Contractul de vânzare cumpărare. Clauza de uzufruct viager. Rezolutiunea contractului fără să cuprindă o clauză rezolutorie expresă în acest sens.

Sentinţă civilă 1241 din 05.09.2007


Contractul de vânzare cumpărare; Clauză de uzufruct  viager;

Rezoluţiunea contractului fără să cuprindă o clauză rezolutorie expresă în acest sens.

Uzufructuarul nu poate cere rezoluţiunea vânzării pentru nerespectarea drepturilor sale de către nudul proprietar, în temeiul art.1020 cod civil deoarece potrivit acestui text de lege, condiţia rezolutorie este totdeauna subînţeleasă, dacă una din părţi nu îndeplineşte angajamentul său, numai în contractele sinalagmatice.

Pentru a fi admisibilă acţiunea pentru rezoluţiunea vânzării, actul trebuie să cuprindă o clauză rezolutorie expresă, în acest sens.

Prin sentinţa civilă 1241 din 5 septembrie 2007 Judecătoria Turnu Măgurele a admis excepţia inadmisibilităţii acţiunii civile pentru rezoluţiune contract de vânzare cumpărare, invocată de către părţi.

S-a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă pentru rezoluţiune contract de vânzare cumpărare introdusă de reclamant M.E. împotriva pârâţilor C.S. şi C.C.

Pentru a pronunţa această sentinţă instanţa de fond, a reţinut în esenţă că:

Prin contractul de vânzare-cumpărare autentic reclamantul a vândut pârâţilor ,în nudă proprietate, imobilul casă de locuit, anexele gospodăreşti şi terenul intravilan aferent construcţiilor, imobile descrise la pct.1 din contract.

Vânzarea s-a efectuat cu rezerva uzufructului viager acestui imobil de la pct.1 şi cu obligaţia asumată de cumpărătoarea pârâtă ca la momentul decesului vânzătorului, aceasta să se îngrijească de înmormântare, parastase şi pomeni conform datinilor creştineşti, suportând în totalitate cheltuielile aferente.

Tot prin acelaşi contract reclamantul le-a vândut pârâţilor,în deplină proprietate, suprafeţele de teren descrise la punctele 2 şi 3 , imobile pentru care reclamantul nu şi-a mai rezervat dreptul de uzufruct.

Acest act autentic de vânzare-cumpărare cu clauza de uzufruct viager în favoarea vânzătorului, conţine în realitate două contracte: vânzarea-cumpărarea – pe de o parte - şi uzufructul - pe de altă parte -.

Vânzarea-cumpărarea este un contract sinalagmatic ( art.943 c.civil) şi este perfect încheiată în condiţiile prev.de art.1295 cod civil.

Prin clauza de uzufruct s-a procedat la dezmembrarea dreptului de proprietate, la cumpărător trecând , la data încheierii actului, doar nuda proprietate, posesia şi folosinţa rămânând reclamantului vânzător.

Uzufructul are caracterul unui contract unilateral, nudul proprietar fiind ţinut să respecte, chiar în lipsa unor clauze exprese, drepturile uzufructuarului prevăzute de art.521- 539 cod civil.

Cele mai importante deosebiri dintre contractele sinalagmatice şi contractele unilaterale sunt cele referitoare la efecte, deosebirile de cuvânt din reciprocitatea şi interdependenţa obligaţiilor existente doar în cazul contractelor sinalagmatice. Dată fiind această reciprocitate şi interdependenţă , numai în cazul contractelor sinalagmatice se poate pune problema excepţiei de neexecutare a contractului, problema riscului şi aceea a rezoluţiuni contractului.

Pentru apărarea drepturilor sale, faţă de nudul proprietar, uzufructuarul are la dispoziţie fie acţiunea confesorie de uzufruct, care este o acţiune reală, fie acţiunea personală izvorâtă din contract.

Uzufructuarul  nu poate cere însă rezoluţiunea vânzării ,pentru nerespectarea drepturilor sale de către nudul proprietar în temeiul art.1020 cod civil. Potrivit respectivului text condiţia rezolutorie este totdeauna subînţeleasă numai în contractele sinalagmatice, contracte în care se poate pune problema rezoluţiuni .

Dacă intenţia părţilor ar fi fost ca în cazul nerespectării de către cumpărător a uzufructului stabilit în favoarea vânzătorului,  să se poată proceda la rezoluţiunea vânzării, actul încheiat între părţi trebuia să cuprindă o clauză rezolutorie expresă, clauză care putea stabili o legătură între cele două contracte, ceea ce nu este cazul în speţa de faţă.

Pentru aceste motive s-a admis excepţia şi s-a respins acţiunea ca inadmisibilă.