Contract colectiv de munca la nivel de unitate. Prime Pasti si Craciun

Sentinţă civilă 1917 din 19.11.2008


Potrivit art.168 alin.1 din Contractele Colective de munca la nivel de unitate, încheiate pe anii 2004-2007 salariatii SNP Petrom SA urmau sa beneficieze de câte o suplimentare a drepturilor salariale în cuantum de  un salariu de baza mediu pe unitate, în alin.2 facându-se precizarea ca pentru anul 2003 suplimentarile vor fi introduse în salariul de baza al fiecarui salariat.

Aceasta concluzie reiese si din interpretarea Contractelor colective de munca la nivelul unitatii încheiate pe anii 2004-2007, deoarece daca partile contractante nu ar fi avut intentia sa se acorde aceste drepturi pentru perioada 2004-2007 nu ar mai fi avut nici un motiv sa le prevada în art.168 alin.1 din aceste contracte, astfel ca cererea salariatului pentru acordarea acestor drepturi este admisibila.

Prin cererea înregistrata 16.10.2008, reclamantul M.V, a chemat în judecata pe pârâta SC PETROM SA Bucuresti, solicitând instantei ca prin sentinta ce se va pronunta aceasta sa fie obligata la plata drepturilor salariale suplimentare cuvenite si neacordate de pârâta, pentru Craciunul anului 2007, reactualizate conform indicelui de inflatie, precum si la plata cheltuielilor de judecata.

În motivarea cererii, reclamantul a aratat ca este salariatul societatii pârâte si pentru munca prestata a primit lunar un salariu conform contractului individual de munca însa pe lânga acest salariu trebuia sa beneficieze de o suplimentare salariala în cuantum de un salariu de baza mediu pe Petrom cu ocazia sarbatorilor de Pasti si de Craciun, conform art.168 alin.1 din Contractul colectiv de munca pentru Craciunul anului 2007

Cu toate acestea, nu au beneficiat de acele suplimentari salariale, iar faptul ca în art.168 alin.2 se precizeaza ca în anul 2003 aceste suplimentari salariale au fost platite esalonat în 12 rate lunare nu are relevanta, câta vreme în contractele colective de munca pe anii urmatori se face precizarea referitoare la anul 2003 si la aceste suplimentari salariale.

Pe fondul cauzei, instanta a constatat ca reclamantul este salariatul societatii pârâte pe perioada mentionata în cererea de chemare în judecata, conform carnetului de munca al acestuia.

Potrivit art.168 alin.1 din CCM/2004 salariatii SNP Petrom SA urmau sa beneficieze de câte o suplimentare a drepturilor salariale în cuantum de un salariu de baza mediu pe societate, în alin.2 facându-se precizarea ca pentru anul 2003 suplimentarile vor fi introduse în salariul de baza al fiecarui salariat, conform modalitatii si în conditiile negociate cu FSLI Petrom.

În CCM 2005, art.168 alin.2 a fost modificat în sensul ca în anul 2003 suplimentarile salariale prevazute la alin.1 au fost introduse în salariul de baza al fiecarui salariat, mentinându-se prevederile alin.1.

Din probele administrate în cauza, respectiv înscrisurile depuse la dosar rezulta ca reclamantul este îndreptatit sa primeasca suplimentarile salariale ce reprezinta prima de Craciun 2007.

Aceeasi concluzie reiese si din interpretarea art.168 alin.1 si 2 din CCM  2007, întrucât numai drepturile salariale suplimentare pentru anul 2003 au fost introduse în salariul de baza al fiecarui salariat. Daca partile contractante nu ar fi intentionat sa acorde aceste drepturi si pentru anul 2007 nu ar mai fi avut nici un motiv sa le prevada la art.168 alin.1 în contractul colectiv încheiat pentru aceasta perioada.

Mai mult, salariul de baza mediu pe Petrom SA la care se refera art.168 alin.1 din CCM nu este acelasi în fiecare an, pentru a se sustine de catre angajator, care nu a facut nici o dovada în acest sens, ca suplimentarile salariale cuvenite angajatilor în anul 2003 reprezinta o executare corespunzatoare a obligatiei angajatorului reglementata de art.168 alin.1 din CCM 2007.

Facând aplicarea art.168 din CCM 2007 si având în vedere argumentele prezentate, instanta a admis actiunea în parte si a obligat pârâta la plata catre reclamant a primei de Craciun 2007, calculata la valoarea salariului de baza mediu pe PETROM , conform art. 168 alin.1 din CCM aplicabil, potrivit perioadei lucrate de reclamant, reactualizata cu indicele de inflatie.