Ajutor public judiciar

Sentinţă civilă 90 din 14.01.2010


Prin Încheierea de sedinta pronuntata în data de ….2009 în dosarul de partaj nr. ….2009, instanta a stabilit o taxa judiciara de timbru în valoare de 533 lei si timbru judiciar de 5 lei în sarcina pârâtului - reclamant reconventional H S T.

Taxa a fost mentinuta în sarcina reclamantului reconventional si, prin Încheierea din ….2009, cererea acestuia pentru ajutor public judiciar a fost disjunsa, formând obiectul prezentului dosar nr…../2009.

Reclamantul reconventional a solicitat scutirea de la plata taxei întrucât obtine venituri numai din ajutor de somaj si i se îngradeste liberul acces la justitie.

Orice persoana fizica are posibilitatea de a beneficia de ajutor public judiciar, conform art. 4 din O.U.G. 51/2008, în situatia în care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice în vederea apararii unui drept sau interes legitim în justitie, fara a pune în pericol întretinerea sa ori a familiei sale.

Acest act normativ nu îngradeste, ci sprijina si înlatura piedicile din calea liberului acces la justitie, pentru persoanele aflate în situatia de a nu putea face fata cheltuielilor unui proces.

Potrivit declaratiei pe proprie raspundere, reclamantul reconventional obtine un venit din ajutor de somaj de 487 lei lunar si valoarea proprietatilor imobiliare este de 20.000 lei.

Chiar în conditiile art. 8 alin.1 din O.U.G. 51/2008, privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, cererea reclamantului reconventional HST pentru ajutor public judiciar va fi respinsa în întregime, pe temeiul art. 16 alin.1 din O.U.G. 51/2008, costul sau estimat fiind disproportionat fata de valoarea obiectului cauzei. Reclamantul afirma proprietati în valoare de peste 20.000 lei, care formeaza tocmai obiectul partajului, fata de care cuantumul taxei judiciare de timbru stabilit în sarcina sa se dovedeste vadit rezonabil. De asemenea, pentru aprecierea caracterului rezonabil al sarcinii fiscale impuse reclamantului reconventional, instanta tine cont de faptul partea adversa este fosta sotie a acestuia, are posibilitati de plata similare cu ale reclamantului si în procesele de partaj partile au dubla calitate procesuala, de reclamant si pârât în acelasi timp. De asemenea, partile sunt asistate de avocati alesi si le este recomandabila procedura medierii reglementata de Legea 192/2006.

În baza art. 15 din O.U.G. 51/2008, instanta va respinge cererea pentru ajutor public judiciar formulata de reclamantul reconventional HST si va mentine în sarcina acestuia taxa judiciara de timbru în valoare de 533 lei si timbrul judiciar în valoare de 5 lei stabilite în dosarul nr. …./2009 aflat pe rolul instantei, având ca obiect partaj, în contradictoriu cu pârâta reconventionala HL.

(Sentinta Civila 90/14 ianuarie 2010 nepublicata)