat punctul de vedere, arătând că: dispoziţiile art. 9, al. 1 din Legea nr. 1/2000 – modificată şi completată prin Legea nr. 247/2005, prevăd posibilitatea retrocedării terenurilor proprietate de stat, administrate de Staţiunile de cercetare, doar dacă este vorba despre terenuri agricole preluate de la foştii proprietari şi solicitate de persoane îndreptăţite la reconstituire.

Aceste dispoziţii le pot fi aplicabile reclamanţilor, în condiţiile dovedirii că vechiul amplasament al terenului revendicat este pe raza S.C….

Analizând întregul material probator existent în cauză, prin prisma şi în spiritul dispoziţiilor Legii nr. 247/2005, prezenta instanţă constată următoarele:

?Prin cererea formulată la data de…, autorul reclamanţilor, a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de …ha teren, din care …. ha arabil şi … ha păşune, preluat abuziv prin trecerea la C.A.P.

?Prin cererea formulată şi înregistrată la data de …1991, acesta a arătat amplasamentele suprafeţelor solicitate.

În dovedirea amplasamentului şi a suprafeţelor arătate în această cerere, s-a propus proba cu martori.

?Comisia locală a emis la data de … 1991 adeverinţa de proprietate pentru autorul reclamanţilor, stabilind dreptul de proprietate pentru suprafaţa de …. ha şi invocându-se hotărârea Comisiei Judeţene nr.  din  1991.

?La data de …, autorul reclamanţilor, a formulat o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferenţa de teren.

?Comisia Judeţeană Vaslui de fond funciar a validat prin hotărârea nr. ….din 2008 propunerea comisiei locale de fond funciar, de rectificare a anexei nr. 23, în sensul modificării unor suprafeţe, precum şi a numelui şi prenumelui unor moştenitori.

Tabelul nominal al persoanelor pentru care nu există suprafeţe de teren, propuse pentru despăgubiri, cuprinde la poziţia 3 pe autorul reclamanţilor, cu suprafaţa de …. ha.

?Extrasul din rolul agricol al autorului dovedeşte calitatea de persoană îndreptăţită în temeiul Legii nr. 18/1991, pentru suprafaţa de … ha arabil, … ha păşune, … alte suprafeţe iar la identificarea acestor suprafeţe sunt indicate amplasamentele.

?Calitatea de persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, în speţă de moştenitori ai acestuia, s-a făcut cu certificatul de moştenitor, certificatul de deces şi certificatul de căsătorie depuse la dosar.

?Înscrisul emis de Arhivele de Stat face dovada înregistrării în registrul agricol nr… a autorului cu suprafaţa de … ha teren arabil, … fâneţe, … ha păşuni naturale, …- vii.

?La data de ……2008, actualii petenţi au formulat o cerere adresată Comisiei Judeţene de fond funciar, prin care au solicitat reexaminarea hotărârii comisiei locale, dat fiind existenţa terenului solicitat şi care este neatribuit altor persoane, ceea ce nu justifică refuzul atribuirii sale în natură.

?Agenţia Domeniilor Statului a comunicat faptul că: ”la nivelul municipiului Vaslui… nu există suprafeţe de teren nevalidate”.

?Prin procesul-verbal încheiat la data de …1992, s-a procedat la predarea-primirea suprafeţei de … ha teren agricol situat în tarlaua …, de la Comisia locală Vaslui de fond funciar către S.C. Aşa cum rezultă din înscrisurile aferente, acest teren a fost predat de fostul C.A.P. către S.C.

?Prin protocolul de predare-primire a terenurilor cu destinaţie agricolă din domeniul privat al Statului, Agenţia Domeniilor Statului a predat către Comisia locală Vaslui de fond funciar suprafaţa de…. ha  - adresa nr. …../.2004.

?Potrivit adresei Agenţiei Domeniilor Statului Vaslui nr…/2008, terenurilor cu destinaţie agricolă din domeniul public al Statului, care au fost predate potrivit H.G. nr. 1460/2006 fac în continuare obiectul reconstituirii dreptului de proprietate în baza legilor fondului funciar – instituţia care administrează terenul, în speţă S.C., fiind obligată să predea către Comisia locală, la cererea Comisiei judeţene, suprafeţele solicitate în vederea reconstituirii dreptului de proprietate persoanelor îndreptăţite.

? Comisia Judeţeană Vaslui de fond funciar a procedat în consecinţă şi a dispus prin adresa nr. …/2008 ca S.C. să procedeze la semnarea protocolului de predare-primire a suprafeţelor ce urmează a fi atribuire foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, aşa cum au fost validaţi de Comisia judeţeană, indicând ca temei de drept titlul VI, art. I, pct. 14 din Legea nr. 247/2005.

?Raportul de expertiză topometrică efectuat în speţă arată următoarele aspecte:

a)moştenitorilor autorului …li s-au reconstituit drepturile de proprietate pentru suprafaţa de …ha teren, pe vechiul amplasament;

b)pentru suprafaţa de … ha teren, Comisia judeţeană a validat cererea prin includerea la despăgubiri;

c)pentru că la nivelul Primăriei Municipiului Vaslui nu există o evidenţă completă a titlurilor de proprietate, s-a prezentat o copie a caietului de teren cu posesorii şi terenurile din tarlaua …, parcela…;

d)suprafaţa în litigiu nu a fost pusă la dispoziţia Comisiei judeţene de S.C.

 ? Comisia Judeţeană Vaslui de fond funciar a comunicat faptul că terenurile aflate în administrarea S.C. au regimul bunurilor aparţinând domeniului public (inalienabil…), dat fiind că S.C. se află în subordinea …

? Agenţia Domeniilor Statului a comunicat faptul că S.C. nu mai deţine teren care poate fi retrocedat.

? Suplimentul de expertiză efectuat a evidenţiat faptul că:

a)terenul validat de Comisia judeţeană este în suprafaţă de … m.p.;

b)vecinătăţile suprafeţei sunt: …

-terenul se află situat în ….şi nu a fost atribuit altor persoane şi nu este afectat de construcţii supraterane sau subterane;

 -terenul se află în administrarea …...

Instanţa reţine, în acest context, că în tarlaua …, parcela …, toate reconstituirile dreptului de proprietate s-au făcut exclusiv în temeiul hotărârilor judecătoreşti şi fără respectarea vechilor amplasamente, pe rolul instanţei existând procese pentru alte 4 parcele de teren.

Analiza coroborată a înscrisurilor depuse de către petenţi, a punctului de vedere exprimat de comisia locală, susţinut de înscrisurile depuse, a punctului de vedere exprimat de Comisia judeţeană, susţinut de înscrisurile depuse, a poziţiei exprimate de Agenţia Domeniilor Statului şi a raportului de expertiză cu suplimentul său, conduce prezenta instanţă la fundamentarea următoarei convingeri:

Dreptul substanţial al petenţilor este consacrat de jure, în cuprinsul dispoziţiilor art. III, al. 1 >1 al Legii nr. 169/1997, aşa cum a fost modificată prin Legea nr. 247/2005, în sensul că: ”actele administrative prin care au fost trecute în domeniul public sau privat al Statului sau al localităţilor terenuri pentru care s-au depus cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată, îşi suspendă efectele până la soluţionarea cererii, cu excepţia terenurilor intrate deja în circuitul civil.”

Dreptul procesual al petenţilor este consacrat de jure, în cuprinsul dispoziţiilor art. 53-55, cap. 4 din Legea nr. 18/1991 – republicată, care prevăd că ”împotriva hotărârii comisiei judeţene se poate face plângere… care poate fi îndreptată şi împotriva oricărui act administrativ care a refuzat atribuirea terenului.”

În speţă, actul administrativ, prin care se refuză atribuirea suprafeţei de … ha teren, este comunicarea făcută petenţilor nr…/2009 privitoare la hotărârea nr. …, prin care s-a soluţionat contestaţia formulată de aceştia pentru suprafaţa arătată.

Aşa cum rezultă din cererea formulată de …, acesta a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de … ha teren, în temeiul Legii nr. 169/1997, cerere pe care comisia locală de fond funciar a soluţionat-o prin admiterea ei şi includerea titularului dreptului în anexa nr. 23, privitoare la despăgubiri.

Comisia Judeţeană de fond funciar a validat propunerea ulterioară a Comisiei locale, modificând unele suprafeţe de teren şi numele unor moştenitori, fără a justifica acest demers, incluzând pe …cu suprafaţa de … ha la capitolul despăgubiri pentru că nu ar exista suprafeţe de teren.

Coroborând cererile formulate de petentul … în …1991 cu cea formulată în ….1998, cu extrasul din rolul agricol şi cu înscrisul emis de Arhivele Naţionale, prezenta instanţă constată că dreptul petentului cu privire la suprafaţa de … ha teren intravilan situat în vecinătatea terenului pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate şi s-au emis titlurile de proprietate nr. … este pe deplin dovedit.

Aceasta este justificarea de fapt şi de drept a cererii formulate de către petenţi, prin care s-a solicitat la data de …2008 Comisiei judeţene de fond funciar reexaminarea hotărârii comisiei locale, arătându-se că acest teren există în natură şi nu este atribuit altor persoane.

Din această perspectivă, prezenta instanţă nu va putea reţine ca relevantă susţinerea Agenţiei Domeniilor Statului care invocă inexistenţa suprafeţei de teren nevalidate, pentru că această aserţiune nu poate fi coroborată cu conţinutul hotărârii comisiei locale şi a Comisiei judeţene, prin care s-au modificat validările anterioare şi atribuirea în natură, în sensul includerii petenţilor la capitolul despăgubiri şi nu la retrocedarea efectivă în natură.

Din aceeaşi perspectivă, nu poate fi reţinut legal nici argumentul invocat de Comisia Locală Vaslui de fond funciar potrivit căreia la …1992 s-a predat de aceasta S.C. suprafaţa de … ha, predată de fostul C.A.P. pentru că ”actele administrative prin care au fost trecute în domeniul public sau privat al Statului sau al localităţii terenuri pentru care s-au depus cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată îşi suspendă efectele până la soluţionarea cererilor, cu excepţia terenurilor intrate deja în circuitul civil.”

La data actului administrativ de predare-primire a terenului arabil în suprafaţă de … ha de către comisia locală către S.C… exista înregistrată cererea de reconstituire a dreptului de proprietate formulată de autorul prezenţilor petenţi, ceea ce exclude de jure argumentul invocat de comisia locală referitor la faptul că amplasamentul solicitat de autorul petenţilor şi de petenţi ”este în prezent în administrarea S.C… şi nu există posibilitatea trecerii la dispoziţia comisiei locale. ”

Condiţia pozitivă a existenţei în natură a terenului aflat în administrarea unei alte entităţi de stat rezultă în mod neechivoc din raportul de expertiză – cu suplimentul său, care indică în mod indubitabil că suprafaţa de … m.p. se află în administrarea …, are vecinătăţile arătate.

Condiţia negativă privind dispoziţiile art. III, al. 1>1 privitoare la ”excepţia terenurilor intrate în circuitul civil” este dovedită prin raportul de expertiză, care arată că terenul nu este afectat de construcţii şi nu este atribuit altor persoane.

Pentru toate aceste argumente de fapt şi de drept, prezenta instanţă va aprecia ca admisibilă plângerea formulată de petenţi  şi o va admite doar cu privire la suprafaţa de … ha teren.

Aceasta pentru că cererea formulată de autorul petenţilor şi de către petenţi înşişi prin plângere este pentru această suprafaţă, precum şi toate actele care prezumă dreptul de proprietate (rol agricol, adeverinţă de proprietate şi hotărârile comisiilor de fond funciar).

În ceea ce priveşte afirmaţia făcută de petenţi prin motivarea plângerii, în sensul completării suprafeţei de … ha cu suprafaţa de …m.p., aceasta va fi reţinută de instanţă ca fiind nedovedită în nici un mod prevăzut de dispoziţiile Legii nr. 247/2005 – art. 6, al. 13, titlul VI, respectiv înscrisuri sau proba cu martori.

Ca atare, în spiritul reglementărilor în materia reconstituirii dreptului de proprietate care obligă instanţa a avea în vedere cu preeminenţă reconstituirea în natură – cu titlu de regulă – şi numai pe cale de excepţie acordarea de despăgubiri, prezenta instanţă va dispune reconstituirea în natură a dreptului de proprietate asupra suprafeţei de …6 ha teren agricol situat în zona ”…”, tarlaua …, parcela …, având vecinătăţile: …

Aceasta este consecinţa firească a admiterii plângerii şi a anulării hotărârilor comisie locale şi comisiei judeţene nr. …, prin care s-a dispus acordarea de despăgubiri pentru suprafaţa validată de … ha teren.

Având în vedere situaţia existentă şi anume faptul că suprafaţa de … ha teren reprezintă o diferenţă de teren care nu a fost retrocedată până la apariţia Legii nr. 247/2005, în speţă vor fi aplicabile dispoziţiile art. 7 modificat prin Legea nr. 247/2005, care arată că ”dacă persoanele au deja un titlu emis în condiţiile Legii nr. 18/1991 – cum este situaţia de faţă – pentru terenul în litigiu se va emite un titlu de proprietate suplimentar.”

Domenii speta