Anulare titlu proprietate

Sentinţă civilă 1568 din 20.12.2012


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg. Bujor sub nr. 1677/316/2012 reclamanta C  C  a solicitat în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locală privind aplicarea legilor fondului funciar de pe lângă Primăria com. Băleni, jud. Galaţi şi Comisia judeţeană privind aplicarea legilor fondului funciar de pe lângă Prefectura Galaţi, anularea T.P. nr. ….. emis la data de 31.10.1995, în ceea ce priveşte persoana îndreptăţită la reconstituire, în sensul că acesta trebuia emis pe numele său şi nu pe numele def. C C, deoarece suprafaţa de 1.550 mp era bunul său propriu, aşa după cum rezultă din certificatul de moştenitor nr. /18.04.1995 şi modificarea acestui titlu, în sensul emiterii acestuia pe numele reclamantei.

În motivarea cererii, arată că la data de 21.06.1993, C C a decedat, iar în urma sa a rămas ca singură moştenitoare, aşa după cum rezultă din certificatul de moştenitor nr. …/18.04.1995.

La eliberarea titlului, arată reclamanta, nu s-a ţinut seama de faptul că suprafaţa de 1.550 mp era bunul său propriu, fiind dobândit prin înzestrare părintească, aşa după cum rezultă din certificatul de moştenitor menţionat, masa succesorală de pe urma defunctului fiind compusă doar de cota de ½ din locuinţa aflată pe terenul său.

Apreciază că era singura îndreptăţită la reconstituirea acestei suprafeţe, iar în subsidiar, arată că acest titlu putea fi emis pe numele moştenitorilor defunctului.

Cererea a fost întemeiată în drept pe dispoziţiile Legii nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997.

Odată cu cererea, a fost depus, în copie, T.P. nr. …../31.10.1995 (fila 3), certificatul de moştenitor nr. ../18.04.1995, emis de Notariatul de Stat Tg. Bujor (fila 4), B.I. reclamantă (fila 5), certificat de căsătorie (fila 6), certificat deces (fila 7).

La data de 10.10.2012, apărătorul reclamantei a depus o cerere „de întregire a acţiunii”, prin care a solicitat să se dispună nulitatea  …., emis la data de 31.10.1995, în sensul că solicită anularea acestuia şi sub aspectul numărului sub care a fost emis, deoarece nr. real este ……, depunând în acest sens copia titlului (fila 16 – 17).

Reclamanta a solicitat ca pârâtele să depună la dosar documentaţia care a stat la baza emiterii titlului de proprietate, O.C.P.I. Galaţi depunând aceste acte, care se află la filele 25 – 30 dosar.

Prin cererea depusă la dosar la data de 19.12.2012, apărătorul reclamantei a reluat aceeaşi solicitare, în ceea ce priveşte probele, deşi actele solicitate se aflau deja la dosar încă din data de 29.10.2012.

Legal citate, pârâtele Comisia Locală privind aplicarea legilor fondului funciar de pe lângă Primăria com. Băleni, jud. Galaţi şi Comisia judeţeană privind aplicarea legilor fondului funciar de pe lângă Prefectura Galaţi nu au depus întâmpinare în cauză.

Analizând materialul  probator administrat în cauză, instanţa constată următoarele :

Conform actelor aflat la dosar, reclamanta este soţia supravieţuitoare a numitului C C, decedat la data de 21.06.1993.

La data de 18.04.1995, a fost emis de către Notariatul de Stat Tg. Bujor, certificatul de moştenitor nr. …, care atesta ca unică moştenitoare pe reclamantă, în calitate de soţie supravieţuitoare, fii defunctului fiind străini de succesiune, prin neacceptare, conform dispoziţiilor art. 700 C.C. 1864.

După eliberarea certificatului de moştenitor, a fost emis pe numele defunctului, T.P. nr. ….-82, la data de 31.10.1995.

Având în vedere motivele de nulitate invocate, instanţa va analiza legalitatea emiterii Titlului de proprietate, prin raportare la dispoziţiile legale în vigoare la data emiterii acestuia şi reţine că la data emiterii titlului, era în vigoare Legea nr. 18/1991, în forma sa iniţială, publicată în M.O. nr. 37/20.02.1991, prima republicare având loc în anul 1998, în mod evident, după momentul emiterii titlului a cărei anulare se solicită.

Potrivit dispoziţiilor art. 8, al. 2 din Legea nr. 18/1991, în forma sa iniţială, beneficiau de prevederile legii membrii cooperatori care au adus pământ în cooperativă sau cărora li s-a preluat în orice mod teren de către aceasta, precum şi, în condiţiile legii civile, moştenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pământ în cooperativă şi alte persoane anume stabilite.

Art. 8 al. 3 arăta că stabilirea dreptului de proprietate se face, la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate în limita unei suprafeţe minime de 0,5 ha pentru fiecare persoană îndreptăţită, potrivit prezentei legi, şi de maximum 10 ha de familie, în echivalent arabil, iar art. 10, al. 3, arăta că stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza situaţiei terenurilor deţinute de cooperativă la 1 ianuarie 1990, înscrisă în sistemul de evidenţă a cadastrului funciar general sau a registrului agricol, corectată cu înstrăinările legal efectuate de către cooperativă până la data intrării în vigoare a legii.

Art. 12 al. 3 arăta că titlul de proprietate se emite cu privire la suprafaţa de teren determinată pe numele tuturor moştenitorilor, urmând ca ei să procedeze potrivit dreptului comun

Din interpretarea textelor de lege menţionate, rezulta că titlul de proprietate nu putea fi emis decât la cererea persoanelor îndreptăţite, iar pe numele moştenitorilor, numai dacă persoana îndreptăţită era decedată la data intrării în vigoare a legii. Acest argument de interpretare a fost menţinut şi prin dispoziţiile art. 11, al. 1, din Hotărârea nr. 890 din  4 august 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cerere, formulată de fiecare persoană îndreptăţită, personal sau prin mandatar. Când sunt mai mulţi moştenitori cererea se poate face şi în comun, fiind semnată de fiecare dintre ei, iar alin. 3 arată că la cerere se vor anexa: acte de proprietate, certificat de moştenitor, hotărâre judecătorească, dacă există; în toate cazurile, certificat de naştere, certificat de deces al autorului, în cazul moştenitorilor, precum şi orice alte acte din care să rezulte dreptul de proprietate asupra terenului solicitat.

Art. 13 din această hotărâre, reglementează modul în care urmează să se elibereze titlul de proprietate, exact în sensul interpretat de instanţa în prezenta cauză, arătând că stabilirea dreptului de proprietate pentru foştii cooperatori, în viaţă la momentul intrării în vigoare a legii, se face pe numele persoanelor îndreptăţite, iar pentru cooperatorii decedaţi, pe numele moştenitorilor. Când sunt mai mulţi moştenitori stabilirea dreptului de proprietate se face pe numele tuturor moştenitorilor.

Cu referire la speţa de faţă, instanţa constată că la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 18/1881, Carp I. Cristea trăia, acesta formulând cerere în vederea reconstituirii dreptului de proprietate în faţa Comisiei Locale, motiv pentru care susţinerea reclamantei că titlul trebuia să fie emis direct pe numele său va fi respinsă ca fiind nefondată, deoarece, aşa după cum am reţinut, numai dacă autorul ar fi fost decedat la momentul intrării în vigoare a legii, Comisiile emitente ar fi trebuit să procedeze la modul invocat de către reclamantă.

Potrivit certificatului de deces, C C a decedat la data de 21.06.1993, în mod evident, după momentul intrării în vigoare a legii.

Instanţa va respinge şi susţinerea reclamantei că titlul a fost emis în mod greşit pe numele defunctului, deoarece suprafaţa de teren îi aparţinea, fiind bun propriu. Din conţinutul cererii de reconstituire, rezultă că suprafaţa de teren îi aparţinea defunctului, prin moştenire de la tatăl său, Tudose.

Este lipsit de relevanţă faptul că în cuprinsul certificatului de moştenitor nr. …/18.04.1995, emis de Notariatul de Stat Tg. Bujor, nu este menţionată şi suprafaţa de teren arătată în titlu.

Potrivit art. 80 din Legea nr. 36/1995 privind activitatea notarială, certificatul de moştenitor cuprinde constatările din încheierea finală referitoare la masa succesorală, numărul şi calitatea moştenitorilor şi cotele ce le revin din patrimoniul defunctului, iar în cea ce priveşte masa succesorală, aceasta priveşte drepturile şi obligaţiile existente la data deschiderii succesiunii, iar nu cele viitoare, concluzie desprinsă din interpretarea coroborată a dispoziţiilor art. 69 – 85 din aceeaşi lege.

Cum T.P. nr. ….., a fost emis la data de 31.10.1995, deci, la şase luni de la momentul eliberării certificatului de moştenitor, era normal ca suprafaţa de teren să nu fie cuprinsă în masa succesorală. Potrivit dispoziţiilor art. 81 din lege, în cazul în care nu s-a făcut dovada existenţei unor bunuri în patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesită operaţiuni de durată şi moştenitorii solicită să li se stabilească numai calitatea, se poate emite certificat de calitate de moştenitor. Or, părţile nu au solicitat aşa ceva.

Nu au fost produse probe din care să rezulte faptul că terenul în cauză a fost bun propriu al reclamantei, actele care au stat la baza emiterii titlului de proprietate demonstrând exact contrariul.

Mai mult decât atât, verificând conţinutul certificatului de moştenitor, instanţa constată că la momentul emiterii acestuia, s-a reţinut ca fiind străini de succesiune, prin neacceptare, cei trei fii ai defunctului.

Având în vedere şi recursul în interesul legii, dat în aplicarea art. 13 din Legea nr. 18/1991, republicata, respectiv, Decizia nr. XI din 05.02.2007 a Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, care a stabilit că beneficiază de posibilitatea repunerii în termenul de acceptare a succesiuni numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 Cod civil, iar nu si cei care au renunţat expres la succesiune, instanţa apreciază că în cauză tranşarea problemei nu se poate realiza decât în contradictoriu cu aceştia, pe calea partajului succesoral, iar nu pe calea aleasă de reclamantă.

Instanţa apreciază ca nefondată şi susţinerea reclamantei că titlul este nul sub aspectul numărului sub care a fost emis. Verificând copia titlului care a fost depusă iniţial, cu copia titlului depus de OCPI Galaţi, instanţa constată că în primul caz există cifra „2”, dar este scrisă mai mic faţă de cifra „8”, care o precede, în timp ce în cel de-al doilea caz, cifrele sunt egale ca mărime. Drept urmare, nu se poate reţine nici nulitate, nici prejudiciu din această împrejurare ci, cel mult, o neglijenţă în modul în care a fost completat formularul.

Având în vedere toate cele menţionate, instanţa va respinge ca fiind nefondată acţiunea având ca obiect „anulare titlu de proprietate, formulată de reclamanta C C, în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locală privind aplicarea legilor fondului funciar de pe lângă Primăria com. Băleni, jud. Galaţi şi Comisia judeţeană privind aplicarea legilor fondului funciar de pe lângă Prefectura Galaţi.