Măsuri procesuale dispuse ulterior admiterii cererii de strămutare

Decizie 96 din 08.11.2005


22. Măsuri procesuale dispuse ulterior admiterii cererii de strămutare a judecării cauzei de către Î.C.C.J. Consecinţe.

Masurile procesuale, altele decât cele ce privesc verificarea legalităţii luării masurilor privative de libertate, luate de instanţa de la care s-a strămutat judecarea cauzei, după pronunţarea hotărârii de strămutare, sunt lovite de nulitate.

 

Decizia penală nr. 96/2005 a Curţii de Apel Alba-Iulia

Prin încheierea penală din data de  22.02.2005 pronunţata de Tribunalul Bihor în dosar nr. 7890/2003 a fost respinsă cererea inculpaţilor de restituire a cauzei la parchet pentru completarea urmăririi penale precum şi cererea de restituire a autoturismului marca VW Golf IV formulată de către S.C. „ A ” S.A. Sibiu.

Prin aceeaşi hotărâre a fost admisă cererea părţii civile M.R.S. şi s-a dispus restituirea către aceasta parte a autoturismului Audi A 6, conform art. 169 Cod Procedură Penală.

A fost menţinută starea de arest preventiv cu privire la inc. I.T. si a fost respinsă cererea de înlocuire a acestei măsuri cu măsura obligării de a nu părăsi ţara.

În practicaua încheierii se menţionează faptul că la termenul din 22.02.2005 s-a depus dovada admiterii cererii de strămutare a judecării cauzei de la Tribunalul Bihor la Tribunalul Alba.

În considerentele încheierii s-a reţinut, în esenţă, faptul că autoturismul marca Audi A 6, proprietatea părţii civile M.R.S., este supus deteriorării şi se afla în posesia societăţii de asigurare.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor care susţine nelegalitatea dispoziţiei de restituire a autoturismului către partea civilă M.R.S.

Recursul este fondat.

Ca urmare a admiterii cererii de strămutare a soluţionării cauzei Tribunalul Bihor nu mai avea competenţă să efectueze vreun act procesual sau sa dispună vreo măsură în cauză, cu excepţia celor referitoare la legalitatea menţinerii stării de arest. De aceea toate măsurile dispuse prin încheierea recurată sunt nelegale, mai puţin dispoziţia cu privire la starea de arest, care trebuie periodic verificată de către instanţă.

 Curtea a admis recursul şi a casat în parte încheierea atacată, menţinând-o în limita celor anterior precizate.