Ieşire din indiviziune. Acord de mediere. Respingere cerere de restituire a taxei judiciare de timbru

Sentinţă civilă 3359 din 13.12.2012


Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestirea acesteia, cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje şi cauze succesorale.

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. …, reclamanta NA a chemat în judecată pe pârâţii SI şi SS, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să dispună ieşirea din indiviziune cu privire la bunurile dobândite prin succesiune de la defuncţii SC şi SA, evidenţiate în certificatul de moştenitor nr. …, emis de BNP …, cu sediul în …

În motivarea cererii, s-a arătat că potrivit certificatului de moştenitor nr. … , de pe urma defuncţilor SC, decedat la data de … si SA , decedata la data de … , ambii cu ultimul domiciliu in …, au rămas ca bunuri succesorale un imobil casă de locuit cu anexe şi teren aferent in suprafaţa de 1973 m.p., situat in …, cu datele de identificare

menţionate in actul succesoral şi suprafaţa de 4,40 ha teren arabil situat in extravilanul …, identificat in actul succesoral si in titlul de proprietate nr. ….

Cotele conform cărora deţin terenul în coproprietate sunt de 1/3 pentru fiecare dintre părţi, astfel cum s-a stabilit prin certificatul de moştenitor mai sus menţionat .

Pentru că doresc lichidarea stării de indiviziune, s-a solicitat admiterea cererii formulate .

În drept acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 673 ind. 1 şi urm. din Codul de procedură civilă .

Cererea a fost  legal  timbrată conform dovezilor ataşate la dosar.

În dovedirea acţiunii s-a solicitat proba cu înscrisurile depuse la dosar, fiind anexate un set de documente aflate la filele … Ulterior s-au mai depus, certificat de atestare fiscală, certificat de sarcini, adeverintă  rol agricol nr. … emisă  de  Consiliul Local …, procesul  verbal  de  închidere a medierii  si  acordul de mediere  încheiat de  părti la  data de …

Legal citaţi, pârâţii nu au depus întâmpinare în cauză şi nu au formulat apărări, dar s-au prezentat la instanţă şi au arătat că sunt de acord cu cererea reclamantei .

In sedinta publica din data de …, părţile prezente la instanţă au declarat ca au înţeles să stingă litigiul privind partajarea bunurilor succesorale printr-un acord de mediere, au depus înscrisul cu această denumire ataşat la filele … din dosar si au solicitat instanţei sa ia act de acordul de mediere încheiat in scris si depus la dosar, reclamanta solicitând totodată şi  restituirea  taxei de timbru potrivit dispoziţiilor  art. 63 din Legea 192/2006.

În cursul cercetării judecătoreşti au fost administrate, la solicitarea reclamantei şi dispoziţia instanţei, proba cu înscrisurile ataşate la dosar.

Analizând cererea formulată prin prisma susţinerilor părţilor, raportat la probatoriul administrat şi dispoziţiile legale incidente în cauză, instanţa reţine următoarele :

În primul rând instanţa reţine că la data de 01.10.2011 au intrat în vigoare dispoziţiile noului cod civil, prezenta cauză urmând să se soluţioneze în conformitate cu noile dispoziţiile legale, aplicabile în speţă în raport de faptul că cererea a fost introdusă după intrarea în vigoare a acestor dispoziţii, potrivit art. 66 alin. 2 din Legea nr. 71/2011 .

Apoi constată că prin cererea formulată, reclamanta i-a chemat in judecată pe pârâţi, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să dispună ieşirea din indiviziune cu privire la bunurile dobândite prin succesiune de la defuncţii SC şi SA, evidenţiate în certificatul de moştenitor nr. …, emis de BNP …, cu sediul în … .

În baza titlului de proprietate nr. …, din data de …, emis de Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor …, numitul SC (in prezent decedat) a dobândit prin reconstituire in baza Legii nr. 18/1991, dreptul de proprietate asupra suprafeţei totale de 4,5973 ha teren din care 4,40 ha teren arabil şi vii, situat in extravilanul … şi 0,1973 ha teren intravilan situat pe raza aceleiaşi localităţi .

Din certificatul de atestare fiscala aflat la dosar, rezulta ca defuncţii SC şi SA figurează in evidenţă la nr. de rol nominal unic … cu 4,40 ha teren extravilan şi un imobil casă de locuit în suprafaţă de 120 m.p. şi anexe gospodăreşti în suprafaţă de 113 m.p. cu teren aferent în suprafaţă de 1973 m.p. aflat în intravilanul …, ce se susţine că face parte din masa succesorală, imobile pentru care este achitat la zi impozitul către bugetul local.

De asemenea din certificatul pentru atestarea dreptului de proprietate şi procesul verbal de identificare a imobilului, ambele emise de Primăria …, rezultă că SC şi SA (în prezent decedaţi), figureză in registrul agricol vol. …, tip …, la poziţia … cu un teren intravilan în suprafaţă de 1973 m.p. şi un imobil casă de locuit edificată în anul 1960 din paiantă, formată  din patru camere cu suprafaţa construită de 120 m.p. şi anexe gospodăreşti cu suprafaţa construită de 113 m.p., imobile situate în …

În baza certificatului de sarcini emis de O.C.P.I. … anexat la dosar (fila …) şi a încheierii ataşate la fila …, instanţa reţine că imobilele ce fac obiectul prezentei cauze nu sunt afectate de sarcini, fiind notat la dispoziţia instanţei doar acest litigiu intervenit între părţi.

La data de … a decedat numitul SC, iar succesiunea acestuia a fost dezbătută, conform certificatului de moştenitor nr. …, emis de BNP …, cu sediul în …. Prin acelaşi certificat de moştenitor a fost dezbătută şi succesiunea numitei SA (soţia postdecedată a numitului SC), mama celor trei părţi din dosar .

Conform înscrisului menţionat, moştenitorii defuncţilor SC şi SA sunt reclamanta şi pârâţii în calitate de descendenţi de gradul I (fiică şi fii) iar masa succesorală rămasă de pe urma defuncţilor este compusă din imobilul casă de locuit, construită din paiantă, acoperită cu tablă, compusă din patru camere şi anexe gospodăreşti – o bucătărie de vară, un grajd şi o magazie cu teren aferent în suprafaţă de 1973 m.p., amplasat în intravilanul …, individualizat potrivit titlului de proprietate nr. …, din data de …, emis de Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor … şi suprafaţa de 4,40 ha teren arabil şi vii, situat in extravilanul …, evidenţiat în acelaşi titlu de proprietate menţionat anterior .

Cotele conform cărora deţin imobilele succesorale în coproprietate sunt de 1/3 pentru fiecare dintre părţi, astfel cum s-a stabilit prin certificatul de moştenitor mai sus menţionat .

În raport de aceste înscrisuri, instanţa constată că reclamanta si pârâţii  sunt coproprietari în indiviziune asupra imobilelor ce compun masa succesorală a defuncţilor SC şi SA, anterior descrise şi evidenţiate în certificatul de moştenitor nr. …, emis de BNP …

Potrivit disp. art. 1143 alin. 1 din Codul civil, nimeni nu poate fi obligat a rămâne în indiviziune. Moştenitorul poate cere oricând ieşirea din indiviziune, chiar şi atunci când există convenţii sau clauze testamentare care prevăd altfel, iar în baza alin. 2 al aceluiaşi articol dispoziţiile art. 669 - 686 se aplică şi partajului succesoral în măsura în care nu sunt incompatibile cu acesta.

În baza art. 669 din Codul civil, încetarea coproprietăţii prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească şi în conformitate cu art. 670 din acelaşi cod partajul poate fi făcut prin bună învoială sau prin hotărâre judecătorească, în condiţiile legii.

În temeiul art. 686 din Codul civil, prevederile prezentei secţiuni sunt aplicabile bunurilor aflate în coproprietate, indiferent de izvorul său, precum şi celor aflate în devălmăşie.

Având în vedere probatoriul administrat în cauză, textele de lege invocate, concluziile şi considerentele reţinute mai sus, instanţa consideră că cererea reclamantei este întemeiată .

La dosar a fost depus de părţi un acord de mediere solicitându-se să se ia act de acordul de  mediere  şi să  se  pronunţe  o hotărâre  în baza art. 272 Cod  procedură  civilă,  conform înţelegerii  părţilor.

Potrivit art. 58 din Legea nr. 192/2006 privind medierea, când părţile aflate în conflict au ajuns la o înţelegere, se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimţite de acestea şi care are valoarea unui înscris sub semnătură privată .

Conform disp. art. 63 alin. 1 din Legea nr. 192/2006, în cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit disp. art. 271 din Codul de procedură civilă .

În temeiul dispoziţiilor art. 271 C.pr.civ. ,,Părţile se pot înfăţişa oricând în cursul judecaţii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere să se dea hotărâre care să consfinţească învoiala lor” şi in baza prevederilor art. 272 C.pr.civ., învoiala va fi înfăţişată în scris şi va constitui  dispozitivul hotărârii.

În baza acestor disp. legale urmează ca in continuare instanţa sa analizeze daca acordul de mediere intervenit între părţi respecta cerintele de fond si de forma  prevazute de lege, necesare pentru ca acesta sa fie consfintit printr-o hotarare de expedient.

Din examinarea înscrisului depus la dosar rezulta ca sunt îndeplinite toate condiţiile, atât sub aspect formal, cat si sub aspect material, pentru valabilitatea acestui acord de mediere, astfel încât instanţa va admite acţiunea, va dispune ieşirea din indiviziune a părţilor, va lua act de acordul de mediere încheiat la data de … şi va atribui părţilor loturi conform înscrisului cu această denumire ataşat la dosar ce va fi evidenţiat în dispozitivul hotărârii.

În baza art. 54 alin. 2 din Legea nr. 7/1996 republicată va dispune comunicarea unei copii de pe hotărârea rămasă irevocabilă către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară …

Totodată, în baza art. 771 alin. 6 din Legea 571/2003 republicată, va dispune ca în termen de 30 de zile de la rămânerea irevocabilă a prezentei hotărâri, un exemplar al acesteia cu documentaţia aferentă să fie comunicată la organul fiscal competent, în vederea calculării impozitului pe veniturile din transferul proprietăţii imobilului.

Având în vedere faptul că acordul de mediere a fost încheiat de părţi la data de … şi depus la instanţă la data de …, iar începând cu data de …, disp. art. 63 alin. 2 din Legea nr. 192/2006 au fost modificate prin disp. Legii nr. 115/2012 şi nu mai este posibilă restituirea taxei judiciare de timbru în cauze de genul prezentului litigiu, textul având următorul conţinut “Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestirea acesteia, cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje şi cauze succesorale”, instanţa va respinge ca neîntemeiată cererea reclamantei de restituire a sumei de 3.178,28 lei, plătită în cauză cu titlul de taxă judiciară de timbru.

Se va lua act că părţile nu au solicitat cheltuieli de judecată.

Domenii speta