Taxe vamale. Import "pui de o zi" pentru producţia proprie.

Decizie 292 din 13.04.2006


Taxe vamale. Import de „pui de o zi” pentru producţia proprie.

O.U.G. nr. 24/1998 modificată – art. 6 lit. b

Importul de „pui de o zi” pentru producţie în zonă defavorizată, cade sub incidenţa prevăzută de art. 6 lit. b din O.U.G. nr. 24/1998 modificată.

Curtea de Apel Timişoara, secţia comercială şi de contencios administrativ,

decizia nr. 292 din 13 aprilie 2006

Prin sentinţa civilă nr. 2809 din 21 octombrie 2005, pronunţată în dosar nr. 3069/CA/2005, Tribunalul Caraş-Severin a admis acţiunea reclamantei societate comercială împotriva pârâtelor A.N.V., D.R.V. Timişoara şi Ministerul Finanţelor Publice – A.N.A.F. – Direcţia de Soluţionare a Contestaţiilor şi D.G.F.P. Caraş-Severin, a anulat decizia nr. 11/2005 emisă de D.G.F.P. Caraş-Severin şi procesul-verbal de control încheiat în 24.01.2005 de A.N.V. Bucureşti – D.R.V. Timişoara.

Prin decizia civilă nr. 292/13.V.2006, pronunţată în dosar nr. 1101/CA/2006, Curtea de Apel Timişoara a respins ca nefondate recursurile pârâţilor, cu motivarea că, instanţa, văzând că soluţia pronunţată de instanţa de fond se întemeiază exclusiv pe prevederile art. 6 lit. b din O.U.G. nr. 24/1998, în sensul că „puii de o zi” sunt materii prime necesare realizării producţiei proprii în zone defavorizate, nu în categoria bunurilor amortizabile, a examinat hotărârea recurată numai din acest punct de vedere, referirea pârâtei D.R.V. Timişoara, în motivele de recurs, la categoria „bunuri amortizabile” fiind aşadar lipsită de relevanţă juridică.

Curtea a constatat că, în speţă, instanţa de fond a făcut o corectă interpretare a prevederilor art. 6 lit. b din O.U.G. nr. 24/1998, „puicuţele de o zi” fiind materii prime necesare producţiei proprii, în înţelesul acestei prevederi legale.

„Puicuţele de o zi” destinate efectuării producţiei de ouă (păsări vii) pot fi considerate materii prime pentru producţia proprie a producătorilor din zonele defavorizate, întrucât pe parcursul activităţii de creştere a puilor, de la o zi la 18 săptămâni, în corpul acestora au loc numeroase şi importante transformări fizice, chimice, biologice, fiziologice influenţate de aportul de furaje, vitamine, aminoacizi, săruri minerale prin hrănire, adăpostire, adăpare sau intervenţii sanitar-veterinare asigurate neîntrerupt în procesul de producţie avicol.

Este evident că toate aceste procese se realizează în cadrul metabolismului specific fiinţelor vii, termenul însemnând suma proceselor fizico-chimice, prin care se realizează schimburile reciproce de substanţe şi energie dintre organism şi mediul extern şi care duce în final la transformarea materiei în organismul viu.

Din această perspectivă, de natură biologică, este indiscutabil că „puii de o zi”, importaţi de reclamantă, supuşi creşterii până la vârsta de 18 săptămâni sunt supuşi procesului de metabolism, astfel că se includ noţiunii de materie primă, regăsindu-se integral, în produsul finit, de carne de pasăre, în stare transformată, chimică sau combinată, în sensul definiţiei cuprinsă în art. 1 lit. d) din Normele metodologice pentru aplicarea O.U.G. nr. 24/1998 republicată, astfel că în mod legal reclamanta a beneficiat de scutire la plata taxelor vamale pentru toate importurile din litigiu, în temeiul art. 6 alin. 1 lit. b) din ordonanţă, astfel că acţiunea s-a admis în parte, exonerând-o de la plata taxelor vamale şi a T.V.A., cu dobânzile şi penalităţile aferente, cu privire la importurile ce au făcut obiectul D.V.I. nr. 6872/15.XI.2002 şi D.V.I. nr. 7042/22XI.2002.