Stabilire domiciliu minor, exercitare autoritate părintească

Sentinţă civilă 1563 din 20.12.2012


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Târgu Bujor sub nr. 1177/316/2012, la data de 24.07.2012, reclamanta H A, în contradictoriu cu pârâta F E, a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună exercitarea autorităţii părinteşti faţă de minorul F D de către ea şi stabilirea locuinţei minorului la domiciliul său.

În motivarea acţiunii reclamanta a învederat următoarele:

În anul 1988 s-a căsătorit cu numitul F M  iar din relaţia de căsătorie au rezultat trei copii.

Căsătoria a fost desfăcută prin divorţ în anul 2011 iar prin decizia civilă nr. 267/15.11.2011 a Tribunalului G minorul FD a fost încredinţat spre creştere şi educare tatălui.

A precizat reclamanta că fostul său soţ a decedat la data de 13.07.2012 iar minorul a rămas în îngrijirea bunicii paterne care mai are în grijă şi pe ceilalţi doi copii în prezent majori.

Cererea nu a fost motivată în drept.

Reclamanta a depus la dosar  în copie sentinţa civilă nr. 358/2011 pronunţată de Judecătoria T B, decizia civilă nr. 267/2011 pronunţată de Tribunalul G, chitanţa privind plata taxei judiciare de timbru şi timbru judiciar.

Prezentă în instanţă, pârâta F E a solicitat respingerea acţiunii  şi stabilirea locuinţei minorului la domiciliul său.

În cauză a fost administrată proba testimonială şi s-a dispus efectuarea unei anchete psihosociale la domiciliile părţilor.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa reţine următoarele:

Prin decizia civilă nr. 267/15.11.2011 a Tribunalului G s-a dispus ca autoritatea părintească asupra minorului F D  - născut la data de 06.03.2001 să fie exercitată în comun de ambii părinţi  iar locuinţa minorului a fost stabilită la domiciliul tatălui în comuna B, judeţul G.

La data de 13.07.2012, tatăl minorului a decedat, astfel cum rezultă din certificatul de deces înregistrat sub numărul 27 în registrul stării civile din cadrul Primăriei B iar minorul împreună cu fraţii săi majori au rămas în îngrijirea bunicii paterne  - F E.

Conform prevederilor art. 507 Cod civil „ dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească”.

Conform dispoziţiilor art. 403 Cod civil „ în cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica  măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului”.

În aplicarea dispoziţiilor legale suscitate, instanţa va dispune ca autoritatea părintească asupra minorului F D  să fie exercitată de către reclamantă.

În ceea ce priveşte locuinţa minorului, la stabilirea acesteia instanţa va avea în vedere interesul superior al acestuia.

Din referatele de anchetă socială şi declaraţiile martorilor Ţâmpău Fănică şi Guiţă Alecu rezultă că în urma divorţului cei trei copii rezultaţi din căsătorie au rămas în grija tatălui şi a bunicii paterne iar după decesul tatălui lor copiii au rămas în grija bunicii paterne care dispune de condiţii materiale şi locative corespunzătoare.

Faţă de concluziile referatelor de anchetă socială, declaraţiile martorilor şi opţiunea exprimată de minor, instanţa apreciază că este în interesul superior al minorului să locuiască în continuare la bunica paternă în mediul în care a crescut şi care îi este familiar, alături de fraţii săi.

Conform disp. art. 400 alin. 3 Cod civil bunica paternă va exercita supravegherea copilului şi va îndeplini toate actele obişnuite  privind sănătatea, educaţia  şi învăţătura sa. 

Instanţa va obliga pe reclamantă la plata unei pensii lunare de întreţinere pentru minor al cărei cuantum va fi calculat prin raportarea cotei legale la venitul minim pe economie.

Va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.