Scuza provocării.

Decizie 329 din 08.11.2005


3. Scuza provocării. Inexistenţa ei în situaţia în care făptuitorul este agresat de victimă fiind surprins în timpul comiterii infracţiunii.

Imobilizarea sau bruscarea unei persoane, surprinsă în timp ce încerca să sustragă un bun, aparţinând părţii vătămate, nu poate constitui un act de provocare a făptuitorului, care să justifice reţinerea  circumstanţei atenuante prev. de art.73 lit .b cod penal, fapta proprietarului fiind un act necesar pentru apărarea avutului său împotriva unui atac săvârşit  asupra bunurilor sale.

Decizia Penală nr. 329/8 noiembrie 2005 a Curţii de Apel Alba Iulia

Prin sentinţa penală nr. 238/21 septembrie 2005 pronunţată de Tribunalul Sibiu, inculpa tul JVP a fost condamnat la mai multe pedepse pentru  comiterea infracţiunilor de furt calificat, tentativă la furt calificat, tentativă la tâlhărie, reţinându-se la încadrarea juridică şi circumstanţa atenuantă a scuzei provocării  prev. de art. 73 lit. b cod penal  pentru tentativă la infracţiunea de tâlhărie.

S-a reţinut în fapt că, inculpatul a  comis mai multe sustrageri, sau a încercat să  sustragă mai multe bunuri, iar în dat de 22 mai 2005  a deschis cu o cheie potrivită autoturismul părţii vătămate BN  şi, în timp ce  era în  autoturism şi încerca  să îl pornească, a fost surprins de partea vătămată, care a încercat să-l blocheze în autoturism, apoi când inculpatul a  reuşit să iese , l-a imobilizat cu braţele, moment în care inculpatul l-a lovit pe partea vătămată  şi a reuşit să scape.

Această agresiune a părţii vătămate  asupra inculpatului a fost  considerată ca o  stare de provocare  a inculpatului reţinându-se  circumstanţa atenuantă prev. de art. 73 lit. b cod penal.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu  solicitând înlăturarea dispoziţiilor art. 73 lit. b cod penal pentru că nu se poate constitui o provocare a inculpatului în acţiunea  părţii vătămate  de a încerca să-l imobilizeze  în momentul în care l-a surprins  în autoturismul  său pe care încerca  să-l sustragă .

Prin decizia penală nr. 329/8 noiembrie 2005 a Curţii de Apel  Alba Iulia  s-a admis apelul Parchetului,  s-a desfiinţat sentinţa atacată  cu privire la reţinerea de circumstanţe atenuante  pentru tentativă la infracţiunea  de tâlhărie  şi s-au înlăturat  dispoziţiile art. 73 lit. b cod penal.

Pentru a pronunţa această hotărâre instanţa de apel a reţinut că imobilizarea sau  bruscarea inculpatului de către partea vătămată, surprins în timp ce  încerca  să sustragă autoturismul acesteia, nu poate constitui  un act de provocare de natură  a atenua răspunderea penală  a făptuitorului, fapta proprietarului  fiind un act necesar  pentru apărarea bunului său împotriva activităţii de sustragere şi pentru prinderea făptuitorului.